Obavijesti

Kolumne

Komentari 47

Zašto su stožeraši prešutili Josipovićev posjet Nikoliću?

Zašto su stožeraši prešutili Josipovićev posjet Nikoliću?
1

Iako su mogli Josipovićev posjet "četničkom vojvodi" koji je navodno rekao da je "Vukovar srpski grad" iskoristiti za raspirivanje prosvjeda, stožer nije rekao ni riječ

VIDEO

Kako to da vukovarski stožeraši nisu pripremili javnu lomaču za Ivu Josipovića?

Zaboga, dok Vukovar pati pod teretom ćiriličnih ploča, koja se naziva čak i "okupacijom", predsjednik Republike otišao je "na noge" četničkom vojvodi Tomislavu Nikoliću. I to ne bilo kakvom vojvodi, već onom koji je navodno uoči pobjede na predsjedničkim izborima Vukovar proglasio "srpskim gradom" u koji se "Hrvati nemaju što vraćati".

Da stvar bude još gora, Josipović je u Beograd otišao baš kad se iskopavaju posmrtni ostaci Hrvata u Sotinu, kad se još traže nestali Hrvati, kad se spominje čak i nekakvo odustajanje od tužbe protiv Srbije za genocid.

Iz stožera ni zuc 

Ali svejedno, usprkos tim šlagvortima kao skrojenim za dodatno raspirivanje nacionalističkog žara, iz poslovično ratobornog Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nema nikakve reakcije: ni da Josipovića u skladu s folklorom proglase komunjarom i udbašem, a još manje da mu nabiju etiketu izdajice, pisca haških optužnica, osporavatelja legitimnosti Oluje, četničkog prijatelja i tko zna kakvu još. 

Oni trpe pod ćirilicom, a šef države ide kod četnika. Pa nije li to stravično?

Zamislimo da je nešto slično napravio Zoran Milanović. Ili da je to učinio Stipe Mesić? Bio bi krš i lom. Sjetimo se samo harange na Željka Jovanovića koji nije reagirao kad se na Marakani prije mjesec dana palila hrvatska zastava. "Gdje je on bio 1991.?"

Ali eto, Josipović ima povlašten tretman kod samozvanih čuvara hrvatskog Vukovara. I ne samo njih, nego i njihovih političkih sponzora. Čemu to može zahvaliti?

Četnici naši i vaši

Možda notornoj činjenici da hrvatski nacionalisti nikad nisu imali problema s četnicima u Srbiji, već su ih samo mučili ovi domaći Srbi? Koliko god ih malo ima.

Ili je ipak stvar u tome da im Josipović daje podršku u borbi protiv ćiriličnih ploča, a još više protiv premijera Milanovića, poziva na sastanak i dijalog, priznaje stožeraše kao legitimne sugovornike i uglavnom, balansirajući na vukovarskoj barikadi sve više se naginje prema stožeru. 

Pa se stoga Josipoviću sada prešućuje ono što se nikom drugom ne bi. Naravno, osim ako taj drugi nije predsjednik HDZ-a. 

Ivo Josipović je postao njihov saveznik. Ivo Josipović još nije HDZ-ov protivnik. Ivo Josipović je prijatelj većine, kakva god ona bila. Ivo Josipović je protuteža Milanoviću, onakvom kakav je.

U redu, možda se predsjednik neki dan malo zgrozio nad razbijanjem ploča po Hrvatskoj i upitao se čemu to vodi ("Možda razbijanju glava?"), ali to je bila retorička figura, kao i javni poticaj Milanoviću da ipak sjedne sa stožerašima na razgovor. Jer, vidite dokle je dovelo to njegovo inzistiranje na dvojezičnosti u Vukovaru.

U obranu "srpskog Vukovara"

A sada će Josipović malo porazgovarati s Tomom Nikolićem o problemu razbijenih ploča u Vukovaru. Tko zna, možda ga uspije odvratiti od novog pohoda u obranu "srpskog Vukovara".

Uglavnom, ono što bi se kod nekog drugog - ali ipak ne kod svakog - smatralo običnom provokacijom, kod Josipovića sada prolazi bez ikakve reakcije. Od galame vukovarskih stožeraša, glasnija je samo njihova šutnja. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume