Obavijesti

Kolumne

Komentari 264

U međusobnom bombardiranju optužbama Kolinda je izgubila

U međusobnom bombardiranju optužbama Kolinda je izgubila
2

Kolinda Grabar Kitarović došla je večerašnje sučeljavanje na HRT-u oboružana križem i zastavom na prsima te debelom bilježnicom pod rukom, ali ništa od toga nije joj pomoglo.Bio je to njezin ozbiljan poraz.

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović došla je večerašnje sučeljavanje na HRT-u oboružana križem i zastavom na prsima te debelom bilježnicom pod rukom, ali ništa od toga nije joj pomoglo.

Bio je to njezin ozbiljan poraz.

Ako se prije nekoliko dana mogla izvući da je ostavila bolji dojam, kad već nije baratala argumentima, danas nije imala te sreće. Zoran Milanović danas nije šmrcao, nije mahao rukama, nije bio agresivan i iritantan, nije bio vehementan niti (previše) bahat.

Bio je ozbiljan, mračan, često i otrovan. I jako dobro pripremljen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad bi se večerašnji obračun stavio na vagu - argumentacija, polemičnost, pojavnost, stil, odgovori, napad i obrana -  Milanović je pobijedio omjerom 80:20. 

Teško se, naime, sjetiti što bi aktualna predsjednica mogla izvući iz ove debate kao nekakvo pozitivno nasljeđe. Osim činjenice da ovoga puta nije trebala savjetnicu da prekine sučeljavanje. Izdržala je do kraja.

Ne može se reći da nije napadala, ali ponovno je to radila na predvidivim mjestima i s već viđenim argumentima, kao što su predstečajne nagodbe, iseljavanje iz Hrvatske, lex Perković...

Ali u još više navrata pretrpjela je ozbiljne udarce. U jednom trenutku sličilo je na to na lavinu pred kojom se više ne može sakriti.

Sanader više nije dobar

Ovoga puta Kolinda se nije hvalila Ivom Sanaderom kao na prošloj debati, sada se hvalila da ju je Ivo Sanader "istjerao iz Vlade". I poslao u Washington. Gdje je slala pisma opskurnim medijima u kojima je hvalila Sanadera kao "najozbiljnijeg reformatora u Europi".

Pa onda priznala da je samovoljno napustila mjesto veleposlanice i otišla u potragu za poslom u NATO-u. Iz kojeg je, priznala je to večeras, nedavno dobila otpremninu od sto tisuća eura.

U prvoj polovici debate kandidati su se prijetili tko o kome zna više prljavština iz međunarodnih krugova. Pa svejedno nismo čuli nijednu.

Međutim, na najozbiljnije Milanovićeve optužbe Kitarović nije imala odgovor.

I to ne samo na njegovu tvrdnju da je ona zapravo "liberalna osoba" koja se samo za političke potrebe pravi da je konzervativna.

Koprcanje u tajnim službama

Ponovno se povela priča o korupciji u tajnim službama. Pa je predsjednica rekla da u SOA-i "ima korupcije i da cure dokumenti", a onda u istom dahu izjavila kako "nema dokaza o korupciji u SOA-i". Opet se uhvatila smjene Draga Lozančića kojeg, kako reče, nije smijenila "zbog političkih razloga", već zbog zbog "uplitanja u političke procese". 

Kao da to nije isto. I opet to nije potkrijepila dokazima.

Još gore, u jednom trenutku optužila je Milanovića za povlačenje hrvatskih vojnika s Golanske visoravni, pa iznijela podatak koji je zvučao kao opasno odavanje državne tajne: da je Hrvatska dilala oružje u Siriju preko Saudijske Arabije.

Milanović je podsjetio da se to činilo pod pokroviteljstvom SAD-a, u čije se savezništvo predsjednica nekoliko minuta ranije zaklela.

Ozbiljna afera 

Ali ono što je najviše zaboljelo predsjednicu, a očito i njezina savjetnika Tomislava Madžara koji je nakon debate napao Milanovića u hodniku, bila je priča o Kontinental prijevozu Leona Sulića u čijem je nadzornom odboru tvrtke koja je pokradena devedesetih godina sjedila tada 27-godišnja Kolinda Grabar Kitarović, koja je kao predsjednica Republike pomilovala vlasnika Leona Sulića.

Bilo je to njezino zadnje pomilovanje.

Na to Grabar Kitarović nije imala odgovor.

Kao što se mučila s Milanovićevim optužbama da je 2015. godine izvela "puč" odnosno provela "zavjeru", s namjerom da spriječi ostanak SDP-a na vlasti - ali i "iza leđa Tomislava Karamarka" - formiranjem svoje tehničke Vlade čak i prije isteka ustavnog roka za dovršetak postizbornih pregovora, pa onda i vrbovanjem nekih zastupnika koji su dolazili na Pantovčak na pregovore.

Kolinda je na to optužila Milanovića da se želio o"zabarikadirati" u Vladi i nije htio priznati njezinu tehničku Vladu.

A gdje je SMS poruka?

U tada je, posve neočekivano, Kolinda odlučila izvući zeca iz šešira, otkrivši kako joj je Milanović u tom periodu poslao SMS poruku da ne popušta političkim pritiscima. Milanović je to demantirao. Kolinda nije pokazala tu poruku.

Time je još jedna prilika bila propuštena.

Kao što je pokušavala opet s Tomislavom Sauchom, s gospodarskim pokazateljima (ostala bez riječi kad je Milanović izračunao da su SDP-ove vlade imale rast od 25 posto, a HDZ-ove samo 10), pa čak spominjala veliki broj nezaposlenih (iako se Plenkovićeva vlada hvali upravo najnižom brojnom nezaposlenih u povijesti).

Pokušala je Milanovićevim optužbama zbog povlaštenog kredita u MVP-u kontrirati njegovim optužbama za kupovinu stana, promašivši pritom i njegovu funkciju, i iznos, i visinu kamate.

Kolinda u defanzivi

Ne može se, dakle, reći da predsjednica nije napadala, ali još više bila je prisiljena braniti se. Često vrlo neuspješno. Time je opet pokazala da nije dorasla ovakvom formatu, da se ne snalazi u polemikama, osim što se postojano skriva iza blagog osmijeha. 

Milanović je bio smireniji i staloženiji, kontrolirao je svoj notorni karakter, što pak ne znači da nije u barem dvadesetak navrata optužio predsjednicu da govori neistine, iskrivljuje istinu, ništa ne razumije i da se "druži s onima koji kradu".

Možda se odrekao agresivnog stila, ali to ne znači da se libio teških riječi. 

Manje zlo

Ova debata ipak nije bila prekinuta intervencijom predsjedničine savjetnice, ali je zato savjetnik Madžar verbalno napao Milanovića zbog priče o Suliću.

I zaključno: i ova debata bila je prožeta osobnim obračunima i naporima kandidata da više kompromitiraju svog suparnika, nego da promoviraju vlastite kvalitete. Poruka biračima: glasajte za one koji su manje kompromitirani, manje korumpirani, manje lažljivi i dvolični.

Glasajte za manje zlo.

Čini se da će se do kraja kampanje Kolinda Grabar Kitarović više uzdati u križić oko vrata nego u priručnik pod rukom.

(I naravno, u Milijana Brkića i HDZ.) 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 264
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.