Obavijesti

Kvaka24

Manuela Vukelić: Strani radnici nam nisu prijetnja, oni su naša realnost i svakodnevnica

Manuela Vukelić: Strani radnici nam nisu prijetnja, oni su naša realnost i svakodnevnica

Prije godinu dana Vukelić je pokrenula Job Hunter, agenciju za zapošljavanje stranih i domaćih radnika, i brzo se probila na tržište. Zbog savjesnog i predanog rada postala je prepoznatljiva u manje od godinu dana postojanja

VIDEO

Od 1. siječnja 2023. mnogo se toga u Hrvatskoj promijenilo. Kuna je otišla u zaborav, stigao nam je euro, početak godine obilježen je i ulaskom u Schengenski prostor. Time kako nova valuta utječe na gospodarstvo naše zemlje, što nas čeka u budućnosti, ali i kakva je energetska sigurnost te perspektiva Hrvatske, bavit će se sudionici biznis konferencije "180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni", koja će biti 6. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. 
Jedna od aktualnih tema u zadnje vrijeme je dolazak stranih radnika u Hrvatsku. Bio je to povod za razgovor s  Manuelom Vukelić, vlasnicom Job Huntera, agencije za zapošljavanje domaćih i stranih radnika, koja će sudjelovati na panelu "Konkurentnost tržišta rada i deficit radne snage u eurozoni". 

Ugovori sa stranim agencijama


Vukelić je 2022. pokrenula Job Hunter i brzo se probila na tržište. Zbog savjesnog i predanog rada postala je prepoznatljiva u manje od godinu dana postojanja. Razlog je taj, smatra Vukelić, što poslodavac koji traži zaposlenike osjeti razliku između ozbiljne i profesionalne firme i onih koji žele brzu zaradu. Job Hunter surađuje s agencijama iz 21 zemlje diljem svijeta. Imaju potpisane ugovore s akreditiranim agencijama u tim zemljama. Svaka je agencija registrirana, pa je tako i svaki radnik testiran te oni mogu za njega jamčiti. I sve to ima svoju težinu na tržištu rada. Poslodavci znaju da je radnik koji je iz Indije, Nepala, Pakistana ili neke druge zemlje stigao u Hrvatsku preko Job Huntera ispunio očekivanja svojih poslodavaca.

A strane agencije koje šalju radnike u Hrvatsku sigurne su da će poslodavci koji traže radnike preko Job Huntera osigurati tom zaposleniku adekvatne uvjete.
Za sve to pobrinula se Vukelić. Provela je sate i dane proučavajući zakone. Htjela je biti upućena u sve da bi i poslodavcima i radnicima omogućila najbolju uslugu.

Problemi na tržištu 

- Ja sam dugo u poduzetništvu. Dok sam radila u državnoj firmi, paralelno sam uvijek imala i privatne firme, od poljoprivrede pa do toga da sam bila konzultant za turizam i poljoprivredu. Zadnjih pet godina bavila sam se internetskom trgovinom i uslugom fulfillmenta. Kad je posao 'eksplodirao', ja sam na svojim leđima osjetila što znači imati problema s fluktuacijom radne snage - govori nam Manuela i napominje da je radna snaga uvijek bila problem te su ona i njezin poslovni partner morali raditi duple smjene kako bi radnicima isplatili plaće.
Ideju o zapošljavanju stranih radnika predložio joj je jedan Ukrajinac, koji se dugi niz godina bavi zapošljavanjem stranih radnika u Europi.
- Nisam u posao ušla na osnovi insajderskih informacija o ukidanju kvota nego zato što sam prepoznala potrebu malog poduzetnika.  I počela sam učiti. Svaki dan sam učila i krenula zvati hrvatske poslodavce. Kad sam vidjela koji su stvarni problemi na tržištu, onda sam ozbiljno zagrizla. Poslije sam shvatila potencijal ovog posla i odlučila izgraditi kvalitetan i pouzdan tim ljudi koji mogu raditi - opisuje nam Manuela.

Mnogi su u tome vidjeli dobru zaradu, pa i broj agencija u Hrvatskoj stalno raste, sad ih je više od 500. No tržište će regulirati kvalitetu agencija, ali i koja će od njih opstati.  
- Više ne moram zvati poslodavce jer većina do mene dođe preko preporuke drugih zadovoljnih poslodavaca. Poslodavac najprije kaže mogućnosti koje može pružiti radniku i prema tome ja dogovaram s njim, hoće li to biti Hrvat, netko iz BiH, Makedonac, Kosovar ili Nepalac, ovisno što poslodavac može i želi. Prvi izbor je uvijek hrvatski državljanin, a ako ne nađemo adekvatnog radnika u Hrvatskoj, tražimo dalje  - objašnjava nam svoj poslovni proces.

Ima domaćih i stranih radnika i u Hrvatskoj koji rade kod loših poslodavaca, a ne znaju se prodati. I oni zovu Manuelu da im pronađe boljeg poslodavca. 

Suradnja lokalne samouprave i agencija 


Još se puno mora raditi na regulaciji zakona o strancima te uvjetima za otvaranje agencija za zapošljavanje. A upravo je to dovelo do toga da se mnogi stranci žale na loše uvjete rada i iskorištavanje. Tome, ističe Manuela, treba stati na kraj. 
-  Prije nego što sklopim ugovor s poslodavcem, uvijek tražim slike smještaja, koje potom šaljem agenciji odakle dolaze radnici. Ako to nije stvarno tako, oni mene penaliziraju. Kao što i ja njih penaliziram ako radnik nije adekvatan - govori Manuela. 

Kao što imamo dobrih i loših radnika, tako imamo i dobrih i loših poslodavaca. 

- Jedan poslodavac želi da dovedem radnika koji cijelo ljeto neće imati niti jedan slobodan dan. Pa gdje to više ima? S druge strane, imamo poslodavca koji je ženama iz Ukrajine dozvolio da dovedu i djecu te se pobrinuo da se djeca upišu u vrtić dok majke rade - objašnjava Manuela i napominje da je to dobra suradnja lokalne samouprave, gospodarstva i agencije. 

Ističe da mi sa svojim radno sposobnim stanovništvom ne bismo mogli iznijeti turizam niti građevinarstvo, pa su nam strani radnici prijeko potrebni. O svemu tome bit će govora na konferenciji Kvaka24.

Zagreb: Kvaka24, panel "Poslovanje i financiranje u novom ekonomskom okruženju"

Što nas čeka?


Na konferenciji će tema biti i "Hrvatsko gospodarstvo u novoj valuti: očekivanja, realnost, prognoze", a stručnjaci s područja energetike na panelu "Energetska sigurnost Hrvatske i EU zelena tranzicija" osvrnut će se na proizvodnju solarne energije, ali i na utjecaj nove valute te vlastitu proizvodnju energije.  
U situaciji globalne krize zbog ratnih događanja u Ukrajini kompanije se susreću sa značajnim poslovnim rizicima, izazovima i nesigurnosti. Na koje bi sve načine potencijalna eskalacija sukoba na globalnoj razini, uz već prisutne poremećaje u dobavnim lancima sirovina, mogla utjecati na poslovanje, odgovorit će poduzetnici i direktori velikih tvrtki na panelu "Globalna zbivanja, prekid lanaca dobave te važnost dostupnosti i zaštite podataka".
Na posljednjem panelu - "Primjena AI-ja u svakodnevnom poslovanju i otvorena pitanja u EU zakonodavstvu" - govorit će se o sveprisutnoj umjetnoj inteligenciji, koja je otvorila vrata tektonskim promjenama u poslovanju. Kako se na njih pripremiti, što očekivati i tko su predvodnici implementacije AI rješenja u hrvatskom biznisu, doznajte 6. lipnja na trećoj biznis konferenciji Kvaka24. 

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji - prijavite se ovdje, broj mjesta je ograničen. 

Programski partner konferencije je Setcor, a partneri su Fina, ENNA, Hrvatska obrtnička komora, Raiffeisenbank Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora, HeneR energy solutions, Job Hunter, KONČAR i posao.hr

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva