Kolumne

Komentari 4

Zlatnu loptu je više od Messija zaslužila kancelarka Merkel

Zlatnu loptu je više od Messija zaslužila kancelarka Merkel

U svlačionicu svjetskih prvaka ulazila je češće i bučnije nego što u Dinamovu ulazi Zdravko Mamić. Pored nje je u svečanoj loži i Putin izgledao kao Pranjić na beku

Nisu je mogli zaustaviti ni Lionel Messi, ni papa Franjo, ni Isus iznad Rija. I nisu Njemačku vodili ni Joachim Löw ni Bastian Schweinsteiger. Najvažniji gol na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nije onaj Götzea, za njemačku je pobjedu zabijala Angela Merkel.

U svlačionicu svjetskih prvaka ulazila je češće i bučnije nego što u Dinamovu ulazi Zdravko Mamić. A s uzdignutim rukama pored nje je u svečanoj loži i Vladimir Putin izgledao kao Danijel Pranjić na beku. Možete li zamisliti ulazak hrvatskih političara u svlačionicu naše reprezentacije? Bilo bi tamo nemoguće ugurati klavir na kojoj bi predsjednik odsvirao Odu radosti. Milanovićeve latinske izreke nitko od nogometaša ne bi ni razumio. Jer se tamo uglavnom govori hrvatski s njemačkim naglaskom. A Vesnu Pusić teško je zamisliti okruženu polugolim i oznojenim nogometašima.

Merkel sve to može i zna. Iako vodi najuspješniju europsku vladu, oblači se skromnije od Milanke Opačić. A umjesto izleta na Brijune poput hrvatske političke elite, Merkel s turistima nazdravlja velikom kriglom piva na Oktoberfestu. I ono najvažnije. Kancelarka voli nogomet i sve njemačke reprezentativce. Ne samo plavokosog Manuela Neuera. Uz nju je i znojni te polugoli Mesut Özil. I Sami Khedira. Kako prenosi britanski Guardian, u svlačionici su padali poljupci u obraz, a nogometaši je zovu Mutti (mama). Lukas Podolski izjavio je da je upravo ona bila “mutti vitamin” njemačke pobjede. A Löwa su njemački novinari doslovno pitali na koju bi je poziciju postavio na terenu?! Poslije pobjede, potrošnja, produktivnost, optimizam i multikulturalnost, vrijednosti su koje rastu. Poznata fraza dobila je novo značenje.

Nogomet je igra u kojoj pobjeđuje - njemačka kancelarka.