Obavijesti

Kolumne

Komentari 97

Znanstvenike u svijetu naš je proračun za znanost oduševio

Znanstvenike u svijetu naš je proračun za znanost oduševio
1

Astrofizičari dr. Neil deGrasse Tyson i dr. Michiu Kaku kažu za 24sata da će hrvatska znanost napredovati revolucionarnom metodom koju je razvila hrvatska Vlada

VIDEO

Hrvatska Vlada morala se voditi preporukama Europske komisije o proračunu, ali i o dobrobiti i budućnosti sadašnjih i budućih naraštaja, rekao nam je u četvrtak visoki izvor iz Vlade, tražeći anonimnost. Naime, dodaje sugovornik, prvi dojam koji je stvoren je da je Vlada smanjila proračunski novac. Ali, nastavlja on, to su zločestoće.  

- U proračunu Vlade za znanost i obrazovanje ove je godine predviđeno samo 158,1 milijun kuna manje nego u 2015. Pazite, i Einstein je rekao da je sve relativno, a i Karamarko je to rekao, dakle i brojke su relativne u našoj zemlji - kaže ovo visoko vrelo.  

- Smislili smo program po kojem naši znanstvenici neće patiti, ni oni, ni njihov znanstveni rad, trud i pa i napredak nacije - kaže nam izvor ekskluzivno otkrivajući plan i program napretka hrvatske znanosti. 

- Sufinancirat ćemo im najveće znanstvene projekte, poput istraživanja dubokog svemira teleskopom Hubble, rada u CERN-u, ili otkrivanju nepoznate povijesti. Jednostavno je i genijalno - plaćat ćemo im da gledaju Brain Games i How Univers Works, Skrivenu povijest i to na National Geographicu, Discovery Scienceu i History Chanellu - kaže ovaj briljantni um.  

Briljantna ideja

Ova vijest nije se proširila samo hrvatskom znanstvenom javnošću brzinom svjetlosti (koja je apsolutna svugdje, dok je u RH relativna kao i moral), nego i izvan znanstveničke nam domovine.  

Dr. Neil deGrasse Tyson, vodeći svjetski astrofizičar, ostao je osupnut ovom briljantnom idejom.  

- Vaša Vlada je genijalna. Ovo je predivno saznanje, jednako onomu kad smo uspjeli snimiti zvuk sudara dviju masivnih crnih rupa, udaljenih od Zemlje 13,5 milijardi svjetlosnih godina. Mislim da će hrvatska Vlada ovim pridonijeti da Hrvati prvi otkriju Higsov bizon - kaže Tyson, jer Higsov bozon je već otkriven. U svakom slučaju, kaže, ne samo da ćete ovakvom politikom vidjeti Božju česticu, nego ćete jamačno vidjeti i svoga Boga - kaže dobri stari Neil.  

Michiu Kaku dijeli kolegin stav.  

- Odluka vaše znanstveno osviještene Vlade je važna za budućnost čovječanstva. Zamislite samo da se hrvatski astronaut odjene u svemirsko odjelo i prošeta se iz jedne do druge prostorije na Institutu Ruđer Bošković i sjedne pred televizor i pogleda seriju Kozmos. To je ono što čovjeka čini posebnijim od životinje, a to je sposobnost da rabi i stvara složene konstrukcije i da ostvari svoje ideje - kaže Kaku.  

Nije bilo mozga za znanost

Tizina d'Angelo, doktorica povijesti s Oxforda, Cambridga te još par najvećih vodećih svjetskih sveučilišta, u Hrvatskoj totalno nebitnih, kaže da je hrvatska Vlada ovim potezom ušla i povijest.  

- Zamislite kad za 100.000 godina, neke nove generacije, nove civilizacije, otkriju iskapanjima da se znanost u Hrvatskoj razvijala gledanjem kabelskih i satelitskih znanstveno-popularnih kanala - kaže radosno ova lijepa doktorica povijesti. 

Jamačno će iskopati i podatak da je u Hrvatskoj postojao i Institut za istraživanje mozga, koji se morao ugasiti, jer u hrvatskoj politici mozga za znanost jednostavno - nije bilo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...