Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Problem buha: Osim ljubimca treba dobro očistiti i cijeli dom

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako riješiti problem buha kod pasa i mačaka, kako se tretira i nastaje prolaps rektuma te mogu li se liječiti bradavice kod psa

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Bradavice kod psa

Poštovanje
Imam psa haskija starog godinu i četiri mjeseca. Prije nekih mjesec dana su mu se pojavile bradavice u usnoj šupljini te ih ima nekoliko. Čitao sam da one same znaju otpasti i da nastaju zbog pada imuniteta. Što mi vi preporučujete? Trebam li mi kupiti neke vitamine?
Lijep pozdrav, Alen

Bradavice uzrokuje HPV

Poštovani,

U Vašem slučaju radi se o bradavicama uzrokovanih papiloma virusom. Oralna papilomatoza je zarazna bolest koja obično zahvaća mlađu populaciju životinja (ispod godine dana) no može se pojaviti i u starijih ( pad imunitet ). Nakon što se preboli ostaje dugotrajna imunost. Bradavice su oblika cvjetače i mogu biti izrazito opsežne. 

U većini slučajeva radi se svega o nekoliko bradavica koje su estetski problem, a obično nakon jedan do dva mjeseca povuku se same od sebe. U težim slučajevima moguća je krioterapija ili kirurško uklanjanje, liječenje interferonom alfa dok su autogene vakcine obično bez učinka. U svrhu podizanja opće imunosti preporuka je provesti vitaminizaciju (multivitamini za pse npr. VMP)

 Prolaps rektuma

Imam slučaj male mačke s prolapsom rektuma. Veterinar je danas pod narkozom uspio mici vratiti crijevo unutra ali na kraju nije zašio ništa, je li je to problem? Nakon koliko sati nakon narkoze mu mogu početi davati jogurt i nakon koliko vremena mogu napraviti čišćenje od parazita? Mačka je ostavljena ispred zgrade i voljela bi joj pomoći!

Kirurški zahvat je najbolje rješenje

 Prolapsus rektuma obično nastaje uslijed slabosti mišića i vezivnog tkiva u perirektalnoj regiji i uzrokovano je čestim proljevima i tenezmom (kod mladih životinja npr. kod invadiranosti crijevnim parazitima, kao urođeni defekt, kod enteritisa, stranih tijela u crijevu, zatvora). Liječenje je kirurško, a sam postupak ovisi o težini promjena na izloženom crijevu. Ako se rektum uspješno reponira potrebno je privremeno kružnim šavom oko anusa spriječiti ponovni izlazak rektuma (obično se ukloni za tri do pet dana) Preporučuje se prehrana s malo vlakana. Treba ukloniti uzrok zbog kojeg je prolaps nastao da se situacija ne bih ponovila (npr. ukloniti crijevne parazite). 

Buhe kod psa

Pozdrav,

Moje pitanje je vezano za buhe pasa. Jučer sam kupala psa i kada sam stavila šampon, od repa pa do polovice leđa sam primijetila sitne točkice, izgledom kao papar. Nisam to mogla ni oprati, mogla sam jedino skinuti rukom jednu po jednu. Imam ženku dalmatinera i nakon kupanja sam je cijelu pregledala i nisam mogla uočiti niti jednu buhu. 
Ali sam čitala da jajašca buha izgledaju kao papar. Prijatelj mi je dao Ektanon- koncentrat emulziju za kupku. 
Čitala sam o tom proizvodu i djeluje mi strašno da to nanosim na psa. Potrebno je nositi zaštitnu odjeću, rukavice, mantil, naočale... 
Pitanje je dali da to uradim ili ima neki bolji lijek? I nigdje nisam pročitala da li se nakon nanošenja ektanona pas ispire vodom, jer mi to djeluje kao neki otrov. Ona živi sa mnom u stanu i zanima me kako da uklonim buhe u stanu ako ih ima?Unaprijed hvala. Marina.

 Kod buha se tretira i pas i dom

Poštovana,

Svog psa možete tretirati manje agresivnim sredstvima kao što su ampule ili sprejevi (Frontline, Fypryst, PestiGon, Advantix, Stronghold). Istovremeno morate tretirati i prostor jer samo pet posto populacije buha obitava na ljubimcu, a ostalih 95 posto živi u prostoru. Savjetujem Vam da sve što možete bacite (krevet gdje pas spava i sl.) ili temeljito operite. Prostor možete tretirati Biokill sprejem koji nije toliko štetan ni za ljude, ni za životinje. Svakodnevno usisavajte prostor i za četiri tjedna ponovite postupak (tretiranje prostora i životinje). Ako u kućanstvu imate još ljubimaca (npr. vanjska mačka ili sl.) također je preporuka da se i te životinje tretiraju protiv buha. Cijeli postupak ponovite još koji put.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti