Obavijesti

Kvaka24

Komentari 5

Dalibor Kratohvil: 'Strukovno obrazovanje usko je povezano s razvojem gospodarstva'

Dalibor Kratohvil: 'Strukovno obrazovanje usko je povezano s razvojem gospodarstva'
3

Hrvatska se već dugo susreće s problemom nedostatka kvalificiranih radnika. Kao rezultat toga uvozimo strane radnike, a predsjednik Hrvatske obrtničke komore spas vidi upravo u stvaranju kvalitetne domaće radne snage

VIDEO

Prema nekim najavama, deficit radne snage bit će u sljedećim godinama ključan problem hrvatske, ali i europske ekonomije. Od ugostiteljstva do građevinarstva, turizma, trgovine, obrazovanja, zdravstva, hi-tech kompanija, svi će očajnički trebati radnu snagu, koje će nedostajati. S ovakvim prognozama slaže se i naš sugovornik, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, jedan od sudionika biznis konferencije "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili mnogi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja.

'Upozoravamo na nedostatak radnika'

Nedostatak kvalificiranih radnika strukturni je problem na koji Hrvatska obrtnička komora već godinama upozorava, kako ističe Kratohvil, a najvećim je dijelom rezultat nedovoljnog interesa za programe obrtničkih zanimanja za kojima postoji velika potreba na tržištu rada.

- Naš prioritet mora biti usmjeravanje raspoloživih resursa u izgradnju sustava koji će stvarati kvalitetnu domaću radnu snagu za potrebe hrvatskoga gospodarstva. Putem sustavne i sveobuhvatne suradnje svih razina potrebno je osmisliti i provesti učinkovite mjere za osiguranje obrazovane i kvalitetne radne snage u svim sektorima, prvenstveno kroz unapređenje i promociju obrazovanja za obrtnička zanimanja, ali i smanjivanjem poreznog opterećenja rada i fleksibilnijim mogućnostima zapošljavanja - smatra Kratohvil, koji će se na ovu temu posebno osvrnuti na biznis konferenciji u okviru panela "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Carpenter,Checking,The,Wooden,Material,,Thinks,If,There,Are,Irregularities

No ipak nije sve tako crno. Posljednjih godina dogodile su se, dodaje naš sugovornik, pozitivne promjene na području strukovnog obrazovanja. 

- Ali bitno je nastaviti podizati svijest o tome kako je kvalitetno strukovno obrazovanje usko povezano s razvojem gospodarstva i da praktične vještine nose mogućnost kvalitetne egzistencije, počevši već od vrtića i osnovnih škola, ali i o brojnim prednostima koje nosi obrtničko zanimanje. No potrebno je osvijestiti i naše sugrađane da svojim odabirima pri kupnji pojedinih proizvoda čine razliku - kaže Kratohvil. 

'Spas je u stvaranju domaće radne snage'

U većini, a posebno u obrtničkim zanimanjima, zabilježen je deficit domaće radne snage. To je, ističe predsjednik HOK-a, dugogodišnji problem kojeg hrvatska javnost postaje sve više svjesna. 

- Statistički nam podaci kazuju da je, primjerice, građevinski sektor već godinama jedan od onih kojima najviše nedostaje radne snage. Nažalost, mnoge druge sektore također karakterizira vrlo mala zainteresiranost učenika, a poslije nedostatak radne snage - ističe Kratohvil. 

Manual,Worker,On,Construction,Site,During,Building,Inspection.

A kad se govori o domaćem građevinarstvu i turizmu, spas smo pronašli u stranim radnicima. Kratohvil je mišljenja da je uvoz radne snage trenutno nužnost, a rješenje vidi u stvaranju kvalitetnog domaćega kadra. 

- Za obrtništvo, i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, to je jedan od strateških prioriteta. Potrebno je provoditi sustavne mjere kako bismo za nekoliko godina imali nove majstore u svim područjima. Nužno je poticati mlade da se odluče za neko obrtničko zanimanje jer su to zanimanja bez kojih naš svakodnevni život ne može funkcionirati, a koja osiguravaju kvalitetan život i rad u Hrvatskoj - zaključuje Dalibor Kratohvil. 

Riječ stručnjaka o gorućim problemima 

Osim što se Hrvatska susreće s nedostatkom kvalificiranih radnika, u situaciji globalne krize zbog ratnih događanja u Ukrajini naše se kompanije susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti. O ovoj temi na trećoj biznis konferenciji Kvaka24 govorit će poduzetnici i direktori velikih tvrtki na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka". Uz globalne promjene, hrvatski građani, ali i poduzetnici, privikavaju se na novu valutu. O tome kako ona utječe na poslovanje bit će riječi na panelu "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze".

Pokretanje videa...

Kvaka najavni video 00:43

A s obzirom na to da Hrvatska obiluje obnovljivim izvorima energije, stručnjaci s područja energetike na panelu "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija" osvrnut će se na proizvodnju solarne energije, ali i na utjecaj nove valute te vlastitu proizvodnju energije. Posljednji panel, "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu", pozabavit će se aktualnom temom umjetne inteligencije, koja je otvorila vrata tektonskim promjenama u poslovanju.

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen.

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, HEP, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva
Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'
KVAKA24: BUDITE EUSMART

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'

Na radionici pod nazivom 'Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo' stručnjaci, ali i mali te srednji poduzetnici, složili su se u jednome - ulaganje u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu uvijek se isplati