Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 30.12.2019. u 12:13
155 komentara

Što je zajedništvo? Ono kad se Kolindu spašava od nje same...

Dok predsjednica niže gafove, HDZ se zdušno angažirao na njezinoj kampanji. Pritom se drže prokušanog koncepta: traže zajedništvo, a žive na podjelama, motivirajući birače da glasaju za neku "pravu" Hrvatsku.

Presidential election in Croatia
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
155 komentara

Zoran Milanović izbjegao je jučer sučeljavanje na koje je bezbroj puta pozivao.

Kolinda Grabar Kitarović pojavila se u studiju N1 televizije. Ali možda bolje da nije. 

Jer za sobom je opet ostavila nered i kaos.

Pohvalila se da je njezinu suprugu Jakovu svojedobno bio ponuđen status branitelja, što je on principijelno odbio. I ne samo da nije otkrila tko je nudio nešto tako protuzakonito, već je Ministarstvo branitelja objavilo da Jakov Kitarović ipak IMA status branitelja.

Spomenula je da je 2015. godine, kod prvog pokušaja sastavljanja Vlade, "bilo i prijetnji pučem". To su preteške riječi predsjednice države da bi ostale visjeti u zraku.

Ponovno je spomenula da bi Milanu Bandiću nosila kolače u zatvor, a sve u duhu "suradnje" institucije predsjednice države i gradonačelnika Zagreba. Kao da ta formalna suradnja uključuje i kolače. U zatvoru.

"Prava" i ona druga

Potom je ustrajala na tvrdnji kako nije na skupu u Karlovcu pozvala birače da glasaju za "pravu" Hrvatsku, iako snimka to demantira. Na zajedništvo, dakle, poziva osoba koja dijeli Hrvatsku na "pravu" i onu drugu.

A na koncu je sve to ukrasila pozivom biračima da glasaju za kandidata broj 1. A to je Zoran Milanović. 

Kolinda je, dakle, bila na sučeljavanju jer je mislila da će time dobiti bodove kod publike N1 televizije (a možda i zato jer je znala da Milanovića neće biti), ali pametnije bi joj bilo da se ispričala. 

Jer, predsjednica i dalje niže gafove i slaže promašaje.

Crni labudovi

I što se više vodeći HDZ-ovci angažiraju na njezinoj kampanji - Andrej Plenković ulizuje se desnici s kojom je navodno bio u ratu, Milijan Brkić angažiran je kao "stranački bič" u mobilizaciji baze (i tjeranju "crnih labudova"), trude se ministri, župani, gradonačelnici - to Kolinda više radi na vlastitoj propasti.

Kao da je svima više stalo da pobijedi nego samoj predsjednici. 

I kao da ponovno, kao i 2014. godine, svi vode Kolindu za ruku po rubu provalije. Velika je šansa da će se okliznuti i nestati u bezdanu. Skupa s HDZ-ovim ambicijama.

I u njezinoj kampanji demonstrira se zajedništvo, baš kao što se na skupovima šalju apeli na zajedništvo u obraćanju samo jednom dijelu birača, istodobno optužujući drugu stranu da "dijeli Hrvatsku". Možda je to pobjednička formula koje se Kolinda i HDZ ne mogu više odreći.

Šatoraško ozračje

Prije pet godina došla je na vlast u atmosferi borbe protiv "nenarodne vlasti", s podrškom stožeraša, šatoraša i obiteljaša, na borbi protiv "onih drugih", bile to manjine svih vrsta ili predstavnici drugih političkih opcija. Ta politička juha sada se podgrijava.

Zoran Milanović na tome također parazitira, ali mudrije: pod parolom "normalno" on traži sve antihadezeovske glasove. 

Kolinda, međutim, nastavlja kampanju pod parolom "svi ste vi moji", ali ciljajući samo na one koji su voljni priključiti se zajedništvu po modelu HDZ-a i desnice.

I tu bi mogao ležati Kolindin problem. Barem jedan od mnogih.

"Nježne biljke"

Umjesto da se pomakne prema centru i pokoleba Milanovićeve birače, one "nježne biljke" kojima se SDP-ov premijer zamjerio i nemaju motivaciju ponovno ga dovesti na vlast, predsjednica iznova evocira šatoraško ozračje, želeći tako motivirati svoje birače.

Premda bi više mogla motivirati one Milanovićeve.

Jer, poruke o "pravoj" Hrvatskoj, Brkićevo spominjanje "Juda" koje ne glasaju za Kolindu, Plenkovićevo okretanje desnici od koje je navodno pobjegao, mogu samo isprovocirati liberalnu ljevicu da izađe na izbore. 

Ako ne zbog Milanovića, onda protiv Kolinde i HDZ-a.

Podijeli i vladaj

Od podjela se ne može pobjeći. Na podjelama je HDZ živio, a Hrvatska je doslovno podijeljena na HDZ-ovu i onu drugu, što se vidi i po raspodjeli glasova u prvom krugu. Kolinda uglavnom prolazi tamo gdje vlada HDZ. Milanović u pravilu prolazi što dalje od HDZ-a.

Sjetimo se i da se Milan Bandić, kao friško ražalovani SDP-ovac, u drugom krugu kampanje 2010. okrenuo protiv "crvene opasnosti". 

Na podjelama, dakle, svi parazitiraju. Problem je, međutim, u činjenici da upravo oni koji već godinama, pa i desetljećima, izazivaju podjele u društvu sada pozivaju na zajedništvo.

I to zajedništvo u spašavanju prvenstveno HDZ-a, zatim Andreja Plenkovića, a onda i Kolinde Grabar Kitarović. Od nje same. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message