Što novi predsjednik komore donosi hrvatskim obrtnicima: 'Bit ću glas svakog obrtnika' | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

Što novi predsjednik komore donosi hrvatskim obrtnicima: 'Bit ću glas svakog obrtnika'

Što novi predsjednik komore donosi hrvatskim obrtnicima: 'Bit ću glas svakog obrtnika'

U studenom je promijenjeno vodstvo najveće obrtničke organizacije, a kormilo je preuzeo novi predsjednik, Dalibor Kratohvil. U razgovoru nam je otkrio što će biti drugačije i što će u svojemu mandatu učiniti za obrtnike

VIDEO

Više od 100.000 obrtnika dobilo je novog predsjednika, koji će ih predstavljati iduće četiri godine. Dalibor Kratohvil na čelno mjesto HOK-a izabran je nakon što je tu dužnost Dragutin Ranogajec obnašao od 2011. godine. Dalibor je i sam obrtnik te nam je na početku rekao da je svjestan svih problema na koje obrtnici danas nailaze te da će ih svojim radom i zauzimanjem za svakog obrtnika pokušati ublažiti i riješiti. 

Od predsjednika udruženja do predsjednika HOK-a

Inače, ovom vrbovščanskom ugostitelju komorski sustav nije nepoznat. Značajan broj godina bio je aktivan u svojem udruženju u Vrbovskom i u Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, koje je donedavno bio predsjednik. Godinama je bio i potpredsjednik HOK-a, a to je sigurno, kaže nam novi predsjednik, bila najbolja priprema za dužnost koju danas obnaša. 

- Preuzeti vođenje najveće obrtničke asocijacije velika je čast i izazov te još veća odgovornost. Istodobno je to prilika da dugogodišnje iskustvo stečeno radom u komorskom sustavu i vlastitom poslu usmjerim u rad u Hrvatskoj obrtničkoj komori za boljitak svih obrtnika, borbu za zajedničke interese i očuvanje obrtničkih vrijednosti te unapređenje obrtničkog poslovanja u suvremenim uvjetima – rekao je na početku Kratohvil.

Za njega formulu uspjeha čine timski rad, dobra priprema, spremnost na promjene i energija koju nose, kako kaže, njegove godine. Upravo je na riječi "promjena" bio fokus njegove kampanje u kandidaturi za novog predsjednika. 

- Kao potpredsjednik HOK-a sudjelovao sam u radu različitih tijela Hrvatske obrtničke komore, bio na čelu organizacijskih odbora kongresa ugostitelja, susreta ribara, sportskih igara, što mi je omogućilo direktan kontakt s velikim brojem kolega obrtnika i pružilo mnogo prilika da me obrtnici bolje upoznaju. Zato ću sve znanje i energiju usmjeriti na stvaranje moderne, digitalne, operativnije i otvorenije Komore s jakim cehovima u skladu s potrebama tržišta i struke – kaže nam Kratohvil. 

Već povukao prve poteze

U svojem je programu najavio neke promjene unutar komorskog sustava, a prvenstveno se odnose na poboljšanje komunikacije, i to na razini svih sustava. 

- Tako ću imati uvid u sve specifične probleme koji muče obrtnike u svim mjestima i gradovima diljem Hrvatske – ističe Kratohvil, koji na svoje prve poteze kao predsjednik HOK-a nije dugo čekao.

- Prvi potezi uslijedili su odmah nakon provedenih izbora u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Preuzimanje je kompleksno i zahtjevno, rokovi za planiranje sljedeće godine su kratki. Stvaramo preduvjete za najavljene promjene, počevši upravo od načina organizacije rada cehova i sekcija po strukama u skladu s njihovim potrebama te radnih tijela, odnosno odbora, po područjima djelovanja Hrvatske obrtničke komore – dodao je Kratohvil.

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

'Ugostitelji su lice i duša turizma'

Za komorski sustav specifično je to što su svi dužnosnici obrtnici. A to je, smatra novi predsjednik HOK-a, njihova najveća prednost

- To je posebna vrijednost i tradicija, čime se ponosimo. Jedino obrtnici svojim iskustvom mogu na pravi način zastupati interese kolega i promovirati obrtništvo, brinuti za budućnost obrtništva. Obrtnici imaju veliku odgovornost prema funkcijama u sustavu i pristupaju im s poštovanjem i odgovornošću kojom vode i svoje poslove – ističe Kratohvil.

S obzirom na to da se i sam bavi turizmom, iz osobnog iskustva Kratohvil zna koliko je važno u Hrvatskoj, osim obalnog, poticati kontinentalni turizam i cjelogodišnju turističku ponudu.  

- Njegov potencijal je u još neotkrivenim destinacijama, u očuvanosti prirode. Turizam 365 dana u godini, pa čak i COVID pandemija, pridonijeli su prepoznatljivosti svih dijelova Lijepe Naše, i to u svako godišnje doba. Naravno, kvaliteta usluge i sadržaji koji je prate najvažniji su čimbenici koji utječu na konkurentnost turističke ponude, i na moru i na kontinentu. Također, ugostitelji su lice i duša hrvatskog turizma te je ulaganje u stručni kadar nužno kako bismo održali standard i kvalitetu usluga – smatra Kratohvil. 

'Važno je ulagati u strukovno obrazovanje'

A da nije sve tako bajno u obrtništvu, svjestan je i sam Kratohvil. Kao najveće probleme istaknuo je neujednačenost zakona i raznih pravilnika. Ustrajat će, kaže, u traženju rasterećenja, ali upozorava da je trenutna situacija dugoročna ugroza za poslovanje obrtnika. 

- Rast cijena energenata i inflacija, rast ulaznih troškova, visoka porezna davanja, nedostatak radne snage i nedostupnost povoljnih financijskih sredstava naprosto ugrožavaju poslovanje obrtnika i za ublažavanje tih problema potrebna nam je podrška države – kaže Kratohvil.

Na samom kraju pitali smo novoizabranog predsjednika HOK-a kakva je, prema njegovu mišljenju, budućnost obrtništva u Hrvatskoj. 

- Obrtništvo je stup hrvatskoga gospodarstva. Niti jedno društvo ne može funkcionirati bez zidara, vodoinstalatera, automehaničara ili frizera. Nužno je intenzivnije usmjeravanje obrtništva prema rastu i razvoju zasnovanom na uočenim tržišnim prilikama, digitalizaciji te zajedništvu u savladavanju prepreka i stvaranju boljih uvjeta poslovanja. I naravno, za budućnost obrtništva važno je ulagati u strukovno obrazovanje te mijenjati percepciju djece i roditelja o obrtničkim zanimanjima jer im ona mogu osigurati budućnost. Vjerujem i nadam se da dolaze vremena u kojima mladi vide svoju priliku u obrtništvu – zaključio je novoizabrani predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto  učimo, a mogućnost zarade je odlična!'
KVAKA24 INTERVJU

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto učimo, a mogućnost zarade je odlična!'

Josip Meštrić druga je generacija majstora obrtnika u obitelji, a kako sam kaže, potražnja za kvalificiranim majstorima serviserima ne prestaje. Bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim mjesecima - posla ima napretek

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'
KVAKA24 INTERVJU

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'

Andrijana Žoldin iz Vinkovaca već 30 godina ponosno stoji iza svake frizure koja izađe ispod njezinih prstiju, a nama je otkrila kakav je to bio put i kako se danas prilagođava brzim promjenama u industriji ljepote
'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'
KVAKA24 INTERVJU

'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'

Da je posao majstora obrtnika dobar izbor za one koji ne vole ponavljanja istih situacija ili za one koji ne podnose dosadna zanimanja, uvjerava nas Goran Cerović, uspješni obrtnik elektrotehničar iz Bjelovara