Obavijesti

Kolumne

Komentari 201

Zar su doista sazreli uvjeti za koaliciju s ovakvim HDZ-om?

Zar su doista sazreli uvjeti za koaliciju s ovakvim HDZ-om?
1

HSLS je sklopio, a Radimir Čačić otkrio da je otvoren za koaliciju sa strankom koja je već uništila hrvatsku ekonomiju, a sad prijeti da će to učiniti hrvatskoj demokraciji.

VIDEO

"Objektivno govoreći, Hrvatska još nije sazrela za koaliciju HDZ-a i HNS-a", izjavio je Radimir Čačić kao tadašnji čelnik narodnjaka, uoči parlamentarnih izbora 2007. godine.

A evo, prije nekoliko dana, taj isti Radimir Čačić, sada kao čelnik novoosnovanih Reformista, bez ikakvog traga nelagode ponosno izjavljuje: "Apsolutno ima mogućnosti za koaliciju s HDZ-om".

Što se dogodilo u tih sedam godina?

Čačić je došao na vlast, sišao s vlasti, otišao u zatvor, izašao iz zatvora, izbačen je iz stranke, osnovao stranku. HDZ je završio na sudu, jedan njegov predsjednik u zatvoru, a onaj drugi u zagrljaju Franje Tuđmana, zbog čijeg je nasljeđa Čačić godinama odbijao koaliciju s HDZ-om. 

Sada, pak, tvrdi da je otvoren za koaliciju sa strankom koja je osuđena zbog korupcije i crnih fondova i koja sada širi mržnju, nesnošljivost, najavljuje lustraciju, ratuje s udbašima, napada komunjare, ruši ćirilicu, priprema političko čišćenje školstva, zajedno s uklanjanjem nasljeđa Josipa Broza Tita. 

Sada su izgleda sazreli uvjeti za Čačićevu koaliciju s HDZ-om. On je bio u zatvoru, a HDZ je bio na sudu.

Koalicija sa Sanaderom 

S druge strane, HSLS s time odavno nema problema. 

On je koalirao sa Sanaderovim HDZ-om u onim najgorim godinama grabeži i korupcije, a baš jučer njegov predsjednik Darinko Kosor potpisao je s HDZ-om ugovor o predizbornoj i postizbornoj koaliciji.

Ako je netko zaboravio, radi se o liberalnoj stranci, koja je sada zasnovala suradnju sa strankom čiji se predsjednik već gotovo dvije godine trudi pobjeći što dalje od liberalnih tekovina u odnosu prema manjinama i nasljeđu antifašizma, prema političkoj toleranciji, pristojnosti i umjerenosti.

Dok Karamarko zastrašuje liberalne birače, liberalna stranka s njime potpisuje koaliciju. Ne može bolje.

Pa što to HDZ čini toliko privlačnim umjerenim strankama centra?

Karamarko je privlačan

Karamarkova logika je jasna. U trenutku kad se ljevica koprca u sukobima, aferama, međusobnim obračunima, kad se stranke raspadaju i svađaju, a rejting im - s izuzetkom još nedozrelog ORaH-a - postojano pada, Karamarko je taj koji okuplja stranke za koaliciju.

On u javnosti ostavlja dojam poželjnog partnera, dok svi bježe od Milanovića. To je dovoljno za stvaranje pozitivnog dojma oko stranke kojoj su svi prognozirali propast i gašenje, a ona se u tri godine Milanovićeve vladavine uzdigla do pozicije najsnažnije stranke.

I prve koja bi mogla dobiti priliku oformiti Vladu.

Za to joj trebaju koalicijski partneri, naročito iz centra. Nema veze što se radi o Kosorovim liberalima, svedenim na razinu statističke greške, ili o Čačićevim još nedefiniranim reformistima, bitno je da birači vide kako je HDZ ponovno postao privlačan centrističkim strankama.

A kad smo već kod toga, moramo se još malo vratiti na Čačića.

Trgovci i partneri

On je prije sedam godina, uoči parlamentarnih izbora 2007. godine, bio najglasniji u optužbama na račun HSLS-a i njegova partnera HSS-a, nazivajući ih "trgovačkom koalicijom" koja koketira s obje velike stranke, da bi se na koncu priklonila onoj pobjedničkoj - Sanaderovu HDZ-u.

Sada istu stvar radi Čačić sa svojim najavama o tome da je otvoren za postizbornu suradnju i s Karamarkovom strankom, naravno ako ona dođe u poziciju sastavljati Vladu.

Još samo treba vidjeti želi li Karamarko primiti u koaliciju nekadašnjeg drugog čovjeka Kukuriku koalicije, neformalnog premijera Milanovićeve vlade, koji je upravo stigao s odsluženja zatvorske kazne. 

Tko zna, možda će HDZ nakon izbora doći u poziciju da ima kriterije.

Kad ih već Kosor i Čačić baš i nemaju na bacanje.

Moratorij na HDZ 

Jer, taman kad se činilo da će sve umjerene i iole normalne stranke staviti moratorij na bilo kakvu koaliciju sa strankom koja je najprije devastirala hrvatsku ekonomiju, a sada najavljuje da će to učiniti i hrvatskoj demokraciji, one se guraju koja će prva skočiti Karamarku u zagrljaj.

Prije sedam godina HSLS se opravdavao da koalira sa Sanaderom zbog njegove centrističke i umjerenjačke politike, ne mareći za Sanaderovu pljačku i uništavanje ekonomije. Sada govore kako s Karamarkom kreću u spašavanje gospodarstva, ne mareći za ono što bi HDZ mogao napraviti na političkom i svjetonazorskom planu.

Čačić se, pak, godinama zaklinjao u antifašizam, a sada ostaje otvoren za suradnju s čovjekom koji bi želio antifašizam izbrisati iz Ustava.

Je li to znači da su "sazreli uvjeti" za koaliciju s HDZ-om?

Vjerovali smo da je Hrvatska trebala sazreti onoga trenutka kad se HDZ skinuo s vlasti i završio pred sudom. Ali evo, Čačić nam, zajedno s Darinkom Kosorom, otkriva da smo bili u zabludi. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti