Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Šteti li češnjak psima, kakva je kastracija bolja i jede li dosta?

Šteti li češnjak psima, kakva je kastracija bolja i jede li dosta?
2

U novoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja čitatelja o kastraciji, potrebnim pretragama, uzrocima lajanja te opcijama o uklanjanju izrasline

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Smiju li psi jesti češnjak i je li biljna zaštita protiv krpelja dobra?

Poštovani, 

na tržištu postoje tablete s češnjakom za pse koje bi trebale pomoći u odbijanju krpelja te ostalih parazita i nametnika. Moj pas ih obožava. S obzirom na to da postoje polemike o tome je li dobro davati psu češnjak i je li djelotvoran u ovim slučajevima, postavljam pitanje vama što mislite o tome? Sigurno postoji razlika u podnošenju svježeg i sušenog čenjaka u kapsulama. Također me zanima što mislite o biljnim zaštitama protiv krpelja (ogrlice, sprejevi, ampule) s obzirom na to da je poznato da kemijske zaštite jako štete jetri psa u kojoj se akumuliraju.

Češnjak može uzrokovati anemiju u pasa

Poštovani,

Na žalost nemam pozitivnih povratnih informacija od ljudi koji su koristili prirodnu zaštitu protiv krpelja i buha. Luk i češnjak sadrže sulfokside i disulfide koji mogu oštetiti eritrocite i uzrokovati anemiju s time da su mačke osjetljivije. Pri korištenju bilo koje zaštite, farmakološke ili prirodne, treba se držati uputa proizvođača.

Je li veterinar ispravno liječio moju pesicu i što biste vi učinili?

Poštovani gospodine veterinaru Gorane Azeniću!

Pesica 8 godina stara, stražnja cika poput šake. Zovem veterinara (14.1.2014.), on govori da je to velika upala, daje 3 injekcije i 8 tableta, neka se prati stanje. Napominje usput da to može biti lažna trudnoća (hormonalni poremećaj) pa se prsa pune nekom žutom tekućinom ili da  može biti početak tumora. Zovem ga nakon 10 dana on veli i da se dalje prati stanje (pesica je jela normalno, išla u dvorište, pila vodu, jedino je teže hodala, jer joj je to visilo i nije se baš mogla popeti u fotelju gdje je spavala). Početkom veljače (3.2.2014.) suprug je vidio da je prestala jesti. Zovem sutradan (4.2. 2014.) ujutro istoga veterinara, on veli da je sutra treba dovesti u ordinaciju vaditi krv i na ultrazvuk, jer je danas već kasno (10 sati). Nakon jedan sat pesica je umrla.

Je li ovaj veterinar ispravno liječio moju pesicu i što biste vi učinili?

Zahvaljujem. Neutješna prof. Kresnik

Pretrage koje bih ja preporučio

Poštovana,

Zaista mi je teško komentirati cijelu situaciju jer koliko vidim konačna dijagnoza nije postavljena. U koliko se radilo o tumoroznoj tvorevini preporučio bih RTG toraksa i abdomena te pregled regionalnih limfnih čvorova (eventualne metastaze). Jasno prije samog zahvata treba napraviti kontrolu krvne slike te se odlučiti na mastektomiju sa sterilizacijom. Moguće je da se i tumorozna tvorevina upalila što je vrlo čest slučaj pogotovo kada tumorozna tvorba naraste. U tom slučaju potrebno je prethodno upalnu reakciju primiriti antibioticima te napraviti gore opisani postupak. U koliko se radilo o mastitisu (upalno promijenjena mliječna žlijezda-bez neoplastičnih promjena) vjerujem da se mogla riješiti medikamentoznom terapijom. Od lažnog materinstva se ne umire, stoga ga ne bih uzeo u obzir.

Kujica ima izraslinu od rođenja. Hoće li joj smetati u budućnosti?

Poštovani, 

imam kujicu Gricku,  mješanku pekinezera (mama) i vjerojatno pinča (tata) koja ima nekakvu izraslinu na trbuhu od rođenja. Rekli su nam da je to neka vrsta bruha vjerojatno nastala zato što joj je mama prenisko odgrizla pupčanu vrpcu i da je to najbolje ne dirati sve dok je mekano na dodir i dok ona ne pokazuje znakove nelagode kad se dira po toj kvržici.  

Ta izraslina je još uvijek mekana na dodir ali mi se čini da je malo porasla u zadnje vrijeme iako se Gricka ne buni kad je se dira po tom dijelu trbuha. 

Zanima me vaše mišljenje, je li to stvarno bruh i može li to izazvati teškoće ako se jednog dana bude parila? Po vašem mišljenju, što je najbolje napraviti s tom izraslinom? 

Hvala.

Preporučio bih brz i jednostavan kirurški zahvat

Poštovana,

Po Vašem opisu zaključujem da se radi o tzv. umbilikalnoj herniji. U koliko je Vaša pesica starija od deset mjeseci preporučio bih kirurški zahvat koji je brz i jednostavan stoga ga nema smisla izbjegavati. Umbilikalna hernija obično ne stvara probleme, no ako je hernija veća može npr. doći do uklještenja crijeva što nikako nije dobro jer zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

Treba li pse svake godine cijepiti protiv zaraznih bolesti?

Poštovani,
zanima me da je li preporučljivo cijepiti psa svake godine protiv zaraznih bolesti ili je dovoljno to učiniti samo prve i eventualno druge godine života? Cjepivima se, kao i kod ljudi, tako i kod životinja, dugoročno narušava imunitet i zdravlje...

Zbog sigurnosti i zdravlja treba redovito nadocjepljivati pse

Poštovani,

Baš radi zdravlja i imunosti Vašeg kućnog ljubimca preporučio bih nadocjepljivanje jedanput godišnje kako bi titar na navedene bolesti (obično se cijepi s polivalentnim cjepivima za više zaraznih bolesti) bio visok i učinkovit. Redovitim cijepljenjem ljubimac je  zaštićen od vrlo opasnih bolesti koje se ponekad pojave te usprkos najboljoj brizi i terapiji znaju završiti fatalno. 

Nažalost ništa u životu nije apsolutno sigurno pa tako ni cjepivo. Ponekad se znaju pojaviti neželjene reakcije, no to je stvarno izuzetno rijetko. Ako je Vaš ljubimac već prethodno cijepljen te nije imao neželjene reakcije savjetujem Vam da ga redovito nadocijepite kako bi i on i Vi bili zdravstveno sigurni. Vlasnicima koji su eventualno imali neugodno iskustvo s cijepljenjem savjetujem da pokušaju cijepiti svog ljubimca s cjepivom drugog proizvođača.

Kastracija kujice - što je dovoljno ukloniti?

Poštovani, da li kod kastracije kujice preporučujete vađenje samo jajnika ili i maternice? Mišljenja su podijeljena, ali u zadnje vrijeme prevladava ono da je dovoljno "riješiti" samo jajnike. Koje su prednosti/mane oba zahvata?

Prednosti i mane oba načina

Poštovana,

Ja sam zagovornik ovariotomije (uklanjanje jajnika), no treba reći da neki veterinari zagovaraju ovariohisterektomiju (uklanjanje jajnika i maternice). Kod ovariotomije rez na abdomenu je minijaturan (gotovo jednak kao kod laparoskopske operacije), životinja se brzo oporavi i gotovo odmah normalno nastavlja sa svojim životom. Ovariohisterektomija zahtijeva ipak nešto veći rez pa je i oporavak nešto dulji. Neki veterinari za glavni razlog uklanjanja maternice navode piometru (gnojnu upalu maternice) i tumore na maternici koja nakon ovriotomije ostaje u životinji kao organ bez funkcije.

Piometra i tumori na maternici se ne javljaju zbog toga što više nema jajnika koje proizvode hormone. Maternica je malena  (hipotrofirana), neaktivna i više oko nje nema problema.

Istina je da piometra može nastati na ostavljenoj maternici no isto tako piometra može nastati i u slučaju kada se maternica ukloni, tzv. piometra materničnog batrljka. To su obično slučajevi posljedica nečistog rada kirurga ili naknadno zbog nepotpuno uklonjenog jednog od jajnika. Problem s batrljkom teže je dijagnosticirati nego kompletno promijenjenu maternicu. U svojoj desetogodišnjoj praksi do sada nisam imao problema, niti sam čuo da ih je itko od kolega s kojima surađujem imao, a također preferiraju ovariotomiju kao metodu. U literaturi obje metode jednako su prihvaćene i priznate.

Zašto je pas odjednom počeo šepati?

Pozdrav, 

imam psa vrste mađarski kuvasz. Prije 2 dana primijetio sam da je počeo šepati na zadnju desnu nogu. Pas nije zavezan i slobodno se šeće po dvorištu. U ovim hladnim danima on leži na ulazu u kuću na pločicama i ne želi spavati u svojoj kućici. Ne znam koji je razlog šepanju ali ja sam pomislio da je to od ležanja na hladnom kamenu. Star je oko 9 mjeseci.

Ta pasmina ima sklonost bolestima kostiju i vjerojatno je od ležanja na tvrdom

Poštovani,

Šepanje je simptom koji je najčešće povezan s boli, tako da kamen može biti problem kao tvrd ležaj koji još dodatno stvara pritisak na bolno mjesto. Naime, Vaš pas spada u ovčare, a oni često boluju od displazije kukova, a kod mladih pasa velikih pasmina može se pojaviti i Panosteitis (bolest dugih cjevastih kostiju). Stoga, ako šepanje nije prestalo savjetujem da odete na pregled kod veterinara kako bi se napravio ortopedski pregled i po potrebi RTG.

Naš aljaški malamut jede malo. Je li to normalno?

Poštovani, 

Imamo 11-o mjesečnog Aljaškog malamuta. Malamuti su poznati kao veliki proždrljivci, no moj nije takav. Brine me to iako smo bili nekoliko puta s njim kod veterinara u vezi toga. Ne podnosi suhu hranu (povraća iza nje, ne voli konzerve), hranimo ga smrznutom hranom Barf, ali i to pojede u količini od 75 dkg do 1 kg. Posebno kuhamo za njega meso i povrće (no ni to sada više ne jede najbolje). Svaki dan ima nekoliko dugih šetnji i otprilike pola sata trčanja. 

Naš peso nema svoj box niti dvorište jer mi živimo u stanu, ali sve smo uspjeli prilagoditi. Inače je vedre naravi, voli se igrati i najsretniji je kada smo svi na okupu. Zanima me da li je ta količina hrane dovoljna za njega i je li dovoljno da u toj dobi jede jednom dnevno? Inače, uredno je cijepljen, čipiran i redovito čišćen od parazita. Molim Vas za mišljenje i savjet.

U prvoj godini treba puno eksperimentirati s hranom

Poštovani,

Po slikama Vaš ljubimac izgleda normalne građe. U prvoj godini života psa treba puno "eksperimentirati" s hranom dok ne nađete onu koja mu paše. Ne podnose svi psi svu hranu iako je ona nekad i najbolja. Barf smrznuta hrana je jedna od kvalitetnijih hrana na našem tržištu plus što i Vi samo za njega kuhate drugo meso i povrće, stoga sam mišljenja da Vaš malamut prehranom dobije sve potrebne sastojke. Što se tiče količine hrane koja je njemu dnevno potrebna trebala bi biti deklarirana na ambalaži, a što se tiče broja obroka savjetujem Vam dva obroka  jedan "radni" ujutro i drugi "večernji" nešto manji.

Lajanje ne prestaje - kako ga korigirati?

Poštovani, 

imam muškog shih tzua od 2,5 godina. Bio je jako boležljiv, pa shodno tome je i razmažen, kastriran je sa 6 mjeseci i inače je jako dobar i nježan. 

Imam problem, a to je lajanje. Naime, on nikada ne laje kada netko kuca ili čuje zvono na vratima, ali urnebes počinje ako netko uđe u stan ili ako stanem tijekom šetnje popričati s nekim. Što se tiče djece - užas, laje kao lud i stvarno ne znam kako to promijeniti. Inače, mislim da ne bi nikoga ugrizao i da jednostavno laje od straha jer pobjegne obično iza mene ili pod stol kada smo kod kuće. Kada mu se netko pokuša približiti pobjegne. Inače je poslušan, ali kada počne lajati ne prestaje bez obzira na to što mu rekla. 

Molim Vas za pomoć da pokušam shvatiti zbog čega toliko laje i da to pokušam korigirati jer je zaista jako neugodno i svi ga već zovu "mali lajavac".

Unaprijed zahvaljujem!

Ovo ponašanje je povezano s ljubomorom

Poštovani,

lajanje koje ste Vi opisali najčešće je povezano s ljubomorom tj. kad netko drugi stupi s Vama u kontakt Vaš pas vam lajanjem pokušava odvratiti pažnju s nove osobe na sebe. Problem je u ponašanju pasa stoga Vam savjetujem da se obratite nekom Centru za ponašanje pasa i edukaciju vlasnika. 

Laje isključivo na starije muške osobe

Poštovani, 

Imam kujicu staru 2 godine. Sve je bilo u redu do nedavno kad sam počela primjećivati, da kad idemo u šetnju, ona reži i laje samo na starije muške osobe. Očito ih se iz nekog razloga boji! Molila bih Vas za savjet. 

Hvala unaprijed!

Centri za ponašanje i trening pasa vam mogu puno pomoći

Poštovani,

S obzirom na to da je problem vezan uz ponašanje pasa savjetujem Vam kao i prethodnom čitatelju da se obratite nekom Centru koji se bavi ponašanjem, treningom pasa i edukacijom vlasnika.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Nabacuju se blatom i poručuju: 'Hrvati nisu antisemiti. Mi smo dobri. Mi samo mrzimo Srbe...'
KOLUMNA TEOLOGA

Nabacuju se blatom i poručuju: 'Hrvati nisu antisemiti. Mi smo dobri. Mi samo mrzimo Srbe...'

Plus+ NOVI EXPRESS Jedno je kritizirati neprihvatljivo ponašanje Izraela prema Palestini i Palestincima, a nešto posve drugo sijati mržnju i dovoditi u pitanje postojanje države Izrael i Židova, piše Dalibor Milas

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest