Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Nakon sterilizacije naša kuja ne može kontrolirati mokrenje

Nakon sterilizacije naša kuja ne može kontrolirati mokrenje
1

Može li pas biti alergičan na biljke te koji je uzrok bijele opne na očima i stalnog kihanja kod mačaka saznajte u novoj Zoordinaciji veterinara Gorana Azenića

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Moj mačak ima prozirno bijelu opnu na očima, što se krije iza toga?

Poštovani, molim vas za pomoć. Imam mačka starog četiri godine i prije nekoliko dana sam primijetila da mu se na oba oka pojavila prozirno bijela opna koja se širi od donjeg dijela oka prema zjenicama. Nije toliko uočljiva, ali se nazire, naročito po mraku. Nema nikakve sluzi, njuška mu je blago vlažna, ali bez curenja i normalno se ponaša. Prije tri godine imao je kastraciju, ako slučajno ima veze s tim. Je li u pitanju treći kapak ili je to simptom ozbiljnije bolesti? Postoji li mast ili kapi koje može koristiti prije posjete veterinaru ili se to može ukloniti samo kirurški? Unaprijed hvala. 

Riječ je o trećem očnom kapku, ali on ukazuje na druge bolesti

Poštovana,

vjerojatno se radi o trećem očnom kapku. Treći očni kapak kod mačaka obično je samo simptom neke sistemske bolesti npr. rinotraheitis, dehidracija, anoreksija, FIV - virusna leukemija mačaka. Podignuti treći kapci nemaju veze s kastracijom. Bilo bi dobro da posjetite svog veterinara kako bi pogledao Vašeg mačka.

Pas kiše kad je blizu biljaka, je li to prvi znak alergije?

Poštovani,
imam psa koji uvijek kad je blizu biljaka kiše, naročito u blizini smilja. Ponekad i kao da teško udahne. Je li moguće da je alergičan na neku vrstu biljaka, pa se kao posljedica javljaju kihanje i otežano disanje? Ako se pokaže da je riječ o alergiji, postoji li lijek za ublažavanje simptoma? Hvala i srdačan pozdrav. 

Moguće je da se radi o alergijskoj reakciji

Poštovana, 

Ako ste primijetili problem sa smiljem bilo bi dobro da ga izbjegavate. Moguće je da se radi o alergijskoj reakciji. Ako se otežano disanje nastavi savjetujem pregled kod veterinara.

Iako je prebolio rinotraheitis, mačak i dalje kiše i šmrca, koji je uzrok?

Poštovani, imam mačka starog malo više od godinu dana. Ovog proljeće prebolio je rinotraheitis, ali i dalje svakodnevno kiše i šmrca, naročito nakon spavanja. Tijekom disanja osjeti se zvuk kao da je njuškica puna sekreta. Cijelo vrijeme, od proljeća do sada, sekret je bio rijedak i proziran, no u zadnjih par dana posao je gust i bjelkasto žuto-zelene boje. Veterinar mu je propisao Synulox tablete koje uzima već nekoliko dana (1 tabletu od 50 mg na dan) i već se vidi poboljšanje. Sekret je ponovno rijedak i proziran, no iako se razbistrio i dalje ga ima. 

Veterinar tvrdi da je mačak najvjerojatnije zadobio trajno oštećenje sluznice, te da će iscjedak vjerojatno uvijek biti prisutan iako nije napravio nikakve snimke. Osim šmrcanja i kihanja nema drugih problema, normalno jede, ima redovitu stolicu, nema temperaturu, aktivan je, veseo i razigran. Zanima me treba li napraviti dodatne pretrage i utvrditi što se točno događa sa sluznicom? Postoji li neki lijek ili preparat koji bi potaknuo obnavljanje sluznice ako se stvarno radi o oštećenju? Unaprijed hvala. 

Trebalo bi napraviti obrisak nosnice

Poštovana, 

Bilo bi dobro napraviti obrisak nosnice kako bi se vidjelo dali su na sluznici prisutne bakterije i ako da koje. Te ujedno napraviti antibiogram (osjetljivost na pojedine antibiotike). Također bilo bi dobro ordinirati vitamine tu posebno mislim na vitamin A koji je posebno važan za regeneraciju sluznica.

Rinoskopija je pretraga kojom se mogu vidjeti šupljine nosa i pripadajuća sluznica no s obzirom na to da se radi o mački za to je potreban izuzetno fin i tanak instrument kojeg vaš veterinar vjerojatno nema. Pretpostavka vašeg veterinara o kronično promijenjenoj sluznici je lako moguća.

Nakon sterilizacije našu kuju muči nekontrolirano mokrenje, je li kriva sterilizacija?

Poštovani, imam kuju bordošku dogu staru tri godine. Sterilizirana je prije godinu i pol, no počela je nekontrolirano mokriti u snu. Ponekad kad leži ispusti tu tekućinu koja nema miris specifične mokraće koji je inače dosta intenzivan. Najčešće spava i boravi u kući, iako imamo okućnicu. Ima mogućnost otići van no naučili smo ju da je uglavnom s nama. Zanima me o čemu se radi, je li stalno mokrenje posljedica sterilizacije ili? Unaprijed hvala. 

Mokrenje može biti posljedica sterilizacije, ali potrebne su daljnje pretrage

Poštovana,

Ako je napravljena ovariohisterektomija (uklanjane jajnika i maternice) moguće je da ima veze. No isto tako može se i javiti neovisno o ovariohisterektomiji, inkontinencija može biti neurološke i ne neurološke prirode te stalno i povremeno prisutna.

Prethodno treba isključiti bolesti urinarnog trakta. U koliko nema drugih problema npr. infekcija, lumbosakralna stenoza, ozljede lumbo sakralne kralješnice, urođeni ektopični ureter, urođena disfunkcija sfinktera mokraćnog mjehura. i sl. trebalo bi probati s Propalin sirupom koji je vrlo uspješan lijek pri liječenju inkontinencije. U koliko nema nikakvih rezultata od medikamentozne terapije, a opravdano se sumnja da inkontinencija ima veze sa sterilizacijom može se napraviti operativni zahvat kolposuspenzija koja kod takvih kuja može riješiti problem inkontinencije vezanu uz ovariohisterektomiju.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u
KLAUŠKI O PROMAŠAJU LJEVICE

Prošla baba s kolačima: Kako su 'možemovci' širom otvorili vrata izborne pobjede HDZ-u

Plus+ NOVI EXPRESS Sada Benčić staje na čelo pokreta za spas Hrvatske od HDZ-a, skupljajući ostatke ostataka oporbe s idejom da se nekako sklepa oporbena većina i formira Vlada mimo HDZ-a. Premalo i prekasno

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?
KOLUMNA DADE MILASA

Kukavička šutnja: Zašto biskupi ne kažu DP-u da im program nema veze s kršćanstvom?

Plus+ NOVI EXPRESS Trebali bi nedvosmisleno reći da Domovinski pokret nema nikakve veze s kršćanstvom i da je njihov program apsolutna suprotnost evanđelju i socijalnom nauku Crkve, piše Dalibor Milas
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin