Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

10 savjeta uz koje će zrak u vašem domu biti znatno čišći

10 savjeta uz koje će zrak u vašem domu biti znatno čišći
1

Zagađenog zraka riješite se kvalitetnim usisavačem i učinkovitim filtar-vrećicama. Usredotočite se na vanjske pragove i otirače na ulazu u dom jer time sprečavate unošenje nečistoća i otrovnih čestica u kuću

VIDEO

U posljednih nekoliko dana u Novom Zagrebu zabilježena je iznimno loša kvaliteta zraka. Osim što se preporučuje izbjegavanje duljeg boravka izvan kuće, pogotovo osjetljivijim ljudima poput djece, trudnica i onima starije životne dobi, važno je znati da se taj onečišćeni zrak zadržava u našim domovima te da ga je potrebno temeljito očistiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Specijal o magli 01:22

Činjenica je da se od dva do deset puta više zagađenja nalazi unutar naših domova nego vani. Zbog neredovitog i netemeljitog čišćenja vaš dom može postati opasan za zdravlje vas i vaših ukućana.  Čak 30-40 posto onečišćenja u vašem domu unosi se izvana. Onečišćenja u vaš dom mogu ući na cipelama, odjeći ili ih kućni ljubimci mogu unijeti na svojim šapama i krznu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zato i nije iznenađujuće da se najveća koncentracija kućne prašine nalazi na tepihu blizu ulaza. Da biste što više spriječili unos štetne prašine u dom, važno je da se prije ulaska u kuću izujete ili očistite obuću. Redovitim čišćenjem doma pridonijet ćete uklanjanju neželjenog onečišćenog zraka, a pogotovo ako se usredotočite na vanjske pragove i otirače na ulazu u dom.

Uložite u kvalitetan usisavač s četkom i učinkovite filtar-vrećice kako biste uklonili što više otrovnih čestica. Pomoći mogu i biljke koje čiste zrak, a to je potvrdilo i NASA-ino istraživanje.

Naime, sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak kisikom, već ga oslobađaju i od toksičnih tvari. Zbog toga je dobro u kući imati sobnu palmu, bršljan i aloe veru. Kad količina kemikalija u zraku bude visoka na listovima aloe pojavit će se smeđe točkice.

  • Održavajte kućne pragove čistima - Počistite područje ulaza u kuću, pragove, trijemove, ali i stube. 
  • Koristite otirače na svim ulazima - Otirači trebaju biti na svim ulazima zbog vlage i prljavštine.
  • Izujte se ispred ulaza - Čišćenje ili izuvanje cipela i njihovo ostavljanje na ulazu smanjuje ulazak sitnih čestica olova u vaš dom.
  • Kupite kvalitetan usisavač - Usisavač s četkom je neophodan jer će bolje očistiti prostor u domu. 
  • Koristite učinkovite vrećice za usisavač - Kvalitetne dvostruko obložene filtar-vrećice filtriraju 99 posto čestica. 
  • 2-10 puta više zagađenja je unutar vašeg doma nego vani. 
  • 200 posto viša razina alergena nalazi se u super izoliranim kućama nego u običnima. Takvi domovi imaju i manju potrošnju
  • Pravilno usisavanje - Usisavanje treba obaviti detaljnije tamo gdje se ulazi u dom jer se ondje nakuplja većina čestica tla.
  • Kontrolirajte vlagu u domu - Grinje i prašina dva su najčešća alergena prisutna u vlažnijim prostorima. 
  • Grijanje i klima-uređaji - Koristite kvalitetne elektrostatičke filtre s naborom ili one za višekratnu uporabu kod klima-uređaja ili grijanja.
  • Očistite tepih - Čišćenje tepiha vrućom vodom uklanja i eliminira sitne čestice tla koje se nalaze duboko u vlaknima tepiha.
  • Očistite ostale mekane površine- Redovito čistite presvlake, zavjese, posteljinu i ostale tkanine. Perite posteljinu tjedno kako biste uklonili alergene.
  • 6-10 domova opasno je za zdravlje svih njihovih ukućana

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje