Obavijesti

Kvaka24

Komentari 0

Uštedite na računima za grijanje: Evo kako smanjiti izdatke, a imati topao dom

Powered by HEP

Uštedite na računima za grijanje: Evo kako smanjiti izdatke, a imati topao dom

Niske temperature pokucale su na vrata, zbog čega već neko vrijeme palimo grijanje. No visoki računi često nam zadaju glavobolje, pa tako na sve načine pokušavamo uštedjeti. Evo nekoliko savjeta koji uistinu funkcioniraju

Zimsko vrijeme donosi i visoke račune za grijanje. U godini u kojoj se najavljuju velika poskupljenja, a koja su već djelomično nastupila, itekako će biti važno paziti na svaku kunu koja se potroši. Upravo je grijanje jedna od najvećih stavki svakoga kućanstva, a uz malo brige i korisnih savjeta računi se znatno mogu smanjiti. Donosimo nekoliko stvari koje dokazano utječu na optimizaciju računa. Evo o čemu je točno riječ.

Kratko prozračivanje prostorija

Prostorije treba prozračivati redovito, međutim, ne dulje od deset minuta. Tako će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor biti topao kao i prije. Ne preporučuje se ostavljali prozor malo otvorenim po cijele dane, a jednako tako nije preporučljivo ni reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora.

Man,In,A,Blue,Shirt,Does,Window,Installation.

Zagrijavajte samo najpotrebnije prostorije, u pravilu one u kojima najviše boravite. Također, provjerite raspore na prozorima. Ako postoje, potrebno ih je što prije zabrtviti. Nezabrtvljeni raspori na prozorima uzrokuju velike gubitke energije. 

Grijanje na solarnu energiju

Jedan od načina na koje se zimi (a i tijekom cijele godine) može uštedjeti sigurno je prelazak na solarnu energiju, odnosno solarno grijanje. Zahvaljujući velikim uštedama, ova vrsta grijanja jedno je od trenutno najpopularnijih rješenja za rezanje troškova. S druge strane, Europska je komisija pokrenula realizaciju Zelenog plana s ciljem da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. U tom je kontekstu HEP grupa uvidjela svoje mjesto i priliku za jačanje pozicije u energetskom sektoru koji se temelji na zelenom, održivom i klimatski neutralnom gospodarstvu.

Modern,Independent,Heating,System,In,Boiler,Room

Tako je u procesu gradnja visokoučinkovitih kogeneracija na plin. Riječ je o novom bloku u Elektrani-toplani Zagreb, koji će imati 150 MW električne i 114 MW toplinske snage, a gdje će ostvarena ušteda primarne energije biti veća od 25 posto. Za novi blok u Osijeku u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Oba projekta će značajno povećati sigurnost opskrbe kupaca toplinskom energijom, čemu će doprinijeti i projekti revitalizacije vrelovodne mreže, koje HEP u Zagrebu i Osijeku provodi uz sufinanciranje iz fondova Europske unije.

HEP - Toplinarstvo ugradnjom predizoliranih cjevovoda za distribuciju toplinske energije, novih generacija automatske regulacije u toplinskim podstanicama objekata te individualnog mjerenja toplinske energije, osigurava građanima racionalno korištenje toplinske energije.

Sušenje rublja na radijatoru

Idući se savjet odnosi na izbjegavanje onog što većina zapravo radi kod kuće, posebice kad žele što je prije moguće osušiti rublje. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator izoliran je i nema pravog učinka. Pored toga, radijatori ne bi smjeli biti zaklonjeni zavjesama i namještajem, pa imajte to na umu prilikom planiranja i uređenja doma. Ako živite u stambenoj zgradi, svakako porazgovarajte sa sustanarima o obnovi toplinske ovojnice i drugim energetskim poboljšanjima u njoj.

Socks,Are,Drying,On,Radiator,At,Home.,Save,Energy,And

Ugradnja regulacijskih uređaja

Optimalna temperatura u grijanim prostorijama iznosi 20oC, pa imajte na umu kako nije potrebno pregrijavati stambeni ili poslovni prostor. Osim toga, za svaki stupanj više utroši se čak šest posto više energije, što u prijevodu znači i veći račun. Razmislite i o ugrađivanju uređaja za regulaciju odavanja topline, poput termostatskog radijatorskog seta (termostatski radijatorski ventil i termostatska glava), kojima se može regulirati potrošnja toplinske energije. Kod takvih je uređaja važno pridržavati se uputa za postizanje željene temperature tvrtke koja vam je ugradila ventile. 

24sata

Powered by HEP

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’
KVAKA24

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’

Manuela Šola je uspješna poduzetnica. Predsjednica je Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Dopredsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te vlasnica i direktorica poduzeća Komunikacijski laboratorij. Ispričala nam je savjete za sve koji kreću u poduzetništvo

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode
PRIJAVITE SE!

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode

Radionica će se održati 20. svibnja u 13 sati u Obrtničkoj komori u Zagrebu. Stručnjaci iz područja intelektualnog vlasništva pružit će poduzetnicima informacije o tome kako prepoznati i zaštititi intelektualno vlasništvo
RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima
PROMO

RBA program Prijatelji po računu vrijedi i za preporuku malim poduzećima i obrtnicima

Raiffeisen banka u sklopu svog programa preporuke Prijatelji po računu, osim nagrađivanja novih i postojećih klijenata fizičkih osoba, nagrađuje i postojeće klijente koji preporuče RBA malim poduzećima i obrtnicima