Tamara Perko: 'Financijska pismenost građana ključ je za ekonomski napredak zemlje' | 24sata
Obavijesti

Kvaka24

Komentari 12

Tamara Perko: 'Financijska pismenost građana ključ je za ekonomski napredak zemlje'

Tamara Perko: 'Financijska pismenost građana ključ je za ekonomski napredak zemlje'
4

Početkom lipnja u Zagrebu je najveća poslovna konferencija Kvaka24 'Sigurnost poslovanja: gospodarski, digitalni i ljudski faktor', na kojoj će, osim o kibernetičkoj sigurnosti, biti riječi o financijskoj pismenosti

VIDEO

Prema lanjskim istraživanjima u zemljama OECD-a, građani u Hrvatskoj pokazali su da su iznad prosjeka zemalja članica po općoj financijskoj pismenosti, ali odnos prema novcu i dalje je ispodprosječan. Griješimo li negdje? Ako da, gdje? Pitanja su to koja smo uoči poslovne konferencije Kvaka24 "Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor" postavili Tamari Perko, direktorici Hrvatske udruge banaka.

- Financijska pismenost građana ključan je faktor za osobnu financijsku stabilnost i općenito za ekonomski napredak zemlje. Rezultati pokazuju da smo iznad prosjeka zemalja članica OECD-a kad je riječ o ukupnoj financijskoj pismenosti, no postoje područja u kojima možemo napraviti dodatne iskorake. Prije svega tu mislim na komponentu financijskog ponašanja, koja obuhvaća savjesnost i metodičnost pri vođenju vlastitih financija. Isto tako, naši građani često ne koriste alate i znanja koja posjeduju za optimizaciju svojih financija, što može biti povezano s nedostatkom praktične primjene tih znanja u svakodnevnom životu. Zbog toga je ključno da, uz edukaciju, nastavimo raditi na podizanju svijesti o važnosti financijskog planiranja i odgovornog upravljanja osobnim financijama - objasnila je Perko. 

Upravo zato HUB već godinama provodi opsežne kampanje financijskog opismenjavanja među građanima, a ove godine fokus je na mladima i mladim poduzetnicima. Pitali smo Tamaru Perko koji su ključni izazovi za mlade poduzetnike danas i koje im financijske vještine trebaju da održe posao.

- Financijska pismenost kod nas u HUB-u postala je jedna od strateških tema još davne 2006. godine. Od tada kontinuirano provodimo različite aktivnosti za sve dobne skupine u cilju poboljšanja razine financijske pismenosti i upravljanja osobnim financijama. Na temelju iskustva koje smo stekli u provođenju niza aktivnosti odlučili smo, u suradnji s EIB-om, pokrenuti dvogodišnju inicijativu te, osim učenika i profesora srednjih škola, obuhvatiti mlade poduzetnike čije su tvrtke na početku poslovanja - istaknula je Tamara Perko i dodala koliko je važno podržati mlade poduzetnike i poduzetnike početnike u začetku njihova profesionalnog puta. 

Mladi poduzetnici suočavaju se s mnogim izazovima, uključujući pristup financiranju, razumijevanje tržišta i upravljanje poslovnim rizicima. Ključne financijske vještine koje su im potrebne uključuju izradu i praćenje poslovnog plana, upravljanje novčanim tokom, razumijevanje poreznih obveza te sposobnost analize financijskih izvještaja. Važno je i razvijati vještine pregovaranja i razumijevanje različitih opcija financiranja kako bi mogli donositi informirane odluke o ulaganjima i rastu poslovanja.

- U okviru naše inicijative 'Financije za nove generacije' omogućili smo mladim poduzetnicima specijalizirane besplatne radionice pod nazivom 'Ja sam svoj šef'. Tijekom cijele godine u 13 modula priznati stručnjaci osiguravaju polaznicima radionica pristup vrijednim znanjima i alatima potrebnim za uspjeh u poduzetničkom svijetu. Sve se radionice snimaju i objavljuju na YouTube kanalu HUB-a kako bi materijali ostali trajno dostupni za sve zainteresirane poduzetnike. Vjerujemo da ćemo ovim programom mladim poduzetnicima pomoći u uspješnom vođenju i razvoju njihovih poduzeća - smatra Perko. 

Hrvatska udruga banaka nastavit će provedbu programa usmjerenih na različite dobne skupine, posebno mlade, te poticati cjeloživotno učenje i prilagodbu financijskog obrazovanja novim ekonomskim trendovima i tehnologijama. Jedno od područja na koja će se posebno fokusirati je digitalna financijska pismenost, s naglaskom na sigurnost online transakcija i korištenje digitalnih financijskih alata. S obzirom na ubrzanu digitalizaciju bankarskih usluga, važno je educirati građane o sigurnom korištenju digitalnih platformi i zaštiti osobnih podataka.

S obzirom na to da je bankarski sektor jedan od predvodnika digitalizacije, puno se radi i ulaže u osiguranje zaštite online transakcija i online usluga koje bankarstvo može pružiti. Zanimalo nas je koliko je poslovati online sigurno za klijente te kakvo je povjerenje građana i poduzetnika u takav model poslovanja. Postoje li još oni koji su skeptični prema internetu u financijama?

- Sigurnost digitalnih bankarskih usluga na vrlo je visokoj razini zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u napredne sigurnosne sustave, enkripciju podataka te edukaciju korisnika o prepoznavanju i izbjegavanju prijetnji. Povjerenje građana i poduzetnika u online bankarstvo raste, što se vidi iz povećane uporabe digitalnih usluga i broja online transakcija. Ipak, još postoje pojedinci koji su skeptični prema korištenju interneta za financijske usluge, često zbog nedostatka znanja ili zbog negativnih iskustava. HUB će nastaviti raditi na edukaciji kako bi se olakšalo usvajanje digitalnih tehnologija i povećalo povjerenje u sigurnost digitalnog bankarstva - ističe direktorica Hrvatske udruge banaka. No moramo biti oprezni: 

- Online prijevare već godinama predstavljaju prijetnju kojoj se mora posvetiti pozornost. Kriminalci najčešće pokušavaju iskoristiti neinformiranost pojedinaca te uz korištenje metoda socijalnog inženjeringa nastoje prikupiti osjetljive osobne i financijske podatke u cilju stjecanja financijske koristi. Kibernetički sustavi banaka izrazito su sigurni, ali nepažnja i ljudski faktor mogu prouzročiti štetu za klijente. Iz tih je razloga edukacija građana i poduzetnika ključna. Važno je kontinuirano informirati korisnike o najnovijim oblicima prijetnji i kako ih prepoznati, kao i o postupcima zaštite njihovih financijskih informacija. HUB će nastaviti kampanje koje podižu svijest o sigurnosnim pitanjima i pružaju praktične savjete za zaštitu od online prevara. Edukacija i informiranost najbolji su alati u borbi protiv online prijetnji i osiguravanju sigurnog digitalnog financijskog okruženja - zaključila je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka. 

Ona će biti panelistica u 1 na 1 dijelu 4. biznis konferencije Kvaka24 "Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor" u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu 7. lipnja. Prijave su moguće na kvaka24konferencija.24sata.hr.

Partneri konferencije su Fina, Raiffeisenbank Hrvatska, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Croatia osiguranje, Hrvatska udruga banaka, Setcor i KONČAR.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'
kvaka24

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'

Četvrtu biznis konferenciju 24sata 'Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor' organizirala su 24sata i Kvaka24, 7. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Sudjelovali su mnogi stručnjaci

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa
KONFERENCIJA KVAKA24 7. LIPNJA

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa

Kako se hrvatsko gospodarstvo snalazi u situaciji rastuće nestabilnosti i velikih svjetskih kriza? Koji će makroekonomski pokazatelji obilježiti tekuću godinu? Koliko je sigurno poslovanje hrvatskih poduzetnika?
Prijavite se na četvrtu biznis konferenciju: 'Pravi je trenutak za izvozne iskorake naših tvrtki'
KONFERENCIJA KVAKA24 7. LIPNJA

Prijavite se na četvrtu biznis konferenciju: 'Pravi je trenutak za izvozne iskorake naših tvrtki'

Kako su se snašle hrvatske tvrtke u globalnim nestabilnostima te kakva su predviđanja u idućem periodu, doznajte na konferenciji 'Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor', u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu