Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 02.05.2018. u 13:02
95 komentara

'Stranke opasnih namjera': Što li to povezuje Živi zid i HDZ?

Prije tridesetak godina ondašnja vlast nazivala je nacionalni pokret HDZ "strankom opasnih namjera". Danas HDZ-ova vlast i njegov establišment proglašavaju socijalni pokret Živi zid novom "strankom opasnih namjera"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
95 komentara

Ima mnogo simbolike u činjenici da je Živi zid ovoga vikenda baš u "Lisinskom" održao svoj prvi stranački kongres.

Ne samo zato što je to elitističko mjesto neprikladno za stranku koja se hvali da je izrasla na deložacijama i u policijskim maricama, te koja antielitizam i antiestablišment nosi kao bedž na reveru skupih sakoa svojih ušminkanih lidera.

Simbolično je to i zbog činjenice da je prije skoro trideset godina i jedna druga, tada također antisistemska stranka, odabrala "Lisinski" kao poprište svog prvog stranačkog sabora odakle je krenula u pohod na vlast.

HDZ je tada kao stranka nacionalnih populista iskoračila iz barake ravno pod reflektore "Lisinskog" odakle je poveo hrvatski narod u rušenje starog, dotrajalog, potrošenog političkog i društvenog sistema.

Rušenje hadezeova sistema

Živi zid je kao stranka socijalnih populista upravo u "Lisinskom" obećao da će povesti hrvatski narod u rušenje još jednog starog, dotrajalog, potrošenog političkog i društvenog sistema. Ovoga puta hadezeovog.

HDZ je, praćen euforijom, zastavama i parolama, poveo narod u usnivanje nove države. Živi zid, praćen sličnom euforijom, zastavama i parolama, sada vodi narod u demontažu te iste države.

HDZ je kao neprijatelje tada odabrao komuniste, Živi zid kao neprijatelje bira kapitaliste. HDZ se pozivao na Hrvatsku koju je kasnije uveo u međunarodne asocijacije i otvorio stranim korporacijama. Živi zid se poziva na Hrvatsku koju će zatvoriti korporacijama i izolirati od međunarodnih asocijacija.

Morate priznati, simbolika je ubitačna. Ali ima toga još.

Širenje straha

HDZ je izrastao na ideologiji, Živi zid bježi od ideologije. HDZ je živio od izazivanja straha od unutarnjih i vanjskih neprijatelja, srpskih agresora, islamskih terorista, od "komunjara i jugoslavena". Živi zid širi strah od kapitalista, korporacija, bankara, europskih birokrata...

HDZ je obećavao da će nas iz pobjede odvesti u blagostanje. Pa je proizveo državu ogrezlu u korupciji i kriminalu, nepotizmu i uhljebništvu, skrivio tajkunsku pretvorbu i privatizaciju, osiromašio, unazadio i podijelio društvo. 

Te tako stvorio plodno tlo za živozidaško biračko tijelo.

HDZ je podilazio narodu kako bi na njegovoj lakovjernosti gradio svoj opstanak na vlasti. Živi zid sada svojim sumanutim i za neke zastrašujućim obećanjima podilazi tom istom narodu kako bi otvorio put prema vlasti.

Sijamski blizanci

I koliko god Živi zid optuživao HDZ i SDP da su sijamski blizanci koji se služe istim metodama i vladaju pomoću sličnih obrazaca kako bi sačuvali svoju poziciju u postojećem "statusu quo", čini se da Živi zid dijeli mnogo sličnosti upravo s HDZ-om.

Prije trideset godina predstavnici ondašnjeg političkog establišmenta proglašavali su HDZ "strankom opasnih namjera". 

Danas HDZ-ov establišment proglašava Živi zid "strankom opasnih namjera". 

Vidite kako se perspektiva mijenja.

Barakaški HDZ nekada se doživljavao kao rušilačka snaga koja nosi opasnost. Što, kako se vidjelo kasnije, i nije bila tako šuplja prijetnja.

Živozidaši se sada vide kao rušilačka snaga koja prijeti ustaljenom poretku koji je izgradio upravo HDZ. Imajući u vidu rastuću popularnost pokreta koji se lažno predstavlja kao stranka, vrlo brzo će se vidjeti hoće li to također biti šuplja prijetnja.

Pa ipak, ne treba na kraju zaboraviti da se HDZ iz antisistemskog pokreta brzo transformirao u stranku koja preživljava na istim principima, s istim metodama i istim kadrovima onog političkog sustava kojeg je navodno željela srušiti. Sjašio Kurta, a uzjašio Murta.

Baš da vidimo kako će od toga pobjeći Živi zid.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message