Obavijesti

Kvaka24

Komentari 4

Obrtnik čija ogledala krase cijeli svijet: 'Nedopustivo je da naši prostori idu na licitaciju'

Obrtnik čija ogledala krase cijeli svijet: 'Nedopustivo je da naši prostori idu na licitaciju'

Atelier Marković postoji više od 100 godina. Damir je, nakon djeda i oca, treća generacija koja je preuzela ovaj obiteljski posao, a već cijelo stoljeće nalaze se na istoj adresi. No zbog potpisivanja novog ugovora možda će morati iseliti radionicu

VIDEO

Ljubav prema umjetnosti u Damiru Markoviću rodila se još u djetinjstvu. Njegov djed osnovao je davne 1919. u zagrebačkoj Ilici obrt  za uramljivanje slika. Tradiciju je nastavio Damirov otac, a treću generaciju počeo je i održao naš sugovornik. Njega bi mogla naslijediti kći, koja već sad brusi zanat i uči od oca, ali i sin, koji također pomaže u ateljeu. Kvalitetu svojih proizvoda ova obrtnička obitelj njeguje već gotovo više od stoljeća, a njihovi su okviri ukrasili mnoga umjetnička djela i zidove diljem svijeta.  

Jedan od najstarijih zagrebačkih obrta

Svaki slobodan trenutak još kao dječak Damir je provodio u radionici. U srednjoj školi završio je staklarski ispit, ali je ipak odlučio upisati Kineziološki fakultet. Unatoč svojem izboru, Damir nam kaže kako je znao da će prije ili kasnije karijeru početi u obiteljskoj radionici

- Cijeli sam život okružen umjetninama i naprosto se kod čovjeka mora stvoriti osjećaj za lijepo. Razvila se ta ljubav prema umjetnosti zahvaljujući mojim roditeljima, a svaki je dan u našoj radionici jednostavno drugačiji. Želje klijenata su raznolike, pa nam posao nije monoton – kaže nam Damir na početku. 

Njegov je djed svoj obrt zamislio kao staklobrusačku radionicu, a tek je nakon Drugog svjetskog rata proširio djelatnost i počeo uramljivati slike. Od početaka Atelier Marković radi samo s drvom iako se na tržištu mogu naći mnogo jeftinije alternative.  

- Zbog izbora vrhunskih materijala naši okviri i ogledala drže i dalje kvalitetu i zato imamo vjerne klijente koji nam se uvijek rado vraćaju. Uramljivali smo svašta, a jedna od dojmljivih suradnji svakako je bio rad s velikim sakralnim umjetninama do pet metara. To je vrlo zahtjevan posao i radi se na skelama. Radimo često ogledala i za prestižne brodove i jahte. Iznenadili biste se koliko je ovo raznolik posao - simpatično opisuje Damir.

Ogledala koja krase zidove širom svijeta

 A da je riječ o jedinstvenim umjetničkim radovima, govori i to što su ogledala ovog majstora zanata otputovala na sve strane svijeta. 

- Istina, ima ih u cijelom svijetu. Od Moskve, preko cijele Europe. Do tih suradnji došlo je preko naših domaćih arhitekata, a jedan od njih je Ante Vrban. S njima surađujemo već godinama i uvijek nam je zadovoljstvo kad nas uključe u neki projekt. Sve ono što ide na inozemno tržište izrađuje se kod nas u radionici, a onda to pakiramo u velike sanduke i dalje šaljemo avionima kamo treba. Radili smo i ogledala u baroknom stilu za jedan dvorac u Austriji. Bio je to jedan od zahtjevnijih projekata jer su ogledala bila iznimno velika. Nismo ih čak mogli sklopiti u našoj radionici nego smo sve pripremali u velikoj hali - prisjeća se Damir.

Osim za inozemno tržište, Atelier Marković surađivao je s mnogim političarima, Vladom RH, ali i mnogobrojnim hrvatskim muzejima i hotelima.  

- S našim je političarima bilo ugodno surađivati jer su uvijek znali što žele, a takvi su nam klijenti najdraži. Isto tako je s hotelima. Njihovi dizajneri znaju točno što žele, a onda dođemo mi i na tehnički način ispunimo te želje. S obzirom na to da svjetlost uništava boju, za muzeje radimo posebna muzejska stakla. Recimo, grafika zbog UV svjetla može potpuno nestati za nekoliko godina. Da se to ne bi dogodilo, stavljaju se ta posebna stakla, koja čuvaju boju. Cijena takvih stakala je visoka, ali to se radi rijetko, odnosno kad je riječ o baš posebnim primjercima umjetnina – kaže nam naš sugovornik, koji se prisjeća i jedne anegdote od prije nekoliko godina.

- Kad radite s ljudima, možete očekivati svašta. Tako nam je jedna gospođa donijela goblen na uramljivanje. Kad je došla po njega, nije ga prepoznala i rekla nam je da to nije njezin goblen te da smo ga sigurno zamijenili. Nakon rasprave morao je doći njezin muž, koji je goblen i napravio, te ga je prepoznao na prvu. Znate, nije nam bilo svejedno jer je to vrijednost od otprilike 4000 eura. Tu smo situaciju u radionici nekako zapamtili, ali nasreću sve se brzo riješilo - rekao nam je Damir.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

'Obrtništvo je u ozbiljnim problemima'

Damir nikad nije zažalio što je nastavio obiteljsku tradiciju. Za sebe voli reći da je ponosan obrtnik jer radi častan posao, ali smatra da obrtništvo u Hrvatskoj nije ravnopravno s ostalim djelatnostima. 

- Za 10 kuna duga provest će nam ovrhu, a, recimo, velike firme ne odgovaraju nikakvom imovinom. Velike firme imaju taj manevarski prostor u kojem je moguće zatvoriti jednu firmu i odmah otvoriti drugu. U obrtništvu to tako naprosto ne funkcionira. Nismo u ravnopravnom položaju i malo se osjećamo kao 'jeleni' jer sve obaveze moramo podmiriti na vrijeme, a ostali za to imaju prostora i vremena. Tu je i siva ekonomija u garažama. Normalno da njima ne možemo konkurirati jer oni koji rade na crno ne plaćaju namete i najmove, pa automatski mogu imati nižu cijenu - požalio se Damir.

No naš sugovornik upozorava na još jedan problem s kojim se susreću zagrebački obrtnici. Riječ je o pravu zakupa državnih i gradskih prostora. 

- Moj otac, a danas ja, imali smo doživotne ugovore o najmu prostora. Onda smo odjednom morali potpisati petogodišnje ugovore o najmu državnih prostora. Dakle, postoji mogućnost da nakon isteka ugovora naš prostor, u kojem je moja obitelj 104 godine, ide na licitaciju. Tko ponudi više – njegovo. Smatramo da je to nepravedno i mislimo da prednost za najam imaju obrtnici koji već, primjerice, deset godina borave u tom prostoru i podmiruju sve svoje obaveze na vrijeme, a ne netko tko ponudi više novca. Obrtništvo je nekad bilo stup grada Zagreba i na ovakav će način pretrpjeti velike štete, ako ne i propast. Zato smo pokrenuli inicijativu za izmjenama i dopunama ovog zakona - kaže nam Damir i na kraju poručuje: 

- Biti obrtnik je čast. Ako za svakoga klijenta radiš kao za sebe, ako radiš časno i pošteno, uspjeh jednostavno ne može izostati. To su neke vrijednosti koje se tradicijski prenose s jednoga koljena na drugo i garantiraju uspjeh u obrtništvu – zaključio je Damir Marković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva