Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Oprugarka Alma: 'Cijeli život nastojim srušiti paradigmu o poslovima koji nisu za žene'

Oprugarka Alma: 'Cijeli život nastojim srušiti paradigmu o poslovima koji nisu za žene'

Sigurno ste nekad čuli da netko kaže: 'Ovo je muški posao' ili 'Ne može to žena raditi'. Inženjerka strojarstva Alma Jatić Hasanbegović, koja 20 godina uspješno vodi tvrtku za proizvodnju opruga, čula je to nebrojeno mnogo puta

VIDEO

Znate li da je u Vijetnamu 34% veća vjerojatnost da će se zahtjevi za izdavanje kredita odbiti poduzetnicama u odnosu na zahtjeve koje podnesu poduzetnici? I da Pakistan ženama ograničava mogućnost registracije poduzeća? A u čak 18 ekonomija diljem svijeta muž ima zakonsko pravo spriječiti ženu da radi.

Žene diljem svijeta još se suočavaju sa značajnim praktičnim i regulatornim preprekama da postanu uspješne poduzetnice, pokazalo je najnovije godišnje istraživanje Svjetske banke koje mjeri zakone i propise koji utječu na ekonomske mogućnosti žena u 190 svjetskih ekonomija. U ovom istom istraživanju autori tvrde da će, kada društva postanu u većoj mjeri ravnopravna, svjetska gospodarstva postati značajno otpornija.

Women,Different,Profession,Character,Vector,Design

Dobar posao s oprugama

S tim se slaže i Alma Jatić Hasanbegović, žena za koju bi neki rekli da radi "muški posao" i koja je u poduzetništvu već više od dva desetljeća. Uspjeli smo saznati kako je počela svoju poduzetničku priču, s kojim se izazovima susreće u poslovanju i kako ostaje konkurentna na današnjem kompetitivnom tržištu.

- U kraju iz kojeg je moj otac djecu su često oslovljavali sa 'sine', i mušku i žensku, svoju i tuđu, pa kad bi mi otac htio nešto značajno priopćiti, počeo bi s 'Alma, sine...'. Tako je bilo i kad me nagovarao da upišem tehničku školu, a kasnije, podrazumijevalo se, i strojarski fakultet, jer to je, govorio je, siguran kruh. Otac je bio ugledni zagrebački obrtnik, u onom vremenu, '70-ih i '80-ih godina, obrtnici su bili statusni simbol. Otac je uvijek nosio kravatu, koja je virila ispod plave kute. Majstor i gospodin. I uspješan poslovni čovjek. Bio je uzor mnogima, ne samo meni - opisuje Alma svoje početke u metalurškoj industriji. 

Obrt za proizvodnju opruga Jatić pokrenuo je njezin, sada već pokojni, otac Ohran Jatić 1969. godine, a 2001. godine došlo je vrijeme da Alma, koja je do tada već nekoliko godina radila rame uz rame s ocem, preuzme kormilo.

- Događalo se da kupac traži 'nekog od muških', znala sam reći: 'Nema nikog od muških, probajte sa mnom riješiti'. U razgovoru koji bi uslijedio, moje znanje i radno iskustvo srušili bi sve nepovjerenje i predrasude prema meni, ženi. Cijeli život nastojim srušiti paradigmu o poslovima koji nisu za žene. To je i moja osnovna misija kao novoizabrane dopredsjednice Udruženja obrtnika grada Zagreba - govori Alma koja se potrudila ove vrijednosti prenijeti i svojoj djeci: Iman (26), magistri međunarodnih odnosa, Hanan (22), studentici psihologije i Tariku (19), studentu digitalnog marketinga. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Izazovi u poslovanju

Opruge su, kako kaže ova poduzetnica, specifičan proizvod koji se, ovisno o vrsti, može raditi serijski ili ručno.

- Ako je serijska proizvodnja, stroj može formirati jednu oprugu manjih dimenzija za desetak sekundi, na to treba dodati kasniju termičku obradu i eventualnu doradu, primjerice brušenje. Izrada opruge složenije geometrije i većih dimenzija, što je uglavnom ručna izrada, može trajati nekoliko sati. Svaka opruga iziskuje zasebnu pripremu rada - objašnjava. 

Ovaj obrt proizvodi sve vrste tehničkih opruga: vlačne, tlačne, torzione i lisnate opruge od 0,2 do 25 mm promjera žice te iz trake debljine od 0,2 do 3 mm, koje se koriste u strojogradnji, automobilskoj industriji, robotici te poljoprivrednim, građevinskim, tekstilnim i drugim strojevima i različitim napravama. A s obzirom na sirovinu potrebnu za izradu opruga, nije teško zaključiti da je jedan od najvećih izazova u posljednje krizno vrijeme za Almu bilo povećanje cijena raznih materijala

- U odnosu na prošlu godinu cijena patentirane opružne žice viša je za oko 80%, opružnog inoxa 100%, hladno valjanih traka oko 35%. Povećanje cijene rada i radnika kreira svaki poduzetnik i poslodavac, sukladno uvjetima kojima raspolaže, u mojem slučaju oko 25%, što je u konačnici prouzrokovalo da sam morala podignuti cijene svojih proizvoda za prosječno 20% - opisuje Alma.

Dugogodišnji posao s 1 vrstom proizvoda

Iz tog razloga ova poduzetnica smatra da bi država trebala dodatno intervenirati da se obrtnicima olakša posao u novonastalim ekonomskim uvjetima. Prema njezinu mišljenju, potrebno je dugoročno smanjiti cijene energenata i davanja na plaću kako bi se radnicima mogao isplaćivati veći neto iznos, a bilo bi poželjno i da se uvedu veće porezne olakšice te da se bolje prilagode uvjeti natječaja EU fondova malim poduzetnicima, koji imaju malo zaposlenih.

Osim ovih želja, Alma je poprilično zadovoljna svojim poslom. Zapravo ističe da voli ono što radi, a to što ima samo jednu vrstu proizvoda u ponudi objašnjava na dva načina.

- Posao je zahtjevan i odgovoran, potrebne su godine radnog iskustva da bi se savladao proces, opruga ima mnogo vrsta i dimenzija, pokrivamo veliko područje, a često sudjelujemo i u razvoju nekog prototipa ili proizvoda u kojeg se treba ugraditi opruga. Moj radni dan počinje podjelom poslova, zatim pregledavanjem mailova, kreiranjem ponuda, kojima često prethode konstrukcijski proračuni, primanjem kupaca, nerijetko i radom u proizvodnji, jer je prisutan kadrovski deficit, što je globalni problem hrvatskih poduzetnika. Gotove proizvode treba kontrolirati, učiniti izmjere i pripremiti za isporuku - opisuje. 

- U ovom dinamičnom vremenu, kad se velikom brzinom izmjenjuju trendovi, potražnja, zakoni na tržištu, kad je mijenjanje poslova slika napretka pojedinca, ostati konkurentan 50 godina s istom vrstom proizvoda može značiti dvije stvari: ili je to proizvod bez kojeg se ne može ili vi to dobro radite - kaže Alma, kojoj su povjerenje pružile neke od najvećih hrvatskih kompanija. 

kvaka24 passica
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'
Brzina, točnost, povjerenje

Slika domaćeg poduzetništva: 'Ono što traže dostupno je u pet koraka i u samo deset minuta'

Transformacija poduzetničke ideje u isplativi posao zahtijeva kreativnost, ambiciju i fokus, ali da bi poduzetnici to i ostvarili, ključno im je pored sebe imati pouzdanog partnera na kojeg mogu računati bez obzira na to gdje se nalazili

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'
DIZAJN PREPUN ŠARENILA

Pretvorila je svijet mališana u pravu bajku: 'Želimo biti predvodnik tekstilne revolucije'

Premda danas nije lagano biti poduzetnik u Hrvatskoj, glavni cilj Silvije Celjak je primjenom inovacija, društveno odgovornim poslovanjem i poštovanjem ekologije pokazati kako je moguće stvoriti uspješnu tekstilnu firmu na našem području
Starim slavonskim hrastovima daje novi život: 'Neopisiva je energija koju prenosi to drvo'
SPOJ PRIRODE I UMJETNOSTI

Starim slavonskim hrastovima daje novi život: 'Neopisiva je energija koju prenosi to drvo'

Naša je sugovornica cijeli život težila osjećaju da nešto može napraviti svojim rukama. S obzirom na stil života u kojem cijeni prirodu i sve prirodno, izrodila se ideja o pokretanju vlastitog brenda, koji je nevjerojatan spoj prirode i umjetnosti