Obavijesti

Kolumne

Komentari 38

Za antologiju: Imamo Titanic Vladu koja nikako da potone

Za antologiju: Imamo Titanic Vladu koja nikako da potone
1

Čak 77 posto građana u anketama iskazuje nepovjerenje Plenkovićevoj Vladi. Ali 78 zastupnika i dalje podržava ovu Vladu. To je paradoks koji prati današnje izglasavanje nepovjerenja Vladi u Hrvatskom saboru

VIDEO

Oporba se pravi da smjenjuje Vladu, a Vlada se pravi da je stabilna.

Na to se zapravo svodi današnja protokolarna, a za neke i propagandna, rasprava o povjerenju hrvatskoj Vladi.
SDP je prikupio minimalan broj potpisa za saborsku raspravu kako bi za šest mjeseci mogao izaći s novim prijedlogom, Most već naglašava da je ishod glasanja poznat, ali da se traži rasprava s premijerom Andrejom Plenkovićem, dok iz redova vladajuće većine ne stižu baš nikakvi signali da bi Vlada mogla pasti.

Većina nikad nije bila tanja, ali ispada da nikad nije bila čvršća.

Kome to zvuči kao paradoks mogao bi tome pribrojiti i ovu činjenicu: 77 posto hrvatskih građana u anketama nema povjerenje u hrvatsku Vladu, 78 saborskih zastupnika i dalje podržava Vladu.

Zbog toga bi se i ova današnja rasprava mogla podvesti pod obični ritual. Zapravo, jedna ovakva rasprava mogla bi se održati svakoga tjedna ili barem svakoga mjeseca. Jer, ova vlast daje dovoljno materijala za propitivanje njezina rada.

To je vuk, to je vuk

Ako nije Agrokor, roll up kredit, Zdravko Marić ili sabotiranje Istražnog povjerenstva, onda su to članovi Vlade, i to redom svaki tjedan po ministar jedan: nakon Nade Murganić sad bi se moglo i o Gabrijeli Žalac, kao i o svima prije njih.

No tako to očito biva: što oporba češće viče "to je vuk, to je vuk", nitko tog vuka više ozbiljno ne shvaća. Svi se se već navikli na činjenicu da imamo lošu Vladu koja ne može pasti. 

Imamo Titanic koji nikako da potone.

I bilo bi ravno čudu da se to danas dogodi.

Kolindina paljba

Čak je i Kolinda Grabar Kitarović izvukla sve negativne pokazatelje koje Plenkovićeva vlada nastoji sakriti ili zataškati, čak je i ona za Istražno povjerenstvo koje HDZ nastoji sabotirati, čak i njoj nisu prihvatljivi detalji iz roll-up kredita za Agrokor. Dakle, čak i predsjednica Republike sastavlja listu argumenata za odgovornost Vlade.

Ali Vlada, sudeći po atmosferi, opet neće pasti.

Umjesto da na Agrokoru padne ova Vlada, ona na njemu opstaje. Jer, za zastupnike manjina koji podržavaju većinu upravo je ta vrsta gospodarske stabilnosti krucijalni argument zašto baš sada ne bi trebalo rušiti Vladu. Ili za potkupljeni HNS. Ili za sve one zastupnike koji se više nikada neće pojaviti na saborskoj plaći.

Uključujući tu i neke SDP-ovce, naročito one koji više nisu u milosti šefa SDP-a pa ne mogu računati da će se naći na izbornim listama. Danas, ali ni za tri godine.

Sve stabilnija

I umjesto da sa svakim izglasavanjem povjerenja ministrima, premijeru i čitavoj garnituri u Banskim dvorima ova Vlada bude slabija, ispada da je ona svakim izglasavanjem sve stabilnija. Svaki SDP-ov napad čini Plenkovića sve jačim.

Pritom sama oporba ima problem liderstva. Davor Bernardić naprosto nema politički autoritet da okupi većinu za rušenje Vlade, kao što nema autoritet da se u javnosti i među biračima nametne kao alternativa.

Njegova današnja rasprava i argumenti kojima se služio sami po sebi zvuče uvjerljivo - sve dok ih ne iznosi Bernardić. "Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača ove zemlje, birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti", govorio je Bernardić.

Ali to nailazi na gluhe uši onih koji u toj trgovačkoj većini participiraju.

Korupcija? A što je novo?

Pritom se može povesti rasprava koliko su optužbe protiv HDZ-a zbog korupcije već postale izlizane i zapravo su se pretvorile u puke floskule. HDZ je korumpiran? A što je novo?

Osim toga, pitanje je koliko je građanima Agrokor tema koja ih motivira da u anketama, a sutra možda i na izborima, izraze nepovjerenje Vladi, a koliko su im bitnija druga pitanja koja upravo zbog Agrokora ne uspijevaju doći na red.

I onda baš taj Agrokor služi Plenkovićevoj Vladi kao alibi da pokrije sve druge promašaje, greške, afere. 

Sve u svemu, koliko je god paradoksalno da ova Vlada, pored svega što se oko nje događa, i dalje odolijeva pritiscima i uživa nekakvu stabilnost, toliko je iluzorno očekivati da bi ona mogla pasti.

A ako bi čak i pala, HDZ bi - barem sudeći po sadašnjem rejtingu - opet na izborima najbolje prošao.

Hrvatski građani tako su se našli u poziciji talaca: imaju lošu Vladu koju ne uspijevaju srušiti, imaju lošu oporbu koja uživa čak i gori rejting od vladajuće stranke, imaju premijera koji ne radi ništa nego što se održava na vlasti, imaju vođu oporbe kojeg nitko ne uzima ozbiljno.

Danas se u Hrvatskom sabor treba odvijati politička drama. Nažalost, to izgleda kao smotra folklora.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode