Obavijesti

Kolumne

Komentari 5

Spolni hormoni se 'smire' od 6 do 8 tjedana nakon sterilizacije

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako riješiti problem izraslina na psima, koliko je vremena potrebno da se hormoni smire nakon sterilizacije i zašto psi plaze jezik...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Inkontinencija kod psa

Poštovani,

Imamo mješanku srednje pudlice od osam godina, sterilizirana je prije dvije godine. Bili smo primorani prijeći s konzervirane hrane koju je jela godinama na skuhanu hranu tipa lešo kokoš, rižu, mrkvu, tikvice, jabuke, jer je imala krvavu stolicu te nam je veterinar savjetovao da joj dajemo samo kuhano bez aditiva i začina. Tako smo i učinili te od tada nije imala smetnji kao što su krvava stolica i povraćanje. 
No pojavio se novi problem, naša Viki je počela piškiti na čudnim mjestima, jedan put mome mužu na nogu dok mu je sjedila u krilu, par puta na krevet, i par puta u hodniku. Čak je i ležala u toj mokraći, a odnijeli smo mokraću i krv na kontrolu u veterinarski zavod i sve je izašlo uredno. Samo u krvi ima dvije stvari na granici ali opet ništa alarmantno. U zadnja tri mjeseca smo dobili i prinovu u obitelji pa smo zabrinuti da nije možda Viki pod stresom pa to radi, ili je u pitanju inkontinencija jer je par puta mirovala dok je to napravila, ali nekoliko puta je hodala dok je mokrila (inače ide van dva puta dnevno i imamo kod kuće krpicu za mokrenje koju zna koristiti, i posto je prešla na ovakvu hranu mislimo da unosi više tekućine nego prije pa je možda mjehur prepun).
Unaprijed zahvaljujemo,
Saša i Tihana

Može biti posljedica sterilizacije

Poštovani,

U koliko je s urinom i krvi sve  u redu te Vaša ljubimica ne pokazuje nikakve druge simptome moglo bi se raditi o inkontinenciji kao posljedici sterilizacije. Pokušajte u dogovoru sa svojim veterinarom sa sirupom Propalin koji u većini takvih slučajeva pomaže.

 Jezik vani

Pozdrav
Zašto se psi belje (plaze jezik)? To izgleda vrlo simpatično, ali sigurno imaju neki razlog.
Hvala, u prilogu šaljem fotke

 Problem je u čeljusti

Poštovani,

Iz Vaših fotografija očito je da kod Vašeg ljubimca jezik stalno vani. S obzirom da se radi o pekinezeru moglo bi raditi o prognaciji (skraćena donja čeljust- mandibula) ili nasuprot tome brahiocfefaličnoj glavi gdje je gornja čeljust (maxila) kraća u odnosu na donju pa jezik prominira iz usne šupljine. To možete brzo i lako vidjeti  i sami, dovoljno je podići usne i malo usporediti odnose gornje i donje čeljusti.

 Parenje malih pasmina

Pozdrav, imam kujicu Yorkshirskog terijera.Stara je sedam mjeseci. Zanima me pošto je to tako mala pasmina da li je njoj opasno po zdravlje imati okot. U nedoumici smo - htjeli bi imati njezino štene i ostaviti sebi... Obožavamo pse. Ali ako bi to njoj bilo pod "bolje ne" htjeli bi znati Vaše stručno mišljenje i tada bi napravili sterilizaciju.
Zahvaljujem

Nema prepreka

Poštovana,

Ako želite imati štence ili baviti se uzgojem ja Vam to svakako preporučujem jer to je lijep doživljaj i za nju i za Vas. No u koliko iz nekog razloga  niste za to, radi njenog kasnijeg zdravlja preporučio bih sterilizaciju prije prvog tjeranja.  Ako se odlučite za štence preporučena najkasnija  dob za sterilizaciju je osma godina života.

 Sterilizacija

Poštovani,
Molim savjet imam maltezericu koja je sterilizirana unazad jedan mjesec. Končić joj još visi kojeg ona čupa jer ako bih joj ja pomogla osjećam da je boli i ne da!?  Druga stvar me brine što i dalje se "iživljava" na jastuke kao i prije sterilizacije. Molim Vas da mi odgovorite je li to normalno i kada će je ta želja napustit .
Pozdrav i hvala!

 Hormoni se smire nakon šest do osam tjedana

Poštovana,

Što se tiče končića najbolje Vam je posjetiti veterinara koji je radio zahvat na Vašoj ljubimici da još jedanput pogleda ranu i da taj zaostali končić ukloni. Spolnim hormonima nakon sterilizacije treba 6-8 tjedana da padnu na bazalni nivo, tako da ima još  vremena da se Vaša ljubimica smiri.

 Izrasline na psu

Poštovani!

Moj pas (12godina, križanac) ima na donjem djelu leđa tri izrasline, jedna veća (oko 1 cm), druge manje. Prije dva mjeseca bio je na tretmanu kod veterinara zbog alergije kao posljedica buha. Dobio antibiotik(?) i omega3. Pritom veterinarka nije uočila te izrasline, premda sam joj ja ukazao na njih. Sada se pita što je to sad?. Sjetih se da je još jedna takav tumor (1x1cm) na zadnjem djelu noge gore blizu repa.
Molim Vaše mišljenje
Pozdrav, Pavao Antolić

Mogućnost je i aterom

Poštovani ,

Moguće je da se radi o manjim tumorima ali isto tako i ne mora. Moguće da se radi o ateromu ili nečemu sličnom. Moj savjet Vama je svakako da ih uklonite što prije dok ne narastu još veći. Također bilo bi pametno poslati ih na patohistološku pretragu nakon uklanjanja kako bi se saznalo točno o čemu se radi. Zahvat je rutinski i kratko traje pa se ne bih na Vašem mjestu posebno brinuo oko samog zahvata.

 Upaljene žlijezde

Poštovani, imam mješanku staru godinu dana. Ima problem sto vuče guzu, liže rep i guza joj crvena. Dva puta sam je vodila kod veterinara. Čistio joj analne žlijezde i dao tablete za gliste i sada joj dao bebi kremu da joj mažem i kako da joj to prođe...Moja bišonka je tako mala i slatka i žao mi ju je.
Unaprijed hvala!

 Upali treba nekoliko dana da prođe

Poštovani,

Pokušajte biti strpljivi, pretpostavljam da je lizanje i vučenje guze počelo zbog prepunjenosti analnih vrećica, a lizanje i "sanjkanje" je doprinijelo stvaranju upale sluznice anusa. Redovito čišćenje guze nakon obavljene nužde i mazanje kremom (pazite da odmah ne poliže jer u suprotnom nema učinka) bi trebalo smiriti upalu. Ukoliko ne primijetite razliku kroz nekih četiri dana morat ćete ponovo na pregled.

 Tretiranje protiv glista

Molim vas da mi pomognete,nedavno sam postao vlasnik malog japanskog čina. Star je 6 i pol tjedna, a još uvijek se tretira protiv glista, na zadnjem je dijelu. Uglavnom pitanje je : češe se učestalo, nije sada prečesto ili da cvili, ali to se ponavlja. Pretraživao sam ga desetak puta, ništa nisam pronašao...I još jedno pitanje usput - mogu li ga oprati...
Unaprijed zahvalan na odgovoru!

Mogući uzrok svraba su buhe

Poštovani,

Povremeno češanje može biti i normalno, svi se mi tu i tamo počešemo bez nekog valjanog uzroka, no ukoliko vam se ipak čini da je učestalije ili ukoliko se gricka zubima, a ne sa šapom uzrok češanja mogle bi biti buhe. Iako ne nađete ništa, a psić se i dalje bude češkao savjetujem da odete na pregled pogotovo ukoliko nađete neke kožne promjene (crvenilo, krastice, prhutanje i sl.). Što se tiče kupanja preporučio bi da sačekate još par mjeseci ukoliko nije jako zamazan.

Češkanje uha

 Poštovani
Imam maltezera koji si već par dana češka desno uho i kad se češka cvili, samo joj se vidi žuta mast i ima ranice od češkanja. Što da radimo? Bi li pomogle neke kapi. Možda je moguća i upala uha, jer nam ne da ni da pogledamo u to uho.
Hvala vam, Kristina

Upala uha uzrokuje bol i svrbež

Poštovani,

Po vašem opisu najvjerojatnije se radi o upali uha. Potrebno je napraviti otoskopski pregled kako bi se ustanovilo stanje vanjskog zvukovoda i bubnjića. Ovisno o pregledu možda će trebati napraviti  obrisak zvukovoda te poslati ga na bakteriološku pretragu i antibiogam.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin