Obavijesti

Kolumne

Komentari 49

Tko to valja bolje štoseve, Karamarko ili Zoki Milanović?

Tko to valja bolje štoseve, Karamarko ili Zoki Milanović?
1

Je li bolji štos kad Željko Sabo i Lovrić Merzel sami podnesu ostavke na dužnosti u SDP-u ili kad Karamarko govori o aferama dok mu Božidar Kalmeta viri iza ramena?

VIDEO

"To su mali politički štosevi", izjavio je sinoć Tomislav Karamarko, komentirajući ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel na sve stranačke dužnosti u SDP-u.

I šef HDZ-a vjerojatno je u pravu.

Ostavke su iznuđene, kao plod pritiska javnosti, ali i samog Zorana Milanovića kako bi se Predsjedništvu SDP-a olakšala sutrašnja odluka i pritom sačuvao ugled stranke u predizbornoj kampanji, a Sabo i Merzel ostali u milosti stranačkog vrha. 

Ali znate što je još izgledalo kao štos?

To što je Karamarko govorio o aferama dok mu je iza ramena virio Božidar Kalmeta. To što se slikao pored Dragana Čovića, šefa HDZ-a BiH, koji se godinama brani od optužnica za korupciju. To što se druži s Brankom Bačićem koji je Barišićeve torbe s prljavim novcem trpao u stranački sef. Kao i to što je za Milijana Brkića Vasu rekao da je "deponirao svoju ostavku" na stranačke dužnosti dok se ne riječi spor pred Upravnim sudom.

Karamarko očito zna sve o "štosevima".

Gulili krumpire

A kao dobar štos zvuči i činjenica da je pravomoćno osuđeni Petar Čobanković i dalje član HDZ-a, dok je Jadranka Kosor izbačena, izbrisana i zaboravljena.

Ona se kao premijerka hvalila da je "gulila krumpire dok je smišljala Državni proračun", a on je kasnije gulio krumpire nakon što je opljačkao Državni proračun. Eto, i to je još jedan dobar štos.

Uglavnom, štoseva nam ne manjka. 

Jučerašnje ostavke Željka Sabe i Marine Lovrić Merzel trebale bi spasiti obraz SDP-a neposredno po ulasku u kampanju za europske izbore. Njima će vukovarski gradonačelnik i sisačka županica poštedjeti Milanovića i njegove stranačke dželate da sami "zakrvave ruke", što je predsjedniku Vlade i SDP-a uspjelo u nekoliko prethodnih navrata.

Jedino je u slučaju neposlušne Aleksandre Kolarić sam otkačio giljotinu. U svim ostalim prilikama dao je mangupima mač da se sami bace na njega. 

No, svejedno ostaje pitanje hoće li ovaj "štos" s ostavkama upaliti. 

Polupani lončići

Tek nakon višetjednog natezanja, mudrovanja i moraliziranja oko toga je li netko nevin dok mu se ne dokaže krivnja ili je vladajući političar kriv dok mu se ne dokaže nevinost, vladajući SDP konačno je obavio formalnost.

Pitate se zbog čega se to nije riješilo odmah, još dok je premijer mogao izbjeći pametovanje, pogrešno tumačenje stranačkog statuta i naprosto prepustiti odluku samim optuženicima i stranačkim tijelima? 

E pa, zbog toga što Milanović onda ne bi bio Milanović.

Najprije ide njegov moralni, etički, politički i pravnički pravorijek, a nakon toga kreće čišćenje njegovih "polupanih lončića".

Ni Tomislav Karamarko u tome nije ništa bolji. Istim argumentima, istim parolama, istim političkim štosevima brani svog prijatelja Brkića, ne shvaćajući koliko je ta afera politički štetna za HDZ. Naravno, pod uvjetom da se kod birača HDZ-a plagiranje diplomskog rada nalazi na ne baš tako dugačkom popisu zabranjenih djela.

Ali svejedno, ne mogu se dijeliti moralni savjeti dok vam Kalmeta viri preko ramena. Naprosto ne mogu. Isto vrijedi i za drugu stranu. 

Pogledajte u nebo

Ali to su valjda ti politički štosevi. Kad Karamarko kaže da je "ovo novi HDZ", Milanović uzvraća da je "SDP je bolji sto puta", a obojica zaključuju: "Naše afere manje su od njihovih". Jedan kaže da je "ovo čisto podmetanje HDZ-a", drugi da je to "čisto podmetanje Jovanovića, Ostojića i SDP-a" i tako unedogled.

A onda dođe Mirela Holy i izrazi zabrinutost zbog tragova aviona na nebu.

I to fakat nije štos.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest