Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Savršeno opisane emocije ljetne romanse dvojice mladića

Savršeno opisane emocije ljetne romanse dvojice mladića
1

Andre Aciman američki je pisac o kojem ne "vrište" sve književne klike na svijetu, ali je jednom knjigom dokazao da je više nego kvalitetan.

Radi se o romanu "Zovi me svojim imenom" objavljenom još prije nekoliko godina, no prava slava knjigu je dočekala nakon filmske adaptacije ove priče. Upravo je na police stigla i hrvatska verzija knjige, a postoji nekoliko čvrstih razloga zašto biste trebali ovu knjigu nabaviti odmah.

Radnja knjige prati 17-godišnjeg Elija i 24-godišnjeg Olivera te njihovu ljetnu romansu koja je započela u Italiji 1983. godine pa sve do dvadeset godina kasnije. Narator priče je Elio, s kojim tijekom čitave knjige proživljavamo sve njegove strahove, sram, brige i žudnju. Pisac je savršeno opisao svaku emociju, toliko u detalje da se zaista zapitate kako inače osjećate kada vam se bitne stvari u životu događaju. Elio u to ljeto 1983. godine upoznaje Olivera, mladog znanstvenika koji u kuću na obali Italije stiže kod njegovih roditelja kako bi završio svoj doktorski rad. To je uobičajena praksa, obzirom da je njegov otac i sam znanstvenik te pruža priliku doktorantima da u miru na obali mora svoj rad pripreme za objavu, a u isto vrijeme njemu pomažu oko stvari koje mu trebaju. Elio ni ne pomišlja što će Oliver u njemu sve probuditi, a od samoga dolaska kada izlazi iz taksije, njegov čitav svijet se mijenja.

Oliver je, za razliku od Elija, staloženiji, drugačije poima stvari oko sebe te je suzdržaniji, barem što se intimnih stvari tiče. Elio je čitavo vrijeme toliko nestrpljiv, prepun žudnje te u nekim trenutcima čak i ljubomoran na djevojke s kojima Oliver provodi vrijeme. U isto vrijeme u njemu se javlja bura emocija koje je pisac odlično pretočio na papir. Tijekom knjige možete shvatiti točno gdje se dvojica mladića nalaze, odlično je opisana svaka situacija, te možete shvatiti točno što tko od njih misli. Roman koji kreće laganije nećete ispuštati iz ruku sve do posljednje stranice. Obzirom na sjajno razrađenu priču, ne čudi što je ova knjiga dobila i filmsku adaptaciju koju je publika i struka pohvalila jednako kao i knjigu.