Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Već malo čokolade može ubiti psa, a osobito je opasna tamna

Čokolada sadrži teobromin kojeg psi teško probavljaju, a mali pas se može otrovati već od dvije pločice. Tamna čokolada je najopasnija jer sadrži najviše tebromina

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Smiju li psi jesti čokoladu?

Pozdrav!

Moram vas pitati da li psi smiju jesti čokoladu. Po svemu kako čitam na internetu odgovor je ne, međutim isto tako poznavala sam psa koji je doživio preko 16 godina života, a gazda mu je redovito davao jesti napolitanke, pa me iz tog razloga čude podaci da psi ne smiju jesti čokoladu.

Naime, ne bih se toliko brinula o tome da me moja kujica Luna (maltezer, 7 godina) ne opsjeda kada uzmem kockicu čokolade. Doslovno mi ne da mira i ako ležim stalno mi se mota oko glave, njuši mi oko lica i šapom traži da joj dam malo čokolade, a kako joj ja lako popustim odnosno dam joj maleni komadić veličine pola graška, zanima me da li je čokolada doista opasna za pse, odnosno da li se opasnost krije u količini čokolade ili općenito u samom sastavu čokolade.

Hvala puno na odgovoru!

Koliko je čokolade otrovno za psa ovisi o njegovoj veličini

Čokolada sadrži teobromin kojeg psi, ali i ostali kućni ljubimci, vrlo teško metaboliziraju, tako da mogu nastati različite komplikacije, a u težim slučajevima nažalost može doći i do smrti.

U obzir treba uzeti veličinu psa, koliko je čokolade pojeo, postotak kakaoa u čokoladi i količinu teobromina u samom kakau. Postoje i individualne razlike u metabolizmu pasa tako da univerzalnog odgovora nema. Generalno gledajući mliječne i bijele čokolade manje su opasne od tamnih. Teško je točno reći koja je količina čokolade toksična, no za orijentaciju može poslužiti podatak da će se pas veličine westy-a otrovati od dvije pločice mliječne čokolade sa 20% kakaoa, a od pet pločica pas veličine labradora. Tamna čokolada je puno opasnija jer sadrži veći postotak kakaoa, pa čak i malena kockica može ubiti psa veličine westy-a, a 2 male kockice izazvati će simptome trovanja kod psa veličine labradora. Simptomi se obično javljaju nakon 12 sati, no mogu se javiti i ranije. Prvi simptomi su uzbuđenje, povraćanje, proljev, pojačano mokrenje i pojačana žeđ. Simptomi jasno mogu otići i u progresiju što dovodi do tahikardije, kome i smrti.

Kada se javiti veterinaru?

Odgovor je čim prije! Unutar prva dva sata od uzimanja čokolade treba izazvati povraćanje. Specifičnog protuotrova nema, no veterinar može lijekovima kontrolirati simptome. Veterinar će Vašeg ljubimaca ostaviti na promatranju, a možda će biti i hospitaliziran gdje će biti na monitoringu i infuziji.

 Upaljena ranica u blizini anusa

 Dobar dan

Imam njemačkog ovčara starog 6 godina. Prije tjedan dana imao je proljev, a kasnije sam primijetila da ima ranicu na koži pored anusa. Proljev je odmah drugi dan prestao, no ranica je i dalje prisutna i umjesto da prolazi čini mi se da se malo povećala, a područje oko nje je otečeno i bolno. Je li moguće da se inficirala zbog proljeva?

 Hvala

Vučjaci imaju sklonost perianalnim fistulama

 Poštovana,

Ranica na koži oko anusa mogla bi biti fistula analnih vrećica. Simptomi koji nas upućuju na probleme s analnim vrećicama su lizanje perianalnog područja, češanje baze repa i vučenje stražnjeg dijela tijela (sanjkanje). Zbog upale analne vrećice prirodni se izvodni kanal može začepiti i stvoriti novi (fistula) iz koje se može cijediti sukrvavo gnojni iscjedak.

U takvom slučaju liječenje analnih vrećica počinje njihovim pražnjenjem, zatim ispiranjem, te sustavnim antibioticima. Također, njemački ovčari zbog nisko nošenog repa imaju predispoziciju za nastanak perianalne fistule (analna furunkuloza, perianalni sinus). To je kronična, progresivna bolest praćena ulceracijama i fistularnim kanalima na koži oko anusa. Kod perianalne fistule analne vrećice su najčešće sekundarno zahvaćene. Smatra se da je perianalna fistula autoimuna bolest, te se liječi imunosupresivnim lijekovima.

 Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi
Jeste li među njima?

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi

Velik broj ljudi na svijetu ima probleme s vidom koji dovode do ovisnosti o različitim dioptrijskim pomagalima. Međutim, sve više njih danas odlučuje stati tom problemu na kraj i odlaze na lasersko skidanje dioptrije