Obavijesti

Kvaka24

Komentari 1

Svaki poduzetnik treba hobi: Donosimo neke od najkorisnijih

Svaki poduzetnik treba hobi: Donosimo neke od najkorisnijih
4

Ako ste poduzetnik, možda se osjećate kao da svaki slobodan trenutak morate posvetiti svojem poslu i zanemariti druge interese. Međutim, jeste li znali da vam bavljenje hobijima i vanjskim interesima može pomoći u poslovanju? Evo kako

VIDEO

Warren Buffett, američki biznismen i filantrop, kojeg mnogi smatraju najuspješnijim investitorom 20. stoljeća, poznat je po tome što voli svirati ukulele. Sir Richard Branson, vlasnik svjetski poznatog brenda Virgin, koji se sastoji od 350 različitih kompanija, najviše uživa u slobodno vrijeme igrati šah. Holivudska glumica Meryl Streep, dobitnica tri Oscara, obožava štrikati, a Bill Gates, suosnivač Microsofta, strastveni je igrač bridža. A Mark Zuckerberg, osnivač, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Meta, voli šivati i 3D printati haljine za svoje kćeri.

Čini se da mnogi uspješni ljudi razumiju koliko je važno s vremena na vrijeme odmaknuti se od posla i raditi neke stvari iz čistog zadovoljstva. Zapravo je poželjno redovito izdvajati vrijeme za uživanje u hobijima, i to ne samo zato što su hobiji zabavni nego zato što kriju i neke druge "korisne" prednosti.

Pensive,Middle-aged,Scandinavian,Woman,Book,Lover,Spending,Free,Leisure,Time

Jeste li, primjerice, znali da bavljenje bilo kojom vrstom kreativne aktivnosti povećava naš radni učinak i da nas određene razonode zapravo čine pametnijima? Hobiji, a osobito oni koje nismo nikad isprobali, također potiču kreativan način razmišljanja, poboljšavaju vještine rješavanja problema i pomažu u stjecanju svježe perspektive - što u životu, što na poslu. Poduzetnici također putem hobija mogu razviti nove vještine i proširiti svoje znanje. To im može pomoći da postanu prilagodljiviji i svestrani, što je, složit ćete se s tim, vrlo važno u današnjem poslovnom okruženju, koje se brzo mijenja.

Dokazano je i kako hobiji ne samo da trenutno smanjuju stres i podižu raspoloženje nego čak mogu smanjiti rizik od burnouta. A ni ne treba posebno isticati da je svaka vrsta tjelesne aktivnosti odlična za poboljšanje mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Donosimo u nastavku neke Entrepreneurove i Forbesove prijedloge hobija koji mogu biti izuzetno korisni poduzetničkom umu:

Sportske aktivnosti

Tjelesna vježba, kao što je plivanje, može pomoći poduzetnicima da smanje razinu stresa, poprave raspoloženje te povećaju energiju i produktivnost. Redovito plivanje nosi i mnogo discipline, što će se sigurno odraziti i u profesionalnom životu.

Ovoj kategoriji pripada i ples - zabavan i energičan hobi koji poduzetnicima može pomoći u oslobađanju od stresa te poboljšanju koordinacije i raspoloženja.

Group,Of,Contemporary,Teenage,Girls,And,Guy,Looking,At,Dance

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Aktivnosti informiranja

Čitanje je izvrstan način stjecanja novih znanja, uvida i perspektiva. Ova aktivnost poduzetniku može pomoći i u opuštanju te bijegu od stresa na poslu.

S obzirom na to da čitanje traži fokus, koji mnogi u današnje vrijeme nemaju, dobra alternativa su podcasti. Slušanjem podcasta jednako se tako mogu čuti različite priče, perspektive i ideje koje onda mogu poduzetnicima pomoći poboljšati njihova profesionalna nastojanja.

Kreativne aktivnosti

Pisanje je terapeutski hobi koji može pomoći u organiziranju misli, jasnijem izražavanju emocija i razjašnjavanju složenih pitanja. Upravo se na taj način mogu poboljšati komunikacijske vještine, koje su važan adut za svakog poduzetnika.

Mature,Woman,Writes,In,Her,Diary,Sitting,At,A,Desk

Za one koji su više vizualni tipovi, fotografija je odličan izbor hobija, koji može pomoći poduzetnicima da razviju novu perspektivu svijeta, da nauče obraćati pozornost na detalje i cijeniti ljepotu oko sebe.

Kuhanje je još kreativan hobi u okviru kojeg će se poduzetnik opustiti, ali i steći nove vještine. Ova aktivnost također pobuđuje osjećaje postignuća i zadovoljstva, koji su svakom poduzetniku iznimno privlačni.

Uz kuhanje se često veže i vrtlarstvo. Taj opuštajući hobi povezuje poduzetnika s prirodom te mu pomaže razviti strpljenje i oko za detalje. Uz to, ovaj hobi je savršena prilika da poduzetnik shvati (i prihvati) kako je za rast potrebno vrijeme.

Women's,Hobby.,Girl,Nerd,Florist,Make,A,Mini,Terrarium,With

Grupne aktivnosti

Putovanje može razbiti svakodnevnu rutinu i izložiti poduzetnike novim kulturama, idejama i perspektivama koje će nedvojbeno potaknuti znatiželju - glavni pokretač inovacija. Ovo je ujedno odlična prilika za opuštanje i punjenje baterija.

Igranje društvenih igara i videoigara ili slaganje slagalica još su neke vrste grupnih i opuštajućih hobija koji pomažu poduzetnicima da se zabave te uvježbaju vještine rješavanja problema i taktičkog razmišljanja.

Bavite li se i vi nekim od navedenih hobija ili možda namjeravate početi prakticirati neki? Napišite nam koji i zašto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi
Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju
AKADEMIJA DZIV-A POZIVA

Prijavite se na webinar i prepoznajte intelektualno vlasništvo u svom poslovanju

Specijalizirani moduli namijenjeni su za mala i srednja poduzeća, a teme obuhvaćaju (pre)poznavanje i korištenje intelektualnog vlasništva u poslovanju kao i zaštitu različitih oblika industrijskog vlasništva