'Kućanstva koja ulože u solarne elektrane povrat investicije imaju za šest do osam godina' | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

'Kućanstva koja ulože u solarne elektrane povrat investicije imaju za šest do osam godina'

'Kućanstva koja ulože u solarne elektrane povrat investicije imaju za šest do osam godina'

Zoran Miliša, predsjednik uprave ENNA Opskrbe, o energetici će govoriti na trećoj biznis konferenciji platforme Kvaka24, pod nazivom '180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni', koja će biti 6. lipnja

VIDEO

Kriza kojoj smo svjedočili prošle godine na tržištu energenata ponajviše je uzrokovana strahom od neizvjesne budućnosti i inflacijom kojoj je uzrok bio “helikopterski novac” kojim su vlade diljem svijeta rješavale problem korona krize. Nitko u tom trenutku nije do kraja bio siguran kako će se pronaći zamjena za ruski plin, koji je sudjelovao s 40% u ukupnoj potrošnji u EU. Mi u ENNA  Opskrbi okrenuli smo se zelenim izvorima energije i postali najveći otkupljivač energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Krenuli smo i u razvoj vlastitih projekata obnovljivih izvora (solar, geotermalni izvori) i postali najveći prodavač kućnih solarnih elektrana u RH po sistemu 'ključ u ruke'. Riječi su to Zorana Miliše, predsjednika uprave ENNA Opskrbe, koji će o tome govoriti na trećoj biznis konferenciji platforme Kvaka24, pod nazivom "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a dolazak su najavili mnogi stručnjaci iz svijeta ekonomije, makroekonomije, ekonometrije i financiranja. Trošak energije čini značajan dio ukupne potrošnje jednog prosječnoga kućanstva, pa ulaganje u solarnu elektranu postaje još atraktivnije. 


- Nažalost, cijena električne energije nema znatan udio u troškovima kućanstava zato što je energija skupa nego zato što je ukupni prihod kućanstava mali. Cijene energije za kućanstva u RH su među najnižima u EU i 2-3 puta ispod realnih tržišnih cijena. Čak i u tim uvjetima investicija u solarnu elektranu ima povrat od 6 do 8 godina, pa i prije, ovisno o snazi elektrane i ukupnoj potrošnji kućanstva. Kada dođe do neminovnog porasta cijena električne energije na realni tržišni nivo, taj povrat bit će i nekoliko puta kraći - ističe Miliša i napominje da je Hrvatska, što se tiče tehnologije i tehnoloških rješenja, na samom vrhu.
- Naši stručnjaci i oprema ne zaostaju za najboljim praksama u svijetu. Problemi RH su zakonodavno/regulatorni okvir i administrativne prepreke koje nam onemogućuju dovoljno brzu implementaciju vrhunske tehnologije i razvoj za koji RH ima prirodne preduvjete. Visoka tehnologija je i skupa, ali ako ne znate kad i kako će ona krenuti u uporabu i vraćati investiciju, teško ju je primijeniti/financirati - ističe Miliša, koji će detaljnije o tome govoriti na panelu "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija". 

Konferencija Kvaka24: Panel Inovacije u prodaji i marketingu


Izuzev teme o energetskoj sigurnosti Hrvatske, razni će se stručnjaci na konferenciji potruditi u okviru prvog panela, "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze", dati presjek trenutačne ekonomske situacije u Hrvatskoj u odnosu na Europu i globalne trendove, s posebnim osvrtom na utjecaj nove valute.
Na drugom panelu, "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni", raspravljat će se o tome kako će deficit radne snage u sljedećim godinama biti ključan problem hrvatske i europske ekonomije. Konferencija će otvoriti i goruću temu utjecaja trenutne globalne krizne situacije na pojedino poslovanje. To što se današnje kompanije susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti, detaljno će obrazložiti stručnjaci na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka".
Posljednji će se panel, "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu", pozabaviti pitanjima poput: "Tko su predvodnici implementacije AI rješenja u hrvatskom biznisu?", "Hoće li nas umjetna inteligencija uskoro zamijeniti na radnim mjestima?" te "Koja nas tehnološka rješenja uskoro očekuju i koje su promjene u zakonodavstvu nužne kako bi sve funkcioniralo?".

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen. 

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, HEP, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'
kvaka24

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'

Četvrtu biznis konferenciju 24sata 'Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor' organizirala su 24sata i Kvaka24, 7. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Sudjelovali su mnogi stručnjaci

Snaga prvog dojma: 'Dobar dizajn nije luksuz, ali može postati ako ga ne zaštitite'
RAZGOVOR S DAVOROM BRUKETOM

Snaga prvog dojma: 'Dobar dizajn nije luksuz, ali može postati ako ga ne zaštitite'

Prvi je dojam vrlo važan, a dizajn pakiranja često predstavlja upoznavanje potrošača s proizvodom. Zato je važnost pakiranja proizvoda višestruka i može uvelike pomoći u osiguravanju dobrog prvog dojma i trajne odanosti robnoj marki
Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa
KONFERENCIJA KVAKA24 7. LIPNJA

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa

Kako se hrvatsko gospodarstvo snalazi u situaciji rastuće nestabilnosti i velikih svjetskih kriza? Koji će makroekonomski pokazatelji obilježiti tekuću godinu? Koliko je sigurno poslovanje hrvatskih poduzetnika?