Obavijesti

Kolumne

Komentari 174

Tri opasna pokazatelja da Božo Petrov opet ništa ne razumije

Tri opasna pokazatelja da Božo Petrov opet ništa ne razumije
1

Uspoređujući gay paradu s prosvjedom protiv pobačaja Petrov je pokazao da ne razumije kako se borba za vlastitu slobodu ne može poistovjetiti s borbom za ograničavanjem slobode onog drugog.

VIDEO

Božo Petrov opet je pokazao da ništa ne razumije.

Ili još gore, da ne želi ništa razumjeti.

Ove nedjelje u intervjuu za N1 televiziju komentirao je prosvjede protiv pobačaja koji se organiziraju ispred bolnica u Hrvatskoj i tom prilikom izjavio kako mu "ne smeta taj prosvjed jer je to sloboda svakog pojedinca, sloboda svakoga da izrazi svoje mišljenje".

"Srećom smo došli u 21. stoljeće gdje poštujemo demokratske slobode. Moramo biti pošteni prema svakoj skupini ljudi", kazao je Petrov i povukao potpuno promašenu paralelu. "Mogu biti čak malo grub i provokativan. Je li meni smeta kad se prave javne gay parade?".

Time je čelnik Mosta i budući predsjednik Hrvatskog sabora, a navodno i potencijalni pretendent za mjesto predsjednika države, pokazao temeljno nerazumijevanje pojma slobode pojedinca i ljudskih prava.

On se hvali da ga ne smeta gay parada, ali ona ga ni ne bi smjela smetati, jer se radi o prosvjedu ljudi koji se bore za ostvarivanje jednakih ljudskih i građanskih prava, bez obzira na spolno opredjeljenje. 

Ali koristi gay paradu kako bi obranio pravo protivnika pobačaja na njihov prosvjed kojim, a to je dio koji Petrov ne razumije, žele osporiti pravo zakonsko i ljudsko pojedinaca na obavljanje pobačaja u hrvaskim bolnicama. 

Jedni prosvjeduju za svoja prava, drugi prosvjeduju protiv tuđih prava. Ono što se ne može uspoređivati za Petrova je potpuno jednako. 

Hitno gaženje procedure

Evo još jedan primjer. Božo Petrov je još prije izbora, kao i u postizbornim pregovorima, uvjetovao suradnju s HDZ-om usvajanjem pet zakonskih prijedloga u hitnoj proceduri, bez javne rasprave, prije nego što se izglasa novi predsjednik Vlade.

Petrov se na taj način htio izboriti za dio svojih prijedloga koji su zapeli u parlamentarnoj proceduri u prošlom sazivu Sabora, kad je Most - sjećate se? - također koalirao s HDZ-om, ali ignorirajući (ili otvoreno gazeći) demokratski standard saborske, pa i javne rasprave o ponuđenim prijedlozima.

SDP je zbog toga jučer najavio ustavnu tužbu, podsjećajući na upozorenje Ustavnog suda da se kod hitnog donošenja zakona moraju poštovati standardi svojstveni demokratskim procedurama, pogotovo široka javna rasprava.

"Ako postoji preporuka Ustavnog suda i ako zakonodavac za nju zna, ne bi je smio svjesno kršiti", kazao je jučer Peđa Grbin.

Svejedno, Petrov bi želio progurati svojih pet zakona što je prije moguće, premda bi neki od njih koji se tiču lokalne samouprave stupili na snagu tek početkom 2018. godine.

Za njega, cilj opravdava sredstva.

I to čak nije sve.

Sputavanje oporbe

Petrov je u nedjelju najavio novčane kazne za svakog saborskog zastupnika koji ne bude nazočan prilikom izglasavanja zakona u Saboru. Iako to zvuči kao jeftino dodvoravanje građanima nabrijanim na lijene zastupnike, iza ovog zahtjeva krije se namjera da Most prisilno osigura parlamentarni kvorum zbog kojeg su u prošlom sazivu Sabora padali neki zakonski prijedlozi.

Ali time istodobno želi onemogućiti oporbi da rušenjem kvoruma - što je legitimni oblik parlamentarne borbe - kroz izlazak iz sabornice blokira donošenje zakona s kojima se ne slaže.

Dakle, Božo Petrov bi suspendirao parlamentarnu demokraciju, suspendirao saborsku proceduru, suspendirao oporbeno pravo da koristi sve oblike političke borbe.

Kao što bi omogućio protivnicima pobačaja da kroz privid slobodnog prava na izražavanje suspendiraju pravo žena na pobačaj.

I što je još bizarnije, HDZ se pojavljuje kao moderator koji ublažava ove zahtjeve i istupe Mosta. Pa Plenković mora izjaviti kako oni nisu za široku zabranu pobačaja i ne slažu se s hitnim donošenjem zakona bez javne rasprave.

Ali ova tri slučaja otkrivaju kako Petrov shvaća demokraciju.

Kao ohrabrivanje zabrana, kao suzbijanje slobode pojedinca, kao gaženje procedure i ignoriranje normi i uzusa.

I na taj način pokazuje kako misli vladati državom. 

HDZ kao korektiv

Kad Most kupuje vrijeme i odugovlači s pregovorima vadi se na proceduru donošenja odluka pred "kolektivnim tijelom", odnosno Nacionalnim vijećem Mosta. Kad se žuri, spreman je gaziti preko procedure.

To je opasno, bez obzira je li stvar u tome da Božo Petrov ništa ne razumije ili da ne želi ništa razumjeti. On više nije novak u nacionalnoj politici, njegov Most je već drugi puta odlučio o formiranju Vlade, a on će zasjesti u fotelju predsjednika Hrvatskog sabora.

Kako će izgledati procedura usvajanja zakona pod njegovom palicom? 

Ako je Most u prošlom sazivu služio kao korektiv Karamarkova HDZ-a, sad će Plenkovićev HDZ morati preuzeti ulogu korektiva Mosta. 

Tko još kaže da se reforme ne provode?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog potražite na Facebooku

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 174

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude