Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Uz buhe, obavezno tretirajte i prostor te bacite krevetić psa

Uz buhe, obavezno tretirajte i prostor te bacite krevetić psa
1

U novoj ZOOrdinaciji veterinar Goran Azenić otkriva kako se riješiti buha, smije li se pudla s upalom uha kupati i kako psa priviknuti na samoću i život u kućici

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moj Bubi ima buhe, kako mu pomoći?

Poštovani,
i
mam psa pekinezera starog oko tri godine i ne znam više kako mu pomoći. Stalno ga napadaju i grizu buhe, ali kod pregleda ih ne mogu naći. Koristila sam puno preparata, ali ne pomaže mu baš ništa. Toliko ga to svrbi da jadan cvili od muke. Ima ih "milijun", ali ja ne mogu pronaći ni jednu. Molim vas za savjet kako bih što prije otklonila ovaj problem. Šaljem sliku svog Bubija.
Hvala najljepša i srdačan pozdrav!

Osim ljubimca treba tretirati i prostor

Poštovana,

Ako ne pronalazite buhe i buhin izmet treba uzeti u razmatranje i druge mogućnosti npr. suha koža, prhutanje, reakcije  preosjetljivosti i sl. Ako ste poprilično sigurni da se ipak radi o buhama preporučujem da provedete tretman psa i prostora istovremeno nekoliko puta s razmacima od četiri tjedna. Za Bubija možete koristiti npr. Fypryst spray, a za prostor Biokill.  

Moja kujica ima kvržicu na rebrima, što da radim?

Poštovani,
moja kujica tipa haski ima 1,6 godina i dobila je tvrdu kvržicu na rebrima. Kvržica je na desnoj strani, veličine manje od oraha i poprilično je tvrda. Na dodir ju ne boli i može ju se pomicati. Trenutno nisam u Zagrebu i vraćam se za otprilike 10 dana, može li to pričekati? Ili je bolje potražiti pomoć tu gdje sam sada? Unaprijed hvala. 

Kvržica može nastati poslije korištenja lijekova, a preporučuje se pregled

Poštovana,

Ako kvržica ne raste i ne čini Vam se upaljena i bolna sigurno može i pričekati koji dan do Vašeg povratka u Zagreb. Teško mi je ovako reći o  čemu bi  se moglo raditi no npr. kvržica je mogla nastati i od lijeka ako ga je dobila prije nekog vremena u obliku injekcije. Ne mora biti ništa strašno, no s obzirom da je kvržica svakako preporučujem pregled. 

Pas odbija jesti i povraća

Poštovani,
imam psa od devet mjeseci koji od jučer više ne želi jesti. Danas ima proljev i malo povraća, pa me zanima kako mu pomoći bez odlaska veterinaru. 

Obavezno treba posjetiti veterinara

Poštovani,

U Vašem  slučaju posjet veterinaru više je nego preporučen. Iako možda Vama to ne izgleda ozbiljno vjerujete da može biti. Ako uz mali post (od šest sati) i dijetnu prehranu problem nije riješen (pretpostavljam da nije) obavezno posjetite veterinara.

Smije li se pudla s upalom uha kupati?

Poštovani,
smije li se kupati pudla koja ima upalu uha? Pas je dobio terapiju, upala se smirila, ali je ostao onaj neugodan miris zbog čega ga želim okupati. Molim vas za savjet. Da mu okupam samo tijelo, a glavu ne smočim?
Unaprijed hvala. 

Pas se može kupati, ali treba pripaziti na uši

Poštovana,

Ako provodite terapiju dobivenu od svog veterinara i uho je bolje (glavni uvjet da je bubnjić intaktan) bez straha možete okupati psa. Nemojte ulaziti u zvukovod nikakvim drugim preparatima osim terapije koju ste dobili od svog veterinara.

Nikako ne uspijevamo iskorijeniti buhe, što da radimo?

Poštovani,
naš pas ima buhe koje su se sada raširili i po kući. Pokušavamo ih se riješiti neopitroidom alfa i to činimo već nekoliko dana. Također, sve smo oprali, a psa smo tretirali ampulom Frontlinea i stavili mu ogrlicu protiv buha. Danas sam ponovno pregledala psa i primijetila buhe na trbuhu. Osim toga, na dlaci mu se pojavila bijela perut, ali nisam sigurno je li riječ o peruti ili su to jajašca buha. Što da radimo? Je li najbolje oprati psa ili nastaviti tretirati cijeli prostor kuće i dvorišta. 

Obratite pažnju na tepihe, a sve što možete bacite

Poštovani,

Nažalost  ili  niste uspjeli "otkriti" leglo buha koje vam se negdje zavuklo ili negdje griješite u postupku. Ako Vam ljubimci imaju buhe savjetujem da ih istovremeno istretirate Fypryst ili Frontline sprejem (ogrlice i ampule samo sprječavaju ponovnu infestaciju). Prilikom korištenja spreja i ampula životinja ne smije biti kupana 3 do 5 dana prije i poslije stavljanja preparata jer neće biti dovoljno učinkovit. Postupak morate ponoviti za četiri tjedna.

Što  se  tiče  prostora  savjetujem Vam da radije koristite Biokill jer nije toliko štetan za ljude i životinje. Prostor dobro pošpricajte, osobito  tepihe,  sve  što  možete  radije  bacite  (tipa  njihove krevetiće i sl.). Postupak također ponovite za četiri tjedna s time da u tih mjesec dana samo čistite običnim usisavačem jer u suprotnom ćete isprati i djelatno sredstvo Biokilla. Oba postupka valja ponoviti najmanje dva do tri puta. Ako Vam ne uspije preostaje Vam da nazovete DDD službu (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija). 

Pas je jako tvrdoglav i ne sluša naredbe

Poštovani,
imam psa starog osam mjeseci. Nikako ga ne mogu naučiti da sluša moje naredbe. Više ga ne smijem puštati s lanca jer odmah bježi. Jako je tvrdoglav. Imate li kakav savjet kako ga konačno naučiti da sluša? 

Centar za ponašanje i kastracija su moguća rješenja

Poštovani,

Vaš je pas ušao u pubertet, vjerojatno se i neka kujica tjera u kvartu koja mu odvraća pažnju. Možete se obratiti nekom centru za ponašanje i edukaciju vlasnika. Druga mogućnost je kastracija psa. Obično se nakon kastracije životinja primiri te gubi seksualni nagon za potragom partnerice.

Naš pas nikad nije bio sam, kako ga priviknuti na veliko dvorište i kućicu?

Poštovani,
imam tri mjeseca staru mješanku zlatnog retrivera i labradora­. Dobili smo je kada je imala mjesec i pol. Cijelo vrijeme spava kod cure u stanu, tj. u zatvorenom prostoru i gotovo nikada otkad je kod nas nije ostala sama.  Za mjesec dana se selimo na selo u kuću s velikom dvorištem i zanima nas kako sada psa naviknuti da spava vani, u kućici, sam? Pokušali smo ga u par navrata ostaviti samog po pola sata­ ili sat vremena, međutim samo cvili kod vrata, boji se i sav se trese. Nismo ga mogli tako ostaviti pa smo ga uveli u kuću.
Unaprijed hvala. 

Ostavljajte ga vani na pola sata i uvijek u isto vrijeme

Poštovani,

Dobro ste krenuli, savjetujem Vam da ga i dalje ostavljate vani na kreće vrijeme (za početak 15­ do 30 minuta). Preporuka da to bude uvijek u isto vrijeme i postupno povećavajte vremenski period. Protivit će se tomu koliko god bude mogao ali s vremenom će prihvatiti.

Štene jede vlastiti izmet, zašto to radi?

Poštovani,
imam štene njemačkog ovčara staro sedam tjedana. Jede isključivo Royal Canin Maxi Junior, a ponekad pojede vlastiti izmet. Zbog čega to radi? Hvala. 

Takvo ponašanje može biti posljedica stresa, samoće ili dosade

Poštovani,

Nažalost to je jedna od ružnih navika s kojima se susreće dosta  vlasnika. To je normalno ponašanje mladih pasa koje spada u teritorijalno ponašanje. Koprofagija (jedenje izmeta) se može javiti i kao posljedica dosade, samoće, stresa ili anksioznosti. Normalno može biti i vezano uz  nedostatak nutritivnih  sastojaka. Kod nekih pasa promjena prehrane rezultirat će prestankom jedenja fecesa.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti