Obavijesti

Kolumne

Komentari 126

Zašto je Beroševo prozivanje 'petokolonaša' zapravo opasno

Zašto je Beroševo prozivanje 'petokolonaša' zapravo opasno
1

"U svakom ratu postoji peta kolona", izjavio je Vili Beroš, govoreći o liječnicima koji navodno skrivaju zalihe. No ako je ovo rat, onda bi se petokolonaši moglo pronalaziti na svim stranama, od medija do susjeda.

VIDEO

Dugo je ministar Vili Beroš zadržavao mirnoću, kontrolirao riječi i emocije.

Da bi jutros na press konferenciji otpustio kočnice.

"U svakom ratu postoji peta kolona", kazao je uzrujani ministar, objavljujući kako je "dobio informaciju da pojedini liječnici namjerno uklanjaju opremu s polica da bi lažno prikazali stanje".

"Radimo sve što možemo. Oni koji nam bacaju klipove pod noge neće uspjeti" kazao je Beroš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I tako, ministar koji je impresionirao javnost svojim smirenim i kontroliranim nastupom, iznenada je eksplodirao i pritom lansirao tešku, vjerojatno i najtežu verbalnu artiljeriju - "rat" i "petu kolonu".

A to nije bilo samo pretjerano, nego i opasno.

Riješiti, a ne huškati

Prvo, ako Beroš ima informacije o takvom ponašanju liječnika, onda ih je trebao identificirati i ostaviti da se sustav s njima obračuna. Ovako, ostavio je dovoljno široko polje da svatko u tome može pronaći svakog liječnika. Svakoga tko se ponaša sumnjivo ili koji nije po nečijem ukusu.

Jer, ako su to "neki", onda to mogu biti svi. 

Press konferencija poslužila je za lansiranje optužbi, prozivanje krivaca i još veće dizanje panike. 

Još manje je bilo primjereno nazivati ovu situaciju "ratom". Ratno stanje nije proglašeno, premda ministri sve glasnije koriste takvu retoriku, poistovjećujući borbu protiv korone s Domovinskim ratom i slično. Ako Beroš javno proglasi rat, onda pojačava psihozu među građanima koji se počinju ponašati kao da je rat.

A toga se ne želimo sjećati.

Ipak, naročito opasno bilo je Beroševo prozivanje "petokolonaša".

Meta na leđima

Uvoditi takav termin u javnu upotrebu znači izlagati svakoga riziku da im se priljepi takva etiketa, a time i stavi meta na leđa.

Fantomska panika protiv "petokolonaša" mnoge je skupo stajala ranih devedesetih, kasnije se koristila u pučističkim napadima na razne vlade, a sada bi se mogla dići ne samo protiv liječnika koji navodno skrivaju zalihe, nego i protiv liječnika koji kritiziraju ministra, kao i protiv svih onih koji se usuđuju nešto prigovoriti Vladi, postaviti provokativno pitanje ili uputiti riječ kritike.

Kad rat provali na vrata, istina bježi kroz prozor. A kad se u tom "ratu" počnu prozivati "petokolonaši"  koji "bacaju klipove pod noge", onda se huška ljude da krenu u lov na svakoga koga oni smatraju petokolonašem.

I da se s njima obračunaju.

A HDZ-ov župan?

Zanimljivo, Beroš nije vadio ovako teške riječi za HDZ-ova župana Ivu Žinića koji je imao svoj "korona party". Tu je pazio što će reći. Stranačka stega je na prvom mjestu.

Još važnije, Beroševa retorika o ratu i petoj koloni nadovezuje se na jučerašnje prijetnje Davora Božinovića da će "zapamtiti kako se tko ponašao u ovoj krizi", kao i na uvođenje propusnica za kretanje, prijedloge za praćenjem mobitela građana u samoizolaciji, policijske patrole i slično.

Vlada postupno stvara atmosferu ratnog stanja.

Svojim djelima, ali i svojim riječima.

Klipovi pod noge poduzetnicima

Premda, ako ministar Beroš vodi rat protiv koronavirusa, onda se isto tako može reći da deseci tisuća poduzetnika, zaposlenika, obrtnika i građana vode rat za preživljavanje u doba pandemije. A tko njima onda baca klipove pod noge?

Uglavnom, ako postoje liječnici za koje se sumnja da manipuliraju zalihama, tada ih treba sankcionirati, a ne koristiti za javne prozivke i dizanje panike. Nikome ovaj Berošev ispad nije koristio.

Takav ispad, međutim, izaziva još veću zabrinutost kad se stavi u kontekst ratne retorike, političke prijetnje i vađenja "petokolonaša". 

Ratno stanje

Nema sumnje da će dio građana to dočekati kao povod da prozivaju medije, novinare, oporbenjake, poduzetnike, pa i ljude po društvenim mrežama, i da ih optužuju za dizanje panike ili bacanje klipova pod noge ovoj Vladi.

Vili Beroš dosad je zaradio simpatije javnosti i  građana zbog svoje odmjerenosti i staloženosti. Ovo je možda bio tek iznervirani ispad, ali je svejedno simptomatično kako je HDZ-ovu ministru upravo takva retorika prva pala na pamet. Da se prvo sjetio rata i petokolonaša.

Kao što je simptomatično da se takav ispad uklopio u klimu ratnog stanja. Gdje se neprijatelji i "petokolonaši" uskoro više neće birati. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu