Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

10 kućanskih poslova na koje samo gubimo vrijeme, a i novac

10 kućanskih poslova na koje samo gubimo vrijeme, a i novac
1

Ispiranje suđa prije stavljanja u perilicu nije potrebno, kao ni traženje izgubljenih čarapa. Promijenite neke navike i olakšajte si, a pri tom i uštedite vrijeme te novac

Iako smo možda navikli na neke kućanske poslove i navike, mnoge njih oduzimaju vrijeme i novac. Gornja plahta na krevetu, postavljanje običnih umjesto LED žarulja i razmaknute zavjese samo su neki od uzaludnih kućanskih i svakodnevnih poslova. 

1. Stavljamo gornju plahtu na krevet

Uštedite si vrijeme na slaganju kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Plahta iznad ili ispod pokrivača često je nepotrebna i zauzima prostor. Samo budite sigurni da redovito perete pokrivač. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

2. Peremo suđe prije stavljanja u perilicu za suđe

Ako koristite perilicu za suđe, prethodno ispiranje suđa samo vam troši i vrijeme i novac. Obrišite ostatke hrane s tanjura i pribora i jednostavno stavite u perilicu. To se posebno odnosi na one koji svaki dan peru suđe u perilici. Tek ako suđe planirate prati sutra preporučuje se ispiranje, a u svim ostalim slučajevima je dovoljno sastrugati višak hrane u koš za smeće. 

3. Tražimo izgubljene čarape

Svima je uvijek misteriji gdje nestaju čarape nakon pranja, no jedna čarapa može ući u rupu između vrata perilice i bubnja te ju čak voda može ispumpati. Prljave čarape zajednički stavite u vreću za perilicu rublja. 

4. Kupujemo kutijice i košarice za stvari

Osim što će te potrošiti vrijeme, bacit ćete novac. Umjesto bezbroj kutija, upotrijebite nešto što već imate u kući kao što su kutije od cipela. Od raznih materijala možete napraviti pregrade u ladicama i na policama. 

5. Držimo razmaknute zavjese cijeli dan

Razvlačenje zavjesa kako bi u sobu dospjelo sunčeve svjetlosti omiljena je jutarnja rutina mnogih. No, ako zavjese ostavite raširene cijeli dan, posebno ako se prostorija nalazi na južnoj strani, sunce s vremenom može izblijediti namještaj. 

Odlični trikovi s aluminijskom folijom za glačanje, čišćenje...
Odlični trikovi s aluminijskom folijom za glačanje, čišćenje...

6. Gulimo povrće koje ne trebamo - uvijek

Osim ako se radi o povrću kojem je potrebno guljenje, nemojte trošiti vrijeme na guljenje mrkve, krastavaca ili krumpira. Osim što ćete potrošiti manje vremena na pripremu hrane, jest ćete zdravije jer njihova kora sadrži zdrava vlakna. 

No ako niste sigurni u porijeklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, guljenje kore se preporučuje.

7. Hodamo obuveni po kući

Pravilo izuvanja jednostavan je način za očuvanje kuće čišćom te pridonosi zdravlju ukućana. Čak 85 posto prljavštine u našim domovima dolazi s cipela. Hodamo li obuveni samo ćemo si zadati dodatan posao i neprestano usisavati. 

8. Koristimo klasične žarulje

U usporedbi s običnim žaruljama, LED štedne žarulje traju dulje i troše čak 75 posto manje energije pa ćete samim time uštedjeti na računu za struju. Najnovije štedne žarulje imaju izvrsno svjetlo i brzo se pale.

9. Odlazimo u banku/poštu platiti račune

Ako već niste, uštedite na vremenu i račune plaćajte internet bankarstvom umjesto da fizički idete u banku ili poštu. 

10. Vješamo odjeću na metalne vješalice

Kada podižemo odjeću u kemijskoj čistionici, ona obično dolazi na metalnim vješalicama. Korištenje takvih vješalica nakon peglanja može lako naborati odjeću. Radije investirajte u drvene ili baršunaste vješalice kako bi bili sigurni da će odjeća nakon peglanja ostati ravna. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak