Definitivno vozimo na struju: Do 2030. polovica će automobila biti na električni pogon | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

Komentari 4

Definitivno vozimo na struju: Do 2030. polovica će automobila biti na električni pogon

Powered by HEP

Definitivno vozimo na struju: Do 2030. polovica će automobila biti na električni pogon

Nultu neto emisiju u prometnom sustavu moguće je ostvariti do 2050., ali samo ako se od 2035. počnu prodavati isključivo automobili bez emisija. Električni su automobili najbolje rješenje, ali i najprikladnija tehnologija za ostvarenje ovog cilja

Trend rasta proizvodnje i kupnje električnih automobila nezaustavljiv je. Električna vozila bit će stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina, a njihova će cijena znatno pasti. Ovo su samo neki od zaključaka koji se navode u studiji ''Transport i Okoliš'' (T&E), koju je naručila Europska komisija. U studiji se navodi i kako će do 2030. godine polovica od ukupne prodaje automobila biti električna vozila.

Isto tako, istraživanje je pokazalo da bi električna vozila na baterije mogla dosegnuti 100% nove prodaje diljem EU do 2035., ali pod uvjetom da zakonodavci uvedu mjere poput strožih ciljeva CO2 za vozila te snažnih potpora za izgradnju infrastrukture punionica. T&E pozvao je EU da pooštri ciljeve emisije i 2035. postavi kao krajnji datum za početak prodaje vozila koja ne zagađuju okoliš.

Održiv proces tranzicije

Ako čovječanstvo želi izbjeći katastrofalne klimatske promjene, posljednji automobil koji zagađuje okoliš ispuštajući ugljikov dioksid s prometnica mora biti maknut najkasnije do 2050. No i elektrifikacija se mora provesti održivo. Riječ je o reformi poreza, prilagođavanja lanaca opskrbe, razvoju mreža punionica, ali i osiguravanju održive proizvodnje baterija. Istodobno, proizvođači automobila trebali bi pokazati zainteresiranost i postaviti ciljeve koji će pratiti spomenuti trend prodaje.

Free,Recharging,Station

A njihov trenutni cilj, uzimajući u obzir stanje u 2021., podrazumijeva smanjenje od 15% emisija u 2025. godini. Kako bi se osigurala potpuna održivost i društvena odgovornost, prelazak na e-mobilnost moraju poduprijeti ekološki, etički i vodeći lanci opskrbe baterijama u Europi. Napredak u tehnologiji baterija i recikliranju znači da će se količina potrebnih primarnih sirovina znatno smanjiti. U međuvremenu, nova pravila EU rješavat će zabrinutost zbog potencijalnih kršenja ljudskih prava povezanih s vađenjem sirovina za baterije.

Električne punionice u Hrvatskoj

Korak k boljoj budućnosti i zdravijem okruženju u Hrvatskoj prva je učinila Hrvatska elektroprivreda kroz veliki razvojni projekt pod nazivom eMOBILNOST. S obzirom na to da želi biti u korak s energetskom strategijom Europske unije, HEP je pokrenuo ELEN, prvi hrvatski lanac postaja za punjenje električnih vozila.

Osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila. HEP-ova ELEN mreža javnih punionica sastoji se od javno dostupnih punionica električnih vozila sa zasebnim mjernim mjestom, jednoznačnim praćenjem potrošnje uz zadovoljavanje svih tehničkih i komunikacijskih standarda te protokola.

Ev,Car,Or,Electric,Car,At,Charging,Station,With,The

ELEN punionice standardiziranih tipova i standardiziranih priključaka prikladne su za sva električna vozila na tržištu. Ravnomjerno su raspoređene diljem Hrvatske te pokrivaju sva urbana čvorišta, međugradske prometnice i ključne autoceste.
Interaktivnu mapu punionica možete vidjeti ovdje. Također, postoji aplikacija koju može preuzeti za Android iOS uređaje.

Ona omogućuje registraciju korisnika, korištenje punionica, navigaciju, pa čak i prijavu kvara ili problema na punionici. Aplikacija osigurava primanje obavijesti i podsjetnika vezanih za korištenje punionice, a u pripremi su i rezervacija, plaćanje usluge e-mobilnosti te roaming opcije sa svim europskim partnerima na tržištu. Redovito ažuriranje korisnicima osigurava jedinstveno korisničko iskustvo.

24sata

Powered by HEP

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'
kvaka24

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'

Četvrtu biznis konferenciju 24sata 'Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor' organizirala su 24sata i Kvaka24, 7. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Sudjelovali su mnogi stručnjaci

Snaga prvog dojma: 'Dobar dizajn nije luksuz, ali može postati ako ga ne zaštitite'
RAZGOVOR S DAVOROM BRUKETOM

Snaga prvog dojma: 'Dobar dizajn nije luksuz, ali može postati ako ga ne zaštitite'

Prvi je dojam vrlo važan, a dizajn pakiranja često predstavlja upoznavanje potrošača s proizvodom. Zato je važnost pakiranja proizvoda višestruka i može uvelike pomoći u osiguravanju dobrog prvog dojma i trajne odanosti robnoj marki
Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa
KONFERENCIJA KVAKA24 7. LIPNJA

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa

Kako se hrvatsko gospodarstvo snalazi u situaciji rastuće nestabilnosti i velikih svjetskih kriza? Koji će makroekonomski pokazatelji obilježiti tekuću godinu? Koliko je sigurno poslovanje hrvatskih poduzetnika?