Obavijesti

Kolumne

Komentari 2

Zapitajte se: jeste li strastveni u onome što radite svaki dan?

Zapitajte se: jeste li strastveni u onome što radite svaki dan?
1

Ovotjedna kolumna govori o važnosti strasti i uživanju u svakodnevnim poslovima. Zašto je bitno raditi ono što nas ispunjuje i zašto je važno imati pravi stav

VIDEO

Nema goreg osjećaja nego da imate dojam kako ste ulovljeni u stupicu radeći posao koji ne volite i koji vas uopće ne ispunjava. Kako biste postigli uspjeh u svim područjima morate voljeti to što radite. U svakom poslu ima uspona i padova. Svakodnevno nailazimo na neke prepreke i suočavamo se s problemima i zadacima koje moramo riješiti. Ako ne volite to što radite nikada nećete prevladati te poteškoće, bit će vam iz dana u dan sve veće i veće. Međutim, ako volite svoj posao, poteškoće na koje nailazite uvijek će biti i ostati manje od osjećaja užitka i strasti koje svakodnevno imate prema tome što radite. 

Nikad nije kasno razmisliti gdje se vi nalazite u svojoj karijeri i poslovnom životu. Kakav je vaš stav prema radu? Izaberite odgovor a,b,c ili d. 

a) To je teška muka. Mrzim svoj posao.

b) Ne smeta mi rad, ali bih radije radio/la nešto drugo.

c) Posao je OK. Moram raditi da bih zaradio/la novce.

d) Volim svoj posao. Uzbuđuje me i zabavno je. 

Ukoliko je vaš odgovor a, b ili c ozbiljno razmislite želite li tako raditi i dalje do mirovine. Nažalost, život je prekratak da biste ga proveli radeći ono što ne volite ili ono što vas ne ispunjava u potpunosti. Ako imate osjećaj da možete puno bolje i više dati od sebe razmislite što bi to bilo. Nemojte si dozvoliti da vaš potencijal ostane neiskorišten. 

U čemu ste najbolji?

Koje stvari radite iz gušta i kad to radite zaboravite pojam o vremenu? Koju su vaše najbolje kvalitete i osobine?

Nemojte razmišljati o tome kako da zaradite novac. Radije razmišljajte o tome što možete dati, proizvesti, koju uslugu možete ponuditi što većem broju ljudi. Koji problem možete riješiti ili koje potrebe možete ispuniti drugima? Najvažnije od svega: u čemu ćete vi uživati. Naravno da vam trebaju platiti za to što radite, a to će doći samo po sebi ako pružite nešto vrijedno. Otkrijte svoju strast u nečemu korisnom što možete raditi za druge ljude, a tada će novac dolaziti sam od sebe.

Moja klijentica Stela radi u agenciji za nekretnine, a u slobodno vrijeme izrađuje nakit. Kad mi je pričala o svom poslu u agenciji ton glasa joj je bio jednoličan, ostavljala je dojam potpuno nezainteresirane osobe, a nije bila zadovoljna ni svojim šefom koji ih je sve tlačio (njena riječ). Upitala sam je koji je razlog da i dalje radi u toj agenciji? Zaprepašteno me je pogledala i rekla: "Pa moram platiti račune i kredit." 

Ako radite samo da biste plaćali račune i kredite onda dobivate to što dobivate. Uglavnom nezadovoljstvo, težak i naporan rad, šefa koji vas maltretira i plaću koja pokriva račune. Skrenula sam razgovor na njen hobi zbog kojeg je i došla k meni. U tom trenutku cijela njezina fiziologija se promijenila. Oči su joj se zasjajile, koža lica je postala blistavija i dobila je boju, uspravila se u fotelji i nagnula prema meni, mašući rukama i objašnjavajući mi svaki detalj u izradi narukvice. Ovakve trenutke u svom poslu najviše volim. Potpuna transformacija. Iz nje je prštala energija i strast dok je pričala o svom nakitu. 

U počecima mog rada uvijek mi je bilo žao što nemam ogledalo da se klijenti mogu vidjeti i sama sebi sam obećala da ću u idućem uredu instalirati veliko ogledalo. Danas ga imam, upravo iz tog razloga. Zamolila sam Stelu da ustane i odvela je do ogledala. "Pogledaj se!" rekla sam joj i reci mi što vidiš? Bila je potpuno oduševljena. Taj osjećaj ushita dolazi iz naše nutrine. Rekla sam joj da tako treba izgledati i osjećati se svaki dan kad ide na posao. Samo tako ćemo biti sretni, ispunjeni i zadovoljni sobom i svojim poslom. Nastavila sam i dalje raditi sa Stelom na njenom putu da počne živjeti od svog hobija i da ga pretvori u posao. Još uvijek radi paralelno i jedno i drugo, ali je to sada potpuno drugi osjećaj i rad u agenciji ne doživljava kao napor i tlaku nego kao korak do osamostaljenja. 

O autorici

Inga Lalić, business coach i konzultantica, ima desetogodišnje iskustvo u radu s tisuću klijenata. Osmislila je i vodi trening Poduzetnička piramida. Pomaže poduzetnicima i onima koji to žele biti da ostvare svoje želje i ciljeve, povećaju prihode uz više slobodnog vremena i postanu učinkovitiji, uspješniji, sretniji i bogatiji. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA, specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu