Obavijesti

Kolumne

Komentari 7

Tehnologija olakšava posao: Aplikacije za mobilne novinare

Mobilne aplikacije omogućuju da gomilu stvari brže obavimo, ali i olakšavaju rad. Fotografije ili bilješke sada se automatski spremaju i uvijek su i svugdje dostupne

VIDEO

Paralelno s razvojem mobilnih tehnologija posljednjih se godina mijenja prilično brzo mijenja i način na koji novinari rade svoj posao. Novinarstvo danas tehnički više nije isto kao prije pet ili deset godina. Pametni telefoni, aplikacije i društvene mreže značajno su promijenili način i brzinu rada. Skupa oprema i prijenosnici više nisu apsolutna nužnost za rad na terenu, a zahvaljujući sve kvalitetnijim mobilnim uređajima i bržim bežičnim vezama, pametni telefoni su na putu da postanu glavni novinarski alat. 

Sami uređaji dolaze s gomilom aplikacija koje olakšavaju posao. iOS, Android, ili Windows uređaji dolaze s aplikacijama za zapisivanje bilješki, diktafonom i fotoaparatom i to su one najbitnije koje svakom novinaru trebaju. No, neke od njih imaju ograničene mogućnosti i vjerojatno svatko ima druge favorite koje koristi, ili aplikacije koje se plaćaju i nude naprednije mogućnosti (Camera+). Ovo su neki od onih koje ja koristim.

Dropbox
Fotografije ili video koji snimite uz razne aplikacije možete i uređivati na mobitelima, no često će vam biti važno što prije sadržaj poslati urednicima. Dropbox je odličan za dijeljenje datoteka, a automatika će taj posao još i olakšati. 
Naravno, na Androidu možete i izbjeći Dropbox. Fotografije možete automatski učitavati na svoj Google+ profil te ih podijeliti s drugima ili ih dijeliti kroz Google Drive.

SoundCloud
Prije pisanja tekstova vjerojatno ćete trebati snimiti određene tonove, ako ste imali sugovornike. SoundCloud omogućuje da snimite audio zapis i brzo ga i jednostavno podijelite s drugima na Facebooku ili Twitteru. Naravno, povezivanjem s društvenim mrežama možete pratiti i snimke drugih korisnika ili medija. 

Evernote
Kroz Evernote možete spremati bilješke, fotografije, snimke, ali i gomilu drugih stvari. Tekst koji pišete možete formatirati, a aplikacija se sinhronizira s različitm platformama te vam olakšava korištenje na više uređaja.

Genius Scan
Mobilni skener može poslužiti za skeniranje dokumenata za priče na kojima radite, ali i za slanje raznih potvrda. Aplikacija za iPhone radi kao i kamera na telefonu, ali dokument koji skenirate možete preciznije označiti i spremiti ga u .pdf formatu. Genius Scan će dodatno obraditi sliku kako bi dobili čiste bijele papire sa crnim tekstom, a dokumente možete i eksportirati u razne cloud servise (Dropbox, Google Drive) ili u Evernote.

Banjo
Novinarima ova aplikacija omogućuje da, preko društvenih mreža koje koriste, vide što dijele ljudi na određenom području. Možete tražiti prema gradu ili području i raznim mrežama, što može biti korisno u slučaju breaking news priča

Simplenote
Odlična i jednostavna aplikacija za spremanje bilješki, sinkronizirat će se između svih vaših uređaja, što znači da tekst možete početi pripremati na terenu, a na računalu na poslu možete jednostavno nastaviti raditi na istom dokumentu. Uz jednostavne oznake lako možete pronaći stare bilješke, a možete ih i dijeliti.

YouTube Capture 
Želite li brzo podijeliti snimku s vašeg iPhonea, YouTube Capture u par klikova će vam to omogućiti. Možete dijeliti video u punoj rezoluciji i birati na koje mreže će se podijeliti. Na Android uređajima je ovo dio sustava.

Naravno, uz aplikacije koje olakšavaju rad, na mobitelu je poželjno imati i one kojima ćete pratiti što se događa u svijetu oko vas. Uz email, Twitter, Facebook, Google+, za novost će poslužiti i čitači, poput Feedlyja ili Flipboarda. A ako se treba uživo javiti s terena, Ustream,  Bambuser ili Livestream su među popularnijim servisima.

Naravno, ovo su aplikacije koje olakšavaju posao novinarima. Recite nam u komentarima pomažu li vama neke aplikacije u poslu kojim se bavite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera