Obavijesti

Kolumne

Komentari 51

Žene nisu samo žrtve. One su sve češće heroine ovog društva

Žene nisu samo žrtve. One su sve češće heroine ovog društva
1

Dok se prosvjeduje protiv nasilja nad ženama, sve je više primjera u svakodnevnom i javnom životu hrabrosti žena da ustanu protiv nasilja, mržnje i šovinizma, protiv korupcije, institucija, pa čak i protiv premijera.

VIDEO

Proteklih mjeseci hrvatska javnost snažno se senzibilizirala za teme nasilja nad ženama i za prava žena, nižu se prosvjedi protiv obiteljskog zlostavljanja, protiv silovanja, protiv fizičkog zlostavljanja i maltretiranja.

Govori se o ženama žrtvama.

Međutim, žene su sve češće i heroine.

Ili barem najhrabriji dio hrvatskog društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U noći sa subote na nedjelju u zadarskom noćnom klubu napadnuta su dva američka tamnoputa vojnika, inače deklarirani gayevi. Desetak muškaraca udarala je Amerikance šakama i nogama u glavu, a jedina osoba koja im je pritekla u pomoć bila je jedna žena. 

"Doslovno smo spašavali život", posvjedočio je jedan od napadnutih na društvenim mrežama. "Jedna domaća djevojka nam je pomogla da odemo u bolnicu i ona je sada naš anđeo".

Slična stvar dogodila se nedavno u Splitu kad je grupa huligana na Rivi  napala vaterpoliste Crvene zvezde koji su se morali spašavati skokom u more. Prva koja im je pružila ruku da izađu iz mora bila je opet jedna žena.

Dok muškarci tuku, žene spašavaju.

To su karakteristični primjeri građanske hrabrosti žena u situacijama nasilja iz mržnje. Možda je to bilo slučajno, a možda i nije.

Protiv nasilja

Jer, takvih slučajeva u političkom i javnom životu ima sve više, odnosno posve dovoljno da skrenu pažnju na činjenicu da žene u javnosti i društvu iskazuju zavidnu dozu hrabrosti, pa i otpora.

Mara Tomašević, primjerice, smogla je hrabrosti oduprijeti se pritisku obitelji i supruga zlostavljača, ali i sustavnom ignoriranju vrha HDZ-a, te javno istupiti protiv obiteljskog nasilja. 

Jelena Veljača angažirala se na inicijativi #SpasiMe protiv nasilja nad ženama i pomogla da se javnost senzibilizira na taj problem, ali i da se pokaže kako žene ne žele više biti samo pasivne žrtve.

Protiv huligana

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković zadobila je simpatije u javnosti kad je istupila protiv huliganskog nasilja nad sezonskim radnicima napadnutima samo zato što su govorili ekavicom. Rijetko se koji političar na bilo kojoj razini vlasti to usudio učiniti. 

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović najglasnije je ustala protiv državnih institucija u obrani migranata od policijskog nasilja, a zamjerila se politici i zbog svojih kritika veličanja ustaštva u Hrvatskoj, za što joj se HDZ osvetio tako što je bojkotirao njezinu kandidaturu za Europskog ombudsmana.

Protiv premijera

Dalija Orešković i Nataša Novaković, čelnice Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, postale su najneugodnije protivnice političkog establišmenta i najveće smetnje HDZ-u čijeg su bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka smijenile, a sadašnjeg šefa Andreja Plenkovića izložile pritisku s kojim se on evidentno sve teže nosi.

I nije to samo karakteristika vladavine HDZ-a. U mandatu Zorana Milanovića dok se on u Banskim dvorima okružio muškim kolegama, njegove najžešće protivnice bile su dvije žene, Mirela Holy i Aleksandra Kolarić.

Zatim, Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić svojim je nedavnim svjedočenjem u Hrvatskom saboru otvorila traumatično pitanje prava žena u ginekološkim postupcima u bolnicama, na što se kasnije nadovezala i burna polemika oko zabrane pobačaja u Hrvatskoj.

Protiv Bandića

Možda slučajno, ali upravo dvije žene, Vida Demarin i Sandra Švaljek, jedine nisu oboljele od amnezije na suđenjima Milanu Bandiću, već su otvoreno svjedočile protiv zagrebačkog gradonačelnika. 

A sve češće upravo žene postaju simboli otpora institucijama ili kritike vlasti: novinarka Đurđica Klancir pobunila se protiv upada policije u njezinu redakciju i zastrašivanja od strane HDZ-ova sisačkog župana, profesorica Tamara Šoić serijom članaka i intervjua postala je promotorica profesorskog štrajka koji tako nervira Plenkovića, a Zrinka Paladino, bivša članica Bandićeve gradske uprave, krenula je u razotkrivanje urbanističkih prljavština u Bandićevu Zagrebu.

A sve to odvija se upravo u vrijeme prikazivanja dokumentarno-igranog filma o Diani Budisavljević, ženi koja je u Drugom svjetskom ratu spašavala, zbrinjavala i vodila podatke o 12 tisuća prognane srpske djece.

Ona je bila simbol hrabrosti žena u najtežim vremenima.

I pokazuje da žene nisu samo žrtve, nego i junaci u vrijeme kad se širi nasilje, netrpeljivost i mržnja.

Žene nisu drugotne

Nešto slično događa se i danas. Zašto upravo žene pružaju ruku napadnutim gayevima ili Srbima? Zašto baš žene ugrožavaju premijera? Zašto žene izlažu sebe kako bi zaštitile druge? Zašto žene govore o nasilju, zlostavljanju, kiretažama, korupciji i kriminalu, sukobu interesa i zlouporabi vlasti?  

Ta pojava tim je značajnija ako se ima na umu činjenica da u hrvatskom društvu jača utjecaj Katoličke crkve i konzervativnih snaga koje žene smatraju "drugotnima", guraju ih s javne scene u okvire obitelji i rodilišta, u vrijeme kad u parlamentu ima samo deset posto zastupnica, kad žena na čelu države ne čini ništa za promociju prava žena u društvu, niti iskazuje hrabrost za zaštitu žena, manjina, ljudskih prava...

U vrijeme kad Plenković nema nijednu kritičarku ili suparnicu u HDZ-u, najteže mu padaju packe koje mu dijeli Nataša Novaković. 

Premijer se hvali otvaranjem novih skloništa za žene širom Hrvatske, umjesto da se i on i njegova stranka i njegovi politički sponzori s Kaptola bore za smanjivanje nasilja nad ženama.

Za to se, očito, žene moraju same izboriti. Ili bježati u skloništa.

A zamislimo što bi bilo da se žene ne bore: protiv rasista, šovinista, huligana, manijaka, nasilnika, protiv nasilnih institucija ili protiv onih koji zlouporabe vlast... Tko bi se onda borio? 

I kakvo bi nam tek onda društvo izgledalo?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu