Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

O disleksiji i interakciji lijekova: Startup Factory 'proizveo' je dvije itekako korisne tvrtke

O disleksiji i interakciji lijekova: Startup Factory 'proizveo' je dvije itekako korisne tvrtke

ZICER je u okviru svojeg akceleracijskog programa - prvog takvog u Hrvatskoj - potaknuo rast i razvoj mnogih startupova. O tome svjedoče i inovativne, društveno orijentirane kompanije, odnosno startupovi, Omoguru i Sanitas Analytica

VIDEO

Inovacija na tržištu rada nikad nije bila važnija. Danas je gotovo nemoguće pokrenuti biznis ili nastaviti poslovanje bez inovativnih i kreativnih ideja. One su neograničene i pružaju bezbrojne mogućnosti, a na poduzetnicima je da ih oblikuju i predstave nama, običnim smrtnicima.

Posebnu vrstu poduzetnika, kojima je inovacija utkana u svaki korak njihova poslovanja, čine osnivači startupova. Startupovi su kompanije koje nastaju na temelju inovativne ideje, usluge ili proizvoda, najčešće su povezane s IT sektorom i glavni cilj im je brz ekonomski rast, koji će privući investitore. Startupovi se u svojim počecima bore s visokom nesigurnošću te, prema nekim procjenama, čak 90% takvih poslovanja vrlo brzo propadne. 

Contemporary,Collage,With,Three,Characters,,Growth,Chart,And,Paper,Plane.

Od obične zamisli do pravog posla

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na svu sreću, današnje svjetsko, ali i hrvatsko tržište, prepoznalo je važnost ovih inovativnih tvrtki s globalnim poslovnim ambicijama, pa su tako nastali programi koji poduzetnicima olakšavaju razvoj vlastitih poslovnih ideja i startupova. Jedan od takvih programa je Startup Factory - višestruko nagrađivani i prvi akceleracijski program u Hrvatskoj, koji je pokrenuo Zagrebački inovacijski centar, poznatiji kao ZICER. Ovaj program do sada je prošlo gotovo 90 startupova

Među njima je i Omoguru, tvrtka čiji tim logopeda, tipografa, dizajnera, sanjara i inovatora stalno pronalazi nove načine kreiranja ugodnog iskustva čitanja osobama s disleksijom i teškoćama u čitanju. A nedavno je s radom počeo i Sanitas Analytica, koji je uz pomoć liječnika, stručnjaka za umjetnu inteligenciju i molekularnih biologa stvorio jedinstveno digitalno rješenje za jedan od najvećih problema zdravstvene skrbi - nuspojave nastale zbog interakcije više vrsta lijekova. Pitali smo ove dvije tvrtke kako im je Startup Factory pomogao i kako danas posluju. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Disleksija kao dar, a ne bolest

Omoguru, prvotno nazvan OmoLab, nastao je sa željom da pruži osobama s disleksijom jednake prilike za učenje i čitanje koje imaju svi drugi te da osvijesti javnost da disleksija nije bolest i da se ona ne liječi - to je samo drugačiji način na koji mozak funkcionira. Osobe s disleksijom imaju uredne kognitivne sposobnosti te poseban, umjetnički način razmišljanja, ali važno je rano prepoznati te teškoće jer nepravodobno pružanje podrške može imati velik utjecaj na obrazovanje i samopouzdanje osobe. 

- Jedan od korisnika koji ima disleksiju, disgrafiju i ADHD prvi je put u 36. godini pročitao knjigu na ugodan način. Javili su nam se i jedni roditelji te rekli da smo njihovu sinu osnovnoškolcu pomogli da bude ponovno sretan i da vjeruje u sebe. Kad čujemo ovakve priče, znamo da radimo pravu stvar - svjedoči naš sugovornik i pokretač ove cijele poslovne priče, Petar Reić

Osim što je direktor ovog startupa, Petar je predan otac, koji je zapravo na ideju o dinamičnom font sustavu uz koji se tekst može prilagoditi jedinstvenim potrebama svake osobe, došao nakon što je njegovoj kćeri dijagnosticirana disleksija. Ubrzo je uslijedila i mobilna aplikacija Omoguru Reader, koja je olakšala korištenje font sustava OmoTypea, a ove su godine objavili i aplikaciju za ugodno čitanje i učenje – Lexie, koja nudi još više mogućnosti, poput glasovnog čitanja. Uza sve to bave se digitalnom pristupačnosti, za koju su razvili dodatak za web stranice za poslovne korisnike – ReadAble. 

Više lijekova, više problema? Ne više!

Petrov startup kolega Marko Bošković, doktor medicine i istraživač u području kliničke farmakologije, svoju je poslovnu ideju pokrenuo u Kanadi, a nastavio u Lijepoj Našoj. Njegova poslovna ideja temelji se na brizi za dobrobit osoba, pretežito starije populacije, koje uzimaju više vrsta lijekova istodobno. I ova poslovna priča potaknuta je osobnim iskustvom.

- Nakon što je moja baka više puta bila hospitalizirana zbog nuspojava lijekova, shvatio sam da je propisivanje lijekova vrlo neučinkovita praksa. Mislio sam da je potrebno rješenje, pa sam razgovarao sa svojim suosnivačima i kreirali smo algoritam koji stvara personalizirane režime lijekova koji izbjegavaju nuspojave lijekova - opisuje nam.

Algoritam Polypharm Solutions funkcionira tako što liječnici unose trenutni režim liječenja svog pacijenta i novi lijek koji žele propisati. Tad algoritam daje prijedloge za lijekove iz iste klase, ali s manjim opterećenjem za pacijenta. Naime, identificiranjem opasnih scenarija koji se razvijaju interakcijom lijekova mogu se zaustaviti njihove nuspojave prije nego što se one dogode.

Vjetar u leđa koji im je trebao

Pokretači oba ova startupa slažu se s tim da im je Startup Factory uvelike pomogao u razvoju poslovanja te da im ZICER nastavlja pomagati u različitim poslovnim aspektima. Neka od najvažnijih znanja koja su stekli kroz ZICER-ov akcelerator su o tome kako najbolje predstaviti svoj proizvod i kako se pripremiti za investitore, tvrdi Marko, koji kaže da nije požalio što je došao u Hrvatsku.

- Mislim da je otvaranje i vođenje poduzeća u Kanadi mnogo nestabilnije i izoliranije. Veća tržišta zahtijevaju zrelija rješenja i zato inovacije vode velike organizacije. U Hrvatskoj imamo izvrsne programe koji nude jeftinu i često besplatnu pomoć u bilo kojem koraku poslovnog razvoja. To omogućuje postupnu inkubaciju malih ideja kako bi prerasle u konkurentna rješenja - usporedio je naš sugovornik. 

Ipak, druge zemlje također su važne za poslovanje jednog startup biznisa. Omoguru je tako prisutan na stranim tržištima od svojeg početka i otprilike polovica njihovih korisnika s engleskog je govornog područja. S obzirom na to da se na tržištima nalazi mnogo raznih kvalitetnih rješenja, velik je uspjeh kad ljudi samostalno pronađu vaše proizvode i usluge, što je i slučaj s Omoguruom, kojem je Startup Factory bio prvi vjetar u leđa.

- Tad je cijela ideja dobila vidljivost i neki novi oblik, i vrlo ubrzano krenula unaprijed. Novo znanje, novi pogledi na način na koji se stvara tvrtka sigurno su bili značajni faktori zbog kojih smo i danas tu. To ne znači da se nije još mnogo učilo poslije toga, ali svakako je bilo lakše nakon prolaska kroz program te je mnogo značilo biti dio zajednice u ZICER-u - zaključuje Petar. 

Startup Factory, prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program Zagrebačkog inovacijskog centra, otvorio je prijave za svoju sedmu generaciju! Uz intenzivan raspored i jaku edukacijsku, mentorsku, promocijsku i infrastrukturnu podršku, najbolje timove očekuje novčani fond od 800.000 kuna koje je za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda osigurao Grad Zagreb. Program je kroz posljednjih šest godina uspješno prošlo 88 razvojnih timova, a 32 startupa su ostvarila bespovratna financijska sredstva (preseed no equity) u iznosu većem od 4,3 milijuna kuna. Startupovi Omolab i Sanitas Analytica svoj uspješan startup put započeli su kroz Startup Factory. Sada je na vama red!

Prijave za sedmu generaciju Startup Factory akceleratora otvorene su do 4. rujna putem https://www.zicer.hr/akcelerator/.

kvaka24 passica
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva
Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'
KVAKA24: BUDITE EUSMART

Stručnjaci složni: 'Isplati se ulagati u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu'

Na radionici pod nazivom 'Zaštitite svoje intelektualno vlasništvo' stručnjaci, ali i mali te srednji poduzetnici, složili su se u jednome - ulaganje u intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu uvijek se isplati