Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Od tehnoloških inovacija do kreativnih industrija: Iskoristite ova bespovratna sredstva

Od tehnoloških inovacija do kreativnih industrija: Iskoristite ova bespovratna sredstva

Bez obzira na to u kojem ste industrijskom sektoru i kakav je vaš položaj na tržištu, korisno je znati iz kojih europskih natječaja možete povući bespovratna sredstva i ojačati svoj poslovni status, a doznajte i gdje pronaći ključne informacije

VIDEO

Ako ste mali i srednji poduzetnik dobro je znati da se možete natjecati za financijsku potporu iz različitih  programa financiranja Europske unije. Izvrsna je to prilika da unaprijedite svoje poslovanje, povećate mu vrijednost i održite ga na konkurentnom tržištu. No prije nego što se prijavite za financiranje, svakako uvijek proučite smjernice za poziv kako biste vidjeli ispunjavate li uvjete. U svakom programu financiranja i u svakom pojedinačnom pozivu utvrđeni su specifični kriteriji. 

Kad je riječ o bespovratnim sredstvima, ako je vaš prijedlog prihvatljiv, postupak odabira obično počinje tako što neovisni stručnjaci na temelju propisanih kriterija za odabir i dodjelu ocijene vaš prijedlog. Programi EU posebno su orijentirani i na mikropoduzeća (manje od 10 zaposlenika s ukupnim godišnjim prometom ili ukupnom godišnjom bilancom manjom od 2 milijuna eura) te mala (manje od 50 zaposlenika s ukupnim godišnjim prometom ili ukupnom godišnjom bilancom manjom od 10 milijuna eura) i srednja poduzeća (manje od 250 zaposlenika s ukupnim godišnjim prometom manjim od 50 milijuna eura ili ukupnom godišnjom bilancom manjom od 43 milijuna eura). 

U nastavku smo prikupili pet natječaja i više informacija o tome kako se prijaviti i unaprijediti te učvrstiti poslovanje svoje tvrtke.

1. Inovacijski vaučeri

Premda su inovacije širok pojam i mogu se pojaviti u različitim oblicima i industrijskim sektorima, one igraju ključnu ulogu u poticanju razvoja, rasta i prilagodbe poduzeća. Također su i jedan od bitnih  kriterija za sufinanciranja iz europskih sredstava. Ako ste mali i srednji poduzetnik, objavu Poziva za inovacijske vaučere očekujte 15. ožujka ove godine, a oni poduzetnici koji zadovolje kriterije moći će novcem dobivenim na natječaju financirati 85% ukupne vrijednosti projekta. 

Global,Network,Concept.

Cilj ovog poziva je razvoj inovativnih proizvoda i usluga te prenošenje tehnoloških rješenja koja izlaze iz istraživačko-razvojnih projekata domaćih poduzetnika. Više informacija o Pozivu na natječaj pratite na stranicama EU fondovi.

2. Dokazivanje inovativnoga koncepta (PoC)

Kako bi poduzetnici mogli provjeriti potencijal svoje inovativne ideje ili koncepta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv Dokazivanje inovativnoga koncepta, donedavno poznat kao PoC natječaj (Proof of Concept). Prijava na PoC natječaj u 2024. omogućit će mikro, malim, srednjim poduzetnicima i znanstveno-istraživačkim institucijama provjeru potencijala za komercijalizaciju, usmjerenje daljnjeg razvoja i smanjenje rizika investicije.

Aktivnosti koje se mogu financirati su izrada prototipa, demonstracija tehničke izvedivosti, analiza tržišta, izrada studije izvedivosti, izrada koncepta i/ili strategije za razvoj i/ili komercijalizaciju proizvoda (studija ili plan za komercijalizaciju), provjera i zaštita intelektualnog vlasništva i aktivnosti upravljanja inovacijskim ciklusom.

Više informacija možete doznati na web stranicama Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i inovacije, gdje se nalaze i Prepoznati centri, koji će provoditi program Dokazivanje inovativnoga koncepta.  

3. Kulturne i kreativne industrije

Ako se vi ili vaša tvrtka bavite arhitekturom, dizajnom, audiovizualnim djelatnostima uključujući videoigre ili nekom drugom granom kulturne i kreativne industrije, korisno je znati da je otvoren natječaj Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija. Na ovaj natječaj mogu se prijaviti oni poduzetnici čija je osnovna djelatnost razvoj, stvaranje, proizvodnja, distribucija i/ili plasman proizvoda i usluga visoke razine kulturno-umjetničke vrijednosti, a koji djeluju u spomenutim industrijama.

European,Union,Financial,Stimulus,On,Coronavirus,Covid-19,Pandemic,Concept.,European

Poziv je podijeljen u dvije grupe – A i B. Prvoj grupi (A) pripadaju trgovačka društva i obrti kojima nije osnivač tijelo javne vlasti i ustanove u kulturi kojima nije osnivač tijelo javne vlasti. Natječajna dokumentacija za Grupu A dostupna je ovdje.

Drugoj grupi (B) pripadaju fizičke osobe izvan radnog odnosa koje obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja i članovi su jedne od umjetničkih strukovnih udruga, na temelju čijih potvrda se ostvaruju porezne olakšice, obrti i umjetničke organizacije registrirane sukladno Zakonu o pravima samostalnih umjetnika i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Ako pripadate ovoj grupi, natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje.

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 31. svibnja ove godine u 16 sati.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u rubrici EUsmart.

4. Internacionalizacija i širenje tržišta

Kako bi se hrvatskim poduzetnicima olakšao pristup europskom tržištu, ali i kako bi domaći poduzetnici povećali prihode od izvoza, 15. svibnja ove godine očekuje se poziv na natječaj Potpora MSP-ovima povezana s internacionalizacijom i širenjem tržišta.

Cilj ovog poziva je povećati sposobnost hrvatskoga gospodarstva za sudjelovanje na globalnim tržištima te pridonijeti povećanju udjela MSP-ova u ukupnom izvozu roba i usluga, ali i lakše predstavljanje domaćeg poduzetništva međunarodnoj poslovnoj zajednici u inozemstvu. Informacije o početku i dokumentaciji  za ovaj poziv možete pratiti na stranicama EU fondovi.

Osim navedenih natječaja, na sljedećim stranicama možete pronaći informacije i o drugim provedbama natječaja:
SAFU (IPA IIIc i pregled svih prošlih natječaja)
MINGO (razni natječaji za poduzetnike)
Europska poduzetnička mreža (pregled otvorenih natječaja iz EU izvora)
HAMAG-BICRO (natječaji za bespovratne potpore u EU)

5. Zaštita intelektualnog vlasništva

Zaštita intelektualnog vlasništva je neophodna za svaku inovativnu tvrtku koja posluje na tržištu.  Na taj način ostvaruje se prednost u odnosu na konkurenciju, štiti se ugled vlastitog poslovanja i sprečava neovlašteno kopiranja ili korištenja vaših jedinstvenih ideja, proizvoda ili usluga. 

Zato, ako ste mali i srednji poduzetnik, korisna je informacija da su do 6. prosinca ove godine otvorene prijave za bespovratna sredstva namijenjena savjetovanju i zaštiti intelektualnog vlasništva u okviru Fonda za mala i srednja poduzeća (Fond za MSP). Financiranje zaštite  intelektualnog vlasništva putem Fonda za MSP-ove trenutno je dostupno je za  žigove, industrijski dizajn, i biljne sorte.

Intellectual,Property,Conceptual,Background,In,Office,With,Files,And,Papers

Ukupna sredstva Fonda za 2024. iznose 20 milijuna eura, a dostupna su tijekom cijele godine prema redoslijedu prijave. Poduzeća se mogu prijaviti za jedan ili više vrijednosnih kupona (vaučera) u isto vrijeme ili u okviru naknadnih prijava.

Dodatne informacije o uvjetima za podnošenje prijave možete pronaći u Smjernicama za podnositelje prijave na internetskoj stranici Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Prijave se podnose registracijom u Fond za MSP-ove ovdje.

Sve dodatne informacije o Fondu za MSP-ove i zaštiti intelektualnog vlasništva potražite u Informacijskom centra za intelektualno vlasništvo – INCENTIV, javnom informacijsko-uslužnom centru Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u rubrici EUsmart.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode
PRIJAVITE SE!

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode

Radionica će se održati 20. svibnja u 13 sati u Obrtničkoj komori u Zagrebu. Stručnjaci iz područja intelektualnog vlasništva pružit će poduzetnicima informacije o tome kako prepoznati i zaštititi intelektualno vlasništvo

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda
Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi