Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Što nakon vađenja krpelja i što znači čudno disanje psa?

Sezona je krpelja, a u ovoj ZOOrdinaciji veterinar odgovara na pitanja o prehrani, liječenju i mogućim komplikacijama nakon vađenja. Saznajte i o obrnutom kihanju

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Nakon vađenja krpelja razvila se grudica ispod kože

Poštovani,

Imam mačku koja je prije dva tjedna imala krpelja. Vodila sam je veterinaru i izvadio ga je. No poslije sam vidjela da je pored krpelja i neka crna točka. Tu mogu opipati i neku grudicu ispod kože. Bojim se da krpelj raste unutra. Što da radim? Mačka je tad primila antibiotik. 

Pođite kod veterinara da provjeri da nije glavica ostala unutra

Poštovana,

Normalno je da na mjestu uboda nastane kvržica kao reakcija na ubod. Crnu točkicu koju vidite može biti zaostala glavica od krpelja. U tom slučaju tijelo na nju reagira kao na strano tijelo (nastaje upalna reakcija, najčešće se zagnoji) i tako tijelo to pokušava izbaciti. Ako se radi o zaostaloj glavici trebalo bi je izvaditi.

Nakon vađenja krpelja pas djeluje umorno i samo spava

Poštovani,

Jučer smo odveli našeg njemačkog ovčara u šetnju šumom oko podneva i tek smo danas otkrili da ima krpelj. Odveli smo ga u mjesnu ambulantu za pse i tamo su ga uklonili oko 11 sati. Pas djeluje jako umorno i samo spava.

Ali jede i malo se igra. Postoji li opasnost da je krpelj pustio svoj otrov koji bi bio opasan za njegov život? 

Hvala. Lijep pozdrav. 

Ako se stanje još nije promijenilo, obavezno posjetite veterinara

Poštovani,

Uvijek postoji mogućnost da je krpelj zaražen Babesiom. Nažalost to se nikad ne može znati. Isto tako koliko god vlasnici pregledavaju svog ljubimca često koji krpelj i promakne. Stoga ako se stanje Vašeg ljubimca nije popravilo savjetujem Vam da se obratite veterinaru.

Što bi moglo značiti čudno disanje kod hrvatskog ovčara?

Poštovanje,

imam hrvatskog ovčara starog četiri godine. Primijetila sam da ponekad jako čudno diše, tj. počne uvlačiti zrak kao da se guši. Sad me zanima što da poduzmem zato što mi je prije četiri godine također hrvatski ovčar star 14-tak godina uginuo, a cijeli dan je tako disao. Kada sam ga našla nekakva sluzava tekućina mu je visila iz usta. 

Unaprijed se zahvaljujem!

Vaš pas hitno treba detaljan pregled

Poštovana,

Svakako posjetite veterinara! Obrnuto kihanje može biti slučaj kod Vašeg psa ali prethodno treba isključiti i ostale mogućnosti kao npr. upalu sluznice nosa (može biti različite etiologije: virusne bakterijske, gljivične, alergijske i paraziti). Također, često se može naći strano tijelo u nosnom prohodu. Vaš prijašnji pas je vjerojatno uginuo zbog edema na plućima nastalog kao posljedica srčane insuficijencije pa ih ne treba međusobno uspoređivati.

Kakva je procedura nakon liječenja od piroplazmoze?

Poštovani,
prvo pitanje: kako tretirati psa tijekom oporavka od piroplazmoze? Kakva prehrana se preporučuje i koliko dugo mora biti na posebnom režimu prehrane, smije li jesti sirova jetrica i srca svaki dan tijekom tih tjedan dana? 

Drugo pitanje: Je li potrebno nadocjepljivanje Imizolom nakon 3 tjedna? 

Treće i četvrto pitanje: Oporavljaju li se bubrezi i jetra nakon te bolesti ili Imizol trajno oslabi funkciju tih organa? Kad se smije vratiti na svoju uobičajenu hranu i smije li nakon toga jesti visokoproteinsku hranu, npr. Nutrivet bez žitarica ili Taste of the Wild bez žitarica? 

Pas za kojeg je upućeno pitanje je mlad (1,2 godine).

Svaki slučaj je individualan, a jetrena dijeta se preporučuje od jednog do tri tjedna

Poštovani,

Odgovor je da ćete ga tretirati u dogovoru s veterinarom koji Vašeg psa liječi. Slučaj do slučaja se razlikuje pa se tako i pristupa liječenju. Što se tiče prehrane preporuka je da se koristi tzv. jetrena dijeta u vremenskom intervalu od jedan do tri tjedna nakon što pas počne jesti (ovisi o nalazima i stanju Vašeg psa). Terapija Imizolom je preporuka kako bi se izbjegla moguća remisija bolesti. Imizol je agresivan lijek ali trajno ne slabi funkciju jetre i bubrega. Nažalost drugi bolji lijek ne postoji na našem tržištu.

Molim informaciju u ultrazvučnom odbijaču krpelja

Poštovani,
na tržištu se pojavio ultrazvučni odbijač krpelja Tick Less talijanskog proizvođača kojeg distribuira Vitakraft kod nas. Imate li kakve povratne informacije o učinkovitosti istog i mogu li ultrazvučni valovi koje emitira smetati psu uzevši u obzir njihov vrlo osjetljiv sluh?

Reakcije su pozitivne

Poštovani,

Mogu Vam reći samo svoj osobni dojam koji sam dobio razgovarajući s ljudima koji ga koriste. Relativno malo ljudi koristi ovaj proizvod no njihova iskustva su većinom pozitivna i hvale ovaj proizvod. Mislim da treba uzeti u obzir i činjenicu da su to manji gradski psi i da nisu baš izloženi prirodi tijekom cijelog dana. Što se tiče osjetljivog sluha, psi ovisno o pasmini čuju u rasponu 40-60 Hz tako da navedeni odašiljač ne bi smjeli čuti.

Znače li grčevi kod psa epilepsiju ili drugu bolest?

Imam mužjaka malionu starog dvije godine. Ima je dva napada grčeva u roku od sedam dana. Poslije prvog grča javili smo se odmah veterinaru, ali pošto je pas taj dan bio dosta aktivan veterinar je pretpostavio da je od toga. No danas nije imao nikakve aktivnost i opet je dobio grčeve. Čini mi se i da su malo jači nego prošli put. Možete li mi pomoći čisto da me uputite što je potrebno napraviti kako bi se ustanovilo je li to epilepsija ili neki drugi problem. 

Vjerojatno se radi o epilepsiji

Poštovani,

Kod Vašeg psa vjerojatno se radi o epilepsiji. Probajte snimiti video za vrijeme napada i pokazati ga Vašem veterinaru kako bi on dobio što više informacija o samom izgledu i trajanju napada.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti