Obavijesti

Kvaka24

Postoji li uopće grana gospodarstva koja može "pogurati" Hrvatsku?

Postoji li uopće grana gospodarstva koja može "pogurati" Hrvatsku?
4

U današnjem digitalnom dobu, IT igra ključnu ulogu u transformaciji gospodarstava širom svijeta. U Hrvatskoj, IT industrija ubrzano napreduje i sve više se prepoznaje kao pokretač domaće ekonomije, a mogla bi uskoro dostići i turizam

VIDEO

Ako je bilo ikakvih sumnji o tome koji se sektor hrvatske privrede pretvara u lokomotivu ekonomskog rasta, apsolutna žetva nagrada Zlatne bilance koje je Fina dodijelila krajem lipnja potvrdila je da je svijetla budućnost digitalnog gospodarskog ekosustava koju smo priželjkivali itekako stigla. Iako Fina ove prestižne nagrade dodjeljuje već 15 godina, nikada se još nije dogodilo da IT sektor tako snažno dominira dodjelom u raznim kategorijama.

Žestoka konkurencija od 4381 tvrtke

Tako je UBER d.o.o. (javnosti poznatiji kao SeekandHit), osim što je dobio nagradu i za najuspješniju kompaniju u kategoriji Informacije i komunikacije, pobijedio i u kategoriji najuspješnijeg poduzetnika prema kreditnom rejtingu. Nagradu za najuspješnijeg novog poduzetnika dobio je Porsche Digital Croatia, a najbrže rastuća tvrtka je Q d.o.o. Nevjerojatan je to rezultat jer je u žestokoj konkurenciji za nagrade godine bila čak 4381 tvrtka, od kojih 224 iz djelatnosti računalnog programiranja, a koje su prošle godine uprihodile 1,95 milijardi eura.

Imajmo na umu da se ta široka kategorija sastoji od više potkategorija kao što su računalno programiranje, savjetovanje u vezi s računalima, upravljanje računalnom opremom i sustavom, ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računalima te informacijske uslužne djelatnosti. Drugim riječima, u konkurenciju su ušle ne samo tvrtke koje se primjerice bave programiranjem, već i digitalne marketing agencije ili tvrtke koje se bave razvojem poslovanja.

Perjanica hrvatske ekonomije

IT sektor prometnuo se tako u perjanicu hrvatske ekonomije i u širem kontekstu; prema podacima Info.BIZ-a o 500 Top kompanija po prihodima, IT tvrtke su od 2021. do 2022. godine prihode povećale za 28 posto, a dobit za nevjerojatnih 69 posto.  Štoviše, udio broja IT tvrtki u top 500 tvrtki se u istom periodu povećao za 18 posto, što je jasan indikator rastućeg značaja IT-a za hrvatsku ekonomiju.

Osim što je Zlatna bilanca potvrda pravog smjera vlasnicima, dioničarima i zaposlenicima kompanija koje su ju dobile, sama nagrada zbog meritokratske metodologije koju koristi predstavlja nadstandardni instrumentarij kojim se objektivno mjere performanse poduzeća.

Busy,Young,Businessman,Using,Laptop,Computer,In,Modern,Office.,Manager

Takva vrsta pravodobnih informacija dostupnih unutar Info.BIZ usluge ključna je za sve zainteresirane dionike – od poslovnih partnera, investitora pa do donositelja odluka u tijelima državne, regionalne i lokalne vlasti. Management i donošenje odluka upogonjeno podacima (eng. data-driven decision management) nakon pandemije postalo je „novo normalno“ gdje subjektivne dojmove zamjenjuju podaci i poslovna analitika, što prepoznaju nove generacije managera pa ne čudi da se Zlatna bilanca profilirala u najprestižniju gospodarsku nagradu u zemlji.

Hoće li IT dostići turizam?

Svaku priliku da slavimo uspjehe IT sektora stoga treba iskoristiti jer na taj način u njega privlačimo nove poduzetnike, inovatore i talente – domaće i strane. Naime, udio ICT-a u BDP-u je trenutno 4,5 posto, a plan zacrtan Digitalnom strategijom je da u sljedećih deset godina taj postotak naraste na 13 do 15 posto, te na taj način po važnosti prestigne turizam.

Stock,Market,,Business,Analysis,,Profits,Presentation,,Double,Exposure,Businessman,Analyzing

Sasvim je moguće da ovaj trend nije samo pokazatelj uspjeha u prošloj godini, već i snažna indikacija smjera u kojem se hrvatska ekonomija kreće. U eri digitalne transformacije, IT tvrtke su se postavile kao raketni pogon koji vodi hrvatsku ekonomiju prema novim visinama.

Vedrana Pribičević predavačica je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (ZŠEM). Tekst je dio plaćenog sadržaja nastalog u okviru partnerske suradnje ZŠEM-a, Fine i 24sata na poduzetničkoj platformi Kvaka24.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Put od tereta ovrhe do slobode: Uvijek postoji način, a ovo su ključni koraci u rješavanju duga
RAZGOVARALI SMO S VINKOM ILAK

Put od tereta ovrhe do slobode: Uvijek postoji način, a ovo su ključni koraci u rješavanju duga

Blokirane račune ima 227.000 građana, a više od 14.000 poduzetnika duguje 488 milijuna eura. O ovrhama, dugovima i financijskoj pismenosti Hrvata, razgovarali smo s Vinkom Ilak, članicom Uprave Fine

U Hrvatskoj 227 tisuća građana ima blokiran račun. Uz ove savjete izbjegnite dug
INFORMIRAJTE SE

U Hrvatskoj 227 tisuća građana ima blokiran račun. Uz ove savjete izbjegnite dug

Hrvati imaju najviše ovrha prema telekomunikacijskim kućama, a prema posljednjim podacima, više od 14 tisuća poduzetnika ukupno duguje 499,2 milijuna eura. Dobra je vijest da se u odnosu na prošlu godinu taj dug ipak smanjuje
Krađa podataka je lakša i češća nego ikad: evo kako se lako možete zaštititi
PROMO

Krađa podataka je lakša i češća nego ikad: evo kako se lako možete zaštititi

Glavna svrha digitalizacije je stvaranje većeg prihoda i novih prilika s dodanom vrijednošću. To je poslovna strategija bez koje danas tvrtke ne mogu napredovati. Donosimo nekoliko korisnih digitalnih usluga koje možete primijeniti u poslovanju