Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Ovo su pobjednici Startup Factoryja: Prijave za novu generaciju u tijeku!

Ovo su pobjednici Startup Factoryja: Prijave za novu generaciju u tijeku!

Hrvatski znanstvenici proizveli su inovativnom tehnologijom rajčicu koja ima 200% veću količinu likopena i salatu koja ima čak 90% više klorofila. Takvim inovativnim pristupom smanjuje se onečišćenje okoliša

VIDEO

Sinergija znanstvenih spoznaja i tehnologije, briga za okoliš i strast prema poljoprivredi pokretačka su snaga znanstvenica Helene Virić Gašparić i Darije Lemić, koje stoje iza start-upa Go Green Ozonator i tvrtke GREENER. 

Riječ je o tehnologiji primjene ozona kao zamjene ili dopune sredstvima za zaštitu bilja u poljoprivredi. Umjesto pesticidima, one biljke tretiraju ozonom i tako suzbijaju mnoge štetnike koji uzrokuju smanjenje prinosa naših kultura. U razgovoru su nam otkrile kako je tekao njihov poduzetnički put, ali i s kojim su se sve izazovima na tom putu susretale. 

Smanjenje štetnika za više od 60%

Još 2019. godine na Agronomskom fakultetu, pričaju nam naše sugovornice, provedena su preliminarna istraživanja učinkovitosti ozona na štetnike uskladištenog zrna pšenice i kukuruza koji se čuvaju u silosima. Ti pokusi bili su izuzetno uspješni i od tada, priznaju nam, u njima tinja ideja o Go Green Ozonatoru.

- Samo ime smišljeno je brzinski, u hodu, tijekom prijave na SPOCK inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Helena je vidjela natječaj SPOCK-a i predložila prijavu na nešto za sve nas potpuno novo. Prijavu smo ispunili i poslali u zadnji čas, SPOCK-ovi ocjenjivači dali su ideji visoku ocjenu i primljeni smo u njihov program. Kroz taj smo program zapravo i počeli učenje o startup-ima, poduzetništvu te svim izazovima i mogućnostima koje takav svijet nudi - kažu nam Darija i Helena.

Naime, pomoću njihove tehnologije primjene ozona otopljenog u vodi u plasteničkom uzgoju paprike i rajčice smanjio se napad lisnih uši kao važnih štetnika za više od 60%. Pritom, primjena tehnologije nije štetno djelovala na biljke. Štoviše, biljke su bile potpuno zdrave i u dobroj kondiciji tijekom tretmana.

- Rezultati testiranja u skladištima mandarina potvrdili su učinkovitost ozona na smanjenje infekcije plodova zelenom plijesni. Ozon je bio učinkovit od 82 do 94% primijenjen kao plin, a od 84 do 94% otopljen u vodi - govore nam naše sugovornice i objašnjavaju sve prednosti ove tehnologije za održivost poljoprivrede. 

- Prvo, ne postoje skladišta otrovnih kemikalija, opasnosti kemijskog miješanja ili zbrinjavanja preostalih pesticida ili ambalažnog otpada. Drugo, s kratkim vremenom poluraspada, ozon se vraća u kisik koji se pojavljuje u prirodi, ne ostavljajući nikakav ostatak na proizvodu. Treće, ako je potrebno, moguće je neutralizirati ozon određenim kemijskim postupcima - rekle su Helena i Darija. 

Ključ je u pristupu proizvodnji

Poljoprivreda nije posao od danas do sutra i u nju se, pojašnjavaju naše ustrajne sugovornice, ne može upustiti netko tko nema osnovna znanja. Zato je, kažu, ključno educirati postojeće poljoprivrednike, ali i one u nastanku, o pristupu koji će koristiti u proizvodnji. 

- Najvažnije je da se zna u kojem trenutku i čime treba biljku tretirati, što u konačnici ovisi o proizvodnji. Ključno je znati kojom ju je količinom potrebno zaštititi. Naša je uloga ljude koji proizvode hranu educirati o integriranom pristupu proizvodnji te najsigurnijim i ekološki najprihvatljivijim načinima zaštite bilja, koji u konačnici jamče zdravstveno ispravnu hranu na našim policama i tanjurima - ističu naše sugovornice.

Ove su znanstvenice već ostvarile mnoge domaće i inozemne suradnje čak i prije nego što je otvorena tvrtka GREENER. Usto, one već godinama surađuju s domaćim poljoprivrednicima. No kao i u svakom poslu, i u njihovu su prisutni mnogi izazovi. Posebice kad se poljoprivredi doda poduzetništvo. 

- U poduzetništvu smo novi i svakodnevno učimo kako uspješno voditi tvrtku, upravljati resursima, ostvariti pozitivnu promidžbu i slično. Mnogo nam je pomogla i pobjeda na Startup Factoryju, nakon čega smo na poduzetništvo počeli gledati kao na nešto što zaista ljudi prepoznaju i podržavaju. Tijekom cijelog programa imali smo priliku upoznati vrhunske mentore i voditelje radionica te učiti od njih. Do danas smo s njima u kontaktu i osjećamo da su nam stalna podrška. U sklopu ZICER-a otvorili smo i ured u ožujku ove godine, gdje su nam na raspolaganju mnoge službe bez kojih bi početak bio mnogo teži - iskreno ističu naše mlade znanstvenice. 

Još zdravije rajčice i salata 

Sa sličnim problemima susreo se i naš sljedeći sugovornik, dr. sc. Marko Vinceković. Marko je profesor na Agronomskom fakultetu i voditelj start-upa Makabi Agritech. Jedan od najvećih izazova pri razvoju ovakvih projekata su, ističe ovaj znanstvenik, financijski izdaci.  

- Znanstvena istraživanja su skupa, od opreme, preko analiza, do testiranja. Upravo svi ti financijski izdaci potaknuli su me da se prijavljujem na gotovo sva natjecanja. Sav novac uložen je u istraživanja i, što je najvažnije, u razvoj karijere mladih doktora znanosti. Vrlo često ideje koje imamo nisu ostvarive. Ali važno je probati i vidjeti je li nešto moguće ili nije - kaže naš sugovornik. 

Marko je iskustvo stjecao i u Meksiku, gdje je upisao postdoktorat, koji ga je, kako nam kaže, usmjerio prema tome da sve što radi u laboratoriju treba sutra biti primjenjivo u rješavanju problema društva i zajednice. I upravo ga je ta misao vodilja 2019. dovela do pokretanja start-upa, odnosno "male kapsule za velike biljke". Makabi je, naime, kapsula koja eliminira uporabu gnojiva i pesticida, a njezinom primjenom smanjuje se onečišćenje okoliša i ublažavaju klimatske promjene te se u konačnici povećava i biopotencijal proizvedene hrane. 

- Naš proizvod ima 3u1 efekt: ishrana, zaštita i vremensko opuštanje. Time se smanjuje uporaba agrokemikalija za 30% i proizvodi se funkcionalna hrana, tj. proizvod obogaćen bioaktivnim tvarima s pozitivnim utjecajem na ljudsko zdravlje. Primjerice, primjenom formulacija mikrokapsula proizveli smo rajčicu koja ima 200% veću količinu likopena i salatu koja ima 90% više klorofila - ističe Vinceković.

Raste uporaba pesticida

Jedna od najvećih briga u poljoprivredi, a koje potrošači možda nisu svjesni, jest to što uporaba pesticida raste iz godine u godinu, kaže naš sugovornik. Naime, prema podacima koje je objavila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), uporaba pesticida na svjetskoj razini porasla je između 2000. i 2019. za 36%, tj. na 4,2 milijuna tona u 2019. Najveći rast bio je između 2000. i 2021., a isti je trend zabilježen i kad je uporaba gnojiva posrijedi. 

- Sve to negativno utječe na prirodu, okoliš, zdravlje i život ljudi. No primjenom novih proizvoda i tehnologija moguće je smanjiti uporabu agrokemikalija i mineralnih gnojiva. Uporaba formulacija koje sadrže mikroorganizme i kemijske reagense s vremenskim otpuštanjem budućnost su poljoprivrede i proizvodnje funkcionalne hrane - kaže Vinceković. 

A tehnologija poput njegove kapsule, osim što štiti biljke, pridonosi ljudskom zdravlju

- Funkcionalna hrana izvor je zdravlja. Primjenom Makabi formulacija potičemo u biljci proizvodnju sekundarnih biljnih antioksidansa, koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Stvaranjem funkcionalnog povrća i voća možemo prevenirati pojavu bolesti i omogućiti kvalitetniji život - ističe Vinceković na kraju i poziva sve one s idejom koju mogu pretvoriti u proizvod da se prijave na natjecanje Startup Factory su okviru Zagreb Connecta 2022.

- Stvarajmo nove proizvode koji će biti kotač pozitivnih promjena društva i zajednice. Zajedno možemo biti promjena - istaknuo je na kraju Marko Vinceković.

Startup Factory, prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program Zagrebačkog inovacijskog centra, otvorio je prijave za svoju sedmu generaciju! Uz intenzivan raspored i jaku edukacijsku, mentorsku, promocijsku i infrastrukturnu podršku, najbolje timove očekuje novčani fond od 800.000 kuna koje je za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda osigurao Grad Zagreb. Program je kroz posljednjih šest godina uspješno prošlo 88 razvojnih timova, a 32 startupa su ostvarila bespovratna financijska sredstva (preseed no equity) u iznosu većem od 4,3 milijuna kuna. Startupovi MAKABI i Greener svoj uspješan startup put započeli su kroz Startup Factory. Sada je na vama red!

Prijave za sedmu generaciju Startup Factory akceleratora otvorene su do 4. rujna putem https://www.zicer.hr/akcelerator/.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva