Kvaka24

Komentari 25

Voćar Miroslav Kolić: Kako sam urod jabuka spasio od propasti

Voćar Miroslav Kolić: Kako sam urod jabuka spasio od propasti

Voćarstvo je djelatnost na koju snažno utječu vremenske prilike. Mraz i tuča mogu preko noći ugroziti dugogodišnji trud i rad. To dobro zna Miroslav Kolić, proizvođač jabuka, koji je svoje nasade osigurao i spasio ih od propasti

Jabuka na dan, doktor iz kuće van, stara je izreka koja možda najbolje prenosi spoznaju da jabuka sadrži mnoga ljekovita svojstva. Stručnjaci je smatraju iznimno bogatom mineralima i vitaminima, a koliko je antialergijska i blagotvorna za organizam, dokazuje i to što se u prehrani za bebe nalazi među prvim namirnicama koje dijete smije probati. Uzgoj jabuka nije jednostavan posao, a mnogo toga ovisi o vanjskim čimbenicima - od vremenskih prilika do kvalitete tla, klime i podneblja.  

Za Miroslava Kolića, 36-godišnjeg voćara iz Jarmine, jabuka, bez ikakvog pretjerivanja, znači život. Obiteljski voćarski posao, točnije uzgoj jabuka, pokrenuo je sad već davne 1993. njegov otac. Kao dijete s roditeljima je odlazio na polje te je zavolio zemlju i njezine plodove. Tad je sve to bilo prilično skromno – male parcele, jednako takav urod i prodaja na kućnom pragu.

- Kad sam napunio 18 godina, istog sam trena odlučio posvetiti se voćarstvu, odnosno proizvodnji jabuka - priča Miroslav Kolić. Kaže kako su ubrzo krenuli u veću sadnju nasada da bi povećali posao. Tijekom sljedećih godina, kaže, bilo je i uspona i padova, ali svake su godine nastojali barem malo povećati nasade. Danas, sa 78 hektara zemlje, Miroslav je jedan od najvažnijih slavonskih proizvođača jabuka.  

Svoj će posao opisati kao prekrasan, ali ujedno kao vrlo zahtjevan i rizičan

- Voćarstvo u velikoj mjeri ovisi o vremenskim prilikama. Klima se promijenila, više ne postoje nekadašnja godišnja doba na kakva smo mogli računati dok sam bio dijete. Proljetna hladna fronta sada dolazi vrlo kasno, vidite kako izgleda ovo proljeće, pa znamo imati i mraz u travnju i svibnju. Tu su onda još i tuča te olujno nevrijeme kao najveći neprijatelji svakog voćnjaka. U počecima širenja posla nismo osiguravali površine ni od tuče ni od mraza - prisjeća se Miroslav. Mislili su, kaže, da će sve biti dobro, da neće njih, no naravno da nije sve bilo kako su se nadali. Bilo je i dobrih i loših godina, a i godina u kojima bi se pred tučom provukli kao kroz ušicu igle. Sva ta neizvjesnost i stalni pogled u nebo postali su u jednom trenutku prenaporni.

- Kad sam shvatio da smo već ozbiljno povećali nasade, odlučio sam se za osiguranje, a prilikom odabira nisam mnogo dvojio. Odabrao sam Croatia osiguranje jer ima dugu tradiciju, koja mi je ulijevala povjerenje i sigurnost vezano za isplatu eventualne štete. Sve mi je djelovalo vrlo pouzdano i realno, pa sam računao da će netko tko daje takva obećanja sve to i ispuniti. Danas sam siguran da sam ispravno odlučio, a suradnja s Croatia osiguranjem omogućila mi je i uporabu izuzetno korisnog uređaja, takozvanog lovca na mraz, koji mi mnogo pomaže u poslu - ističe Miroslav.  

Uz osiguranje i policu Poduzetnik PROtekt, otkriva nam, mnogo je lakše raditi. Lakše je, prije svega, planirati daljnji rast i napredovanje.

- Zahvaljujući kvalitetnoj osiguravateljskoj podršci, danas se mogu usredotočiti na neke druge stvari, a ne stalno gledati u onaj nesretni crni oblak koji se nadvija nad voćnjakom. Ne moram više gledati hoće li se spustiti tuča ili neće niti se brinuti hoće li temperatura tijekom noći pasti ispod nule. Sad se budim miran i odlazim raditi svoj posao jer znam da sam osiguran i siguran. Lovca na mraz pričvrstim za traktor i njime vozim kroz voćnjak kako bi uz pomoć turbine i plamenika po zemlji širio topli zrak. Jasno je da nikakvim strojem nije moguće ugrijati njivu, ali kad se topli zrak sudari s hladnim, ne dopušta mu tako jak prodor u voćnjak. Nakon višesatne noćne vožnje nad zemljom se stvori omotač toplog zraka, koji je štiti od smrzavanja, a cvjetove od leda - objašnjava Miroslav. 

Na svom OPG-u ima sedam zaposlenih, a ove godine očekuje bogat urod od 2500 tona jabuka. Uzgaja čak pet sorti, a omiljena mu je Idared. U bližoj budućnosti planira proizvodnju podignuti na maksimum, a potom uložiti u hladnjače i opremu za preradu jabuka u sokove i džemove. Njegova priča dokazuje kako je uz pametan odabir partnera doista sve moguće.