Obavijesti

Kvaka24

Što novi predsjednik komore donosi hrvatskim obrtnicima: 'Bit ću glas svakog obrtnika'

Što novi predsjednik komore donosi hrvatskim obrtnicima: 'Bit ću glas svakog obrtnika'

U studenom je promijenjeno vodstvo najveće obrtničke organizacije, a kormilo je preuzeo novi predsjednik, Dalibor Kratohvil. U razgovoru nam je otkrio što će biti drugačije i što će u svojemu mandatu učiniti za obrtnike

VIDEO

Više od 100.000 obrtnika dobilo je novog predsjednika, koji će ih predstavljati iduće četiri godine. Dalibor Kratohvil na čelno mjesto HOK-a izabran je nakon što je tu dužnost Dragutin Ranogajec obnašao od 2011. godine. Dalibor je i sam obrtnik te nam je na početku rekao da je svjestan svih problema na koje obrtnici danas nailaze te da će ih svojim radom i zauzimanjem za svakog obrtnika pokušati ublažiti i riješiti. 

Od predsjednika udruženja do predsjednika HOK-a

Inače, ovom vrbovščanskom ugostitelju komorski sustav nije nepoznat. Značajan broj godina bio je aktivan u svojem udruženju u Vrbovskom i u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, koje je donedavno bio predsjednik. Godinama je bio i potpredsjednik HOK-a, a to je sigurno, kaže nam novi predsjednik, bila najbolja priprema za dužnost koju danas obnaša. 

- Preuzeti vođenje najveće obrtničke asocijacije velika je čast i izazov te još veća odgovornost. Istodobno je to prilika da dugogodišnje iskustvo stečeno radom u komorskom sustavu i vlastitom poslu usmjerim u rad u Hrvatskoj obrtničkoj komori za boljitak svih obrtnika, borbu za zajedničke interese i očuvanje obrtničkih vrijednosti te unapređenje obrtničkog poslovanja u suvremenim uvjetima – rekao je na početku Kratohvil.

Za njega formulu uspjeha čine timski rad, dobra priprema, spremnost na promjene i energija koju nose, kako kaže, njegove godine. Upravo je na riječi "promjena" bio fokus njegove kampanje u kandidaturi za novog predsjednika. 

- Kao potpredsjednik HOK-a sudjelovao sam u radu različitih tijela Hrvatske obrtničke komore, bio na čelu organizacijskih odbora kongresa ugostitelja, susreta ribara, sportskih igara, što mi je omogućilo direktan kontakt s velikim brojem kolega obrtnika i pružilo mnogo prilika da me obrtnici bolje upoznaju. Zato ću sve znanje i energiju usmjeriti na stvaranje moderne, digitalne, operativnije i otvorenije Komore s jakim cehovima u skladu s potrebama tržišta i struke – kaže nam Kratohvil. 

Već povukao prve poteze

U svojem je programu najavio neke promjene unutar komorskog sustava, a prvenstveno se odnose na poboljšanje komunikacije, i to na razini svih sustava. 

- Tako ću imati uvid u sve specifične probleme koji muče obrtnike u svim mjestima i gradovima diljem Hrvatske – ističe Kratohvil, koji na svoje prve poteze kao predsjednik HOK-a nije dugo čekao.

- Prvi potezi uslijedili su odmah nakon provedenih izbora u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Preuzimanje je kompleksno i zahtjevno, rokovi za planiranje sljedeće godine su kratki. Stvaramo preduvjete za najavljene promjene, počevši upravo od načina organizacije rada cehova i sekcija po strukama u skladu s njihovim potrebama te radnih tijela, odnosno odbora, po područjima djelovanja Hrvatske obrtničke komore – dodao je Kratohvil.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

'Ugostitelji su lice i duša turizma'

Za komorski sustav specifično je to što su svi dužnosnici obrtnici. A to je, smatra novi predsjednik HOK-a, njihova najveća prednost

- To je posebna vrijednost i tradicija, čime se ponosimo. Jedino obrtnici svojim iskustvom mogu na pravi način zastupati interese kolega i promovirati obrtništvo, brinuti za budućnost obrtništva. Obrtnici imaju veliku odgovornost prema funkcijama u sustavu i pristupaju im s poštovanjem i odgovornošću kojom vode i svoje poslove – ističe Kratohvil.

S obzirom na to da se i sam bavi turizmom, iz osobnog iskustva Kratohvil zna koliko je važno u Hrvatskoj, osim obalnog, poticati kontinentalni turizam i cjelogodišnju turističku ponudu.  

- Njegov potencijal je u još neotkrivenim destinacijama, u očuvanosti prirode. Turizam 365 dana u godini, pa čak i COVID pandemija, pridonijeli su prepoznatljivosti svih dijelova Lijepe Naše, i to u svako godišnje doba. Naravno, kvaliteta usluge i sadržaji koji je prate najvažniji su čimbenici koji utječu na konkurentnost turističke ponude, i na moru i na kontinentu. Također, ugostitelji su lice i duša hrvatskog turizma te je ulaganje u stručni kadar nužno kako bismo održali standard i kvalitetu usluga – smatra Kratohvil. 

'Važno je ulagati u strukovno obrazovanje'

A da nije sve tako bajno u obrtništvu, svjestan je i sam Kratohvil. Kao najveće probleme istaknuo je neujednačenost zakona i raznih pravilnika. Ustrajat će, kaže, u traženju rasterećenja, ali upozorava da je trenutna situacija dugoročna ugroza za poslovanje obrtnika. 

- Rast cijena energenata i inflacija, rast ulaznih troškova, visoka porezna davanja, nedostatak radne snage i nedostupnost povoljnih financijskih sredstava naprosto ugrožavaju poslovanje obrtnika i za ublažavanje tih problema potrebna nam je podrška države – kaže Kratohvil.

Na samom kraju pitali smo novoizabranog predsjednika HOK-a kakva je, prema njegovu mišljenju, budućnost obrtništva u Hrvatskoj. 

- Obrtništvo je stup hrvatskoga gospodarstva. Niti jedno društvo ne može funkcionirati bez zidara, vodoinstalatera, automehaničara ili frizera. Nužno je intenzivnije usmjeravanje obrtništva prema rastu i razvoju zasnovanom na uočenim tržišnim prilikama, digitalizaciji te zajedništvu u savladavanju prepreka i stvaranju boljih uvjeta poslovanja. I naravno, za budućnost obrtništva važno je ulagati u strukovno obrazovanje te mijenjati percepciju djece i roditelja o obrtničkim zanimanjima jer im ona mogu osigurati budućnost. Vjerujem i nadam se da dolaze vremena u kojima mladi vide svoju priliku u obrtništvu – zaključio je novoizabrani predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno
POČEO JE KAO ŠEGRT

Franjo je primjer koliko je 'majstorsko znanje' vrijedno

Dok Ilicom prolaze tramvaji i užurbani Zagrepčani, u jednom od prolaza, na broju 54, Franjo Trumbetaš više od 50 godina predano radi u limarsko-instalaterskom obrtu Bovje. Franjo je primjer koliko samo 'majstorsko znanje' može biti vrijedno

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'
OD OŠTARIJE DO RESTORANA

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'

Posao se prenosio s koljena na koljeno i generacije obitelji iz malog naselja Bregi u općini Matulji trudile su se da se ovo vrijedno naslijeđe održi. Obrt i restoran Kinkela danas vodi Ines, koja nam je otkrila kako su uspjeli opstati svih ovih godina
Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'
120 GODINA U POSLU

Sinovi su mu četvrta generacija kovača: 'U našoj obitelji u radionici si od kada se rodiš'

Dragan Žambok iz slavonskog sela Ruščice kovački je zanat naslijedio od djeda i oca te ga je, kad je došlo vrijeme za to, prenio na sinove. Iza četiri generacije dugog poslovanja, kako nam objašnjava ovaj vrijedni obrtnik, stoje znanje, rad i upornost