Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Kako katastrofe utječu na nas: Možemo se zaštititi od gubitka, samo treba pažljivo planirati

Kako katastrofe utječu na nas: Možemo se zaštititi od gubitka, samo treba pažljivo planirati
4

Održivost poslovanja nije samo ekološka komponenta, ona znači i neophodni kontinuitet poslovanja, o čemu nam je pričao Marko Jertec, voditelj Odjela konzultacija informacijske sigurnosti u Setcoru

VIDEO

Prirodne katastrofe, kvarovi opreme, teroristički ili cyber napadi. Sve su to pojave koje se mogu dogoditi u bilo kojem trenutku i uzrokovati značajne financijske gubitke, narušiti ugled i povjerenje kupaca prema tvrtki ili čak dovesti do potpunog sloma poslovanja. Ovi se događaji možda ne mogu predvidjeti, ali se može pripremiti na njih kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja.

Što je kontinuitet poslovanja i kako ga osigurati?

Kontinuitet poslovanja je sposobnost organizacije da nastavi svoje poslovanje nakon spomenutih nepredviđenih događaja i svede štetu i gubitke na minimum. Najbolji način za osiguravanje kontinuiteta je uvođenje Sustava za upravljanje kontinuitetom poslovanja (engl. Business Continuity Management System ili BCMS), kojeg se može nabaviti kod pružatelja premium ICT usluga.

Bcp,Business,Continuity,Plan,Is,On,The,Table.

Uvođenje takvog sustava donosi višestruke prednosti, poput smanjenja utjecaja katastrofe na poslovanje tvrtke, definiranje alternativnih načina za obavljanje kritičnih procesa, zadovoljenje regulatornih zahtjeva i bolja ocjena u revizorskim izvješćima, veće povjerenje stakeholdera u organizaciju i smanjenje financijskih troškova.

Što pokazuju trendovi?

Prema nedavnom istraživanju PWC-a, 70% tvrtki planira povećati svoja ulaganja u kontinuitet poslovanja. Što zbog prirodnih katastrofa poput potresa ili pandemija, što zbog sve češćih kibernetičkih napada. Dodatno, 43% ispitanika izjavilo je da su pronašli nedostatke u svojim planovima za kontinuitet poslovanja koje je trebalo riješiti.

Praksa je pokazala da se nedostaci najbolje uklanjaju uz korištenje cloud tehnologija za kontinuitet poslovanja, koje pružaju tvrtke poput Setcora, vodećeg hrvatskog cloud providera.

Zašto baš cloud?

Više je razloga zašto stručnjaci preporučuju kontinuitet poslovanja baziran na cloud tehnologijama, a u nastavku ćemo raščlaniti najvažnije. Uz cloud tehnologije, tvrtke mogu pohraniti svoje podatke i aplikacije na cloud servere koji se nalaze na različitim lokacijama kako bi se osigurala sigurnost i dostupnost podataka i aplikacija u slučaju prekida u radu jedne od lokacija.

Hands,,Antivirus,And,Tablet,Software,Update,,Man,And,Screen,Mockup

Uz to, cloud tehnologije omogućuju brzi oporavak nakon prekida poslovnih procesa jer se podaci i aplikacije mogu brzo i lako prebaciti na sekundarnu lokaciju s koje je moguće nastaviti poslovanje u istom opsegu dok se situacija na primarnoj lokaciji ne popravi.

Kako izbjeći gubitak podataka?

U slučaju cyber napada, cloud tehnologije mogu pomoći u zaštiti tvrtke od gubitka podataka i oštećenja sustava. Naime, cloud serveri se obično nalaze u sigurnim centrima podataka koji su opremljeni naprednim sigurnosnim sustavima. Također, najbolji cloud provideri imaju alate za zaštitu od cyber napada i redovito provjeravaju sigurnost svojih servera. Ti se serveri obično nalaze u sigurnim centrima podataka koji su opremljeni naprednim sigurnosnim sustavima kao i ljudima koji su educirani održavati visoku razinu sigurnosti informacijskih sustava. To znači da se podaci i aplikacije pohranjeni na cloud serverima mogu smatrati sigurnijima od onih koji se nalaze na lokalnim računalima ili serverima tvrtke, a posljedično i da tvrtke koje koriste cloud tehnologije imaju višu razinu sigurnosti svojih podataka i poslovnih procesa.

Side,View,Portrait,Of,Young,Man,Wearing,Glasses,Connecting,Cables

Uz brzi oporavak nakon prekida i visoku razinu sigurnosti, cloud tehnologije također omogućuju tvrtkama da prilagode svoje potrebe za pohranom podataka i skaliraju svoje IT infrastrukture prema potrebi. Time mogu brzo povećati ili smanjiti kapacitete pohrane ili potrebne procesorske snage prema potrebi, što je posebno važno u situacijama kada se očekuje porast ili pad poslovnih aktivnosti.

Nemojte čekati, osigurajte se

Naposlijetku, cloud tehnologije pružaju mogućnost brzog i jednostavnog testiranja planova kontinuiteta poslovanja i oporavka poslovnih procesa. Uz pomoć cloud tehnologija, tvrtke mogu simulirati prekide u radu i testirati svoje planove kontinuiteta poslovanja i oporavka poslovnih procesa.

Poslovni kontinuitet ključni je aspekt svake tvrtke i poduzeća i nužno je imati sustav koji će ga osigurati u nepredviđenim situacijama. Potražite pomoć stručnjaka, razvijte plan koji odgovara vašim specifičnim potrebama i sačuvajte vaše poslovanje.

Marko Jertec voditelj je Odjela konzultacija informacijske sigurnosti u Setcoru. Tekst je dio plaćenog sadržaja nastalog u okviru partnerske suradnje Setcor d.o.o. i 24sata na poduzetničkoj platformi Kvaka24.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Podaci kao taoci - možemo li se uopće zaštititi u današnjem online okruženju?
Hakerski napadi

Podaci kao taoci - možemo li se uopće zaštititi u današnjem online okruženju?

Prelazak na cloud poslovanje doveo je do snažnih izazova kibernetičke sigurnosti te sve složenijih hakerskih napada. Prema IBM-ovu godišnjem indeksu, Europa je postala druga kibernetički najnapadanija regija

Želite smanjiti troškove poslovanja i povećati učinkovitost? Imamo rješenje
Sve je u oblaku

Želite smanjiti troškove poslovanja i povećati učinkovitost? Imamo rješenje

Kako tvrtke mogu odgovoriti na izazove suvremenog načina poslovanja? Korištenje tehnologije smanjuje troškove, a mitove nastale zbog nerazumijevanja načina na koji to radi razbio je IT stručnjak Ivan Kovač
Što je novo 'crno zlato' i mogu li ratna zbivanja u svijetu utjecati na poslovanje hrvatskih tvrtki?
PITALI SMO STRUČNJAKA

Što je novo 'crno zlato' i mogu li ratna zbivanja u svijetu utjecati na poslovanje hrvatskih tvrtki?

Iako su ratni sukobi još daleko od našeg teritorija, to ne znači da ova zbivanja ne utječu i na poslovanje hrvatskih tvrtki. O tome s čim se danas susreću domaći poduzetnici, ali i kako se pripremiti na ove krize, razgovarali smo sa stručnjakom za IT