Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

U Ministarstvu ni ne znaju da su mnoge škole davno ugašene

U Ministarstvu ni ne znaju da su mnoge škole davno ugašene
1

Naime, ministrica obrazovanja sa sindikatom je potpisala novi kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnim školama, a na popisu škola našle su se i one koje ne postoje

VIDEO

Zahuktava se priprema eksperimentalnog uvođenja kurikularne reforme, koja bi nakon “provjere“ u 72 škole trebala zaživjeti u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. No posljednji poražavajući podaci pokazuju kako je osnovnih škola u našoj zemlji sve manje. Dok se u gradovima otvaraju nove škole, one područne svake se godine gase. Ono što se već dugo nagađa potvrdili su novi podaci Državnog zavoda za statistiku. U tekućoj školskoj godini u Hrvatskoj je 865 matičnih osnovnih škola i 1172 područne.

U posljednjih deset godina ugasilo se 68 područnih škola, koje ne samo da olakšavaju djeci iz krajeva koji su udaljeniji od matičnih škola nastavu nego su često i središta društvenog života malih mjesta. Zbog iseljavanja, najveći broj škola ugasio se u Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Mnogo djece “nestalo“ je zbog preseljenja u gradove ili čak u druge zemlje, no neka su djeca zbog boljih uvjeta otišla u udaljenije, matične škole. Zatvaranje škola je možda najbolji pokazatelj kako se hitno trebamo pobrinuti da mlade obitelji s djecom ostanu u zemlji. Ova statistika pokazuje kako tek za rijetke avanturiste budućnosti ima na selu i u manjim mjestima, a za mnoge perspektive nema ni u gradovima, pa bolje uvjete života pronalaze preko granica.

Dodatno je šokantno to što Ministarstvo obrazovanja ni ne zna da su se neke škole ugasile ili jednostavno ne ažuriraju svoje podatke. Naime, ministrica obrazovanja sa sindikatom je potpisala novi kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnim školama, a na popisu škola našle su se i one koje ne postoje. S tim da nije riječ o školama koje su se ugasile nedavno nego o onima koje ne postoje desetak godina, a čak su i njihove zgrade prenamijenjene ili srušene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koji god da je razlog za ovaj propust, on pokazuje ili nedostatak kontrole nad resorom ili manjak interesa da se gorući problemi riješe na razini cijele zemlje, a ne samo u školama odabranima za eksperimentalnu reformu. Uz ovakav ignorantski stav vladajućih prema demografskoj politici i obrazovnom sustavu, za koji ističu da im je najvažniji, ovi stravični podaci nimalo ne iznenađuju. A nažalost, mnoge obitelji neće čekati promjene u obrazovanju koje najavljuju vladajući.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang