Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

10 savjeta uz koje će zrak u vašem domu biti znatno čišći

Zagađenog zraka riješite se kvalitetnim usisavačem i učinkovitim filtar-vrećicama. Usredotočite se na vanjske pragove i otirače na ulazu u dom jer time sprečavate unošenje nečistoća i otrovnih čestica u kuću

Foto: Pinterest
2 komentara

U posljednih nekoliko dana u Novom Zagrebu zabilježena je iznimno loša kvaliteta zraka. Osim što se preporučuje izbjegavanje duljeg boravka izvan kuće, pogotovo osjetljivijim ljudima poput djece, trudnica i onima starije životne dobi, važno je znati da se taj onečišćeni zrak zadržava u našim domovima te da ga je potrebno temeljito očistiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Činjenica je da se od dva do deset puta više zagađenja nalazi unutar naših domova nego vani. Zbog neredovitog i netemeljitog čišćenja vaš dom može postati opasan za zdravlje vas i vaših ukućana.  Čak 30-40 posto onečišćenja u vašem domu unosi se izvana. Onečišćenja u vaš dom mogu ući na cipelama, odjeći ili ih kućni ljubimci mogu unijeti na svojim šapama i krznu.

Zato i nije iznenađujuće da se najveća koncentracija kućne prašine nalazi na tepihu blizu ulaza. Da biste što više spriječili unos štetne prašine u dom, važno je da se prije ulaska u kuću izujete ili očistite obuću. Redovitim čišćenjem doma pridonijet ćete uklanjanju neželjenog onečišćenog zraka, a pogotovo ako se usredotočite na vanjske pragove i otirače na ulazu u dom.

Foto: Dreamstime

Uložite u kvalitetan usisavač s četkom i učinkovite filtar-vrećice kako biste uklonili što više otrovnih čestica. Pomoći mogu i biljke koje čiste zrak, a to je potvrdilo i NASA-ino istraživanje.

Naime, sobne biljke ne samo da obogaćuju zrak kisikom, već ga oslobađaju i od toksičnih tvari. Zbog toga je dobro u kući imati sobnu palmu, bršljan i aloe veru. Kad količina kemikalija u zraku bude visoka na listovima aloe pojavit će se smeđe točkice.

 • Održavajte kućne pragove čistima - Počistite područje ulaza u kuću, pragove, trijemove, ali i stube. 
 • Koristite otirače na svim ulazima - Otirači trebaju biti na svim ulazima zbog vlage i prljavštine.
 • Izujte se ispred ulaza - Čišćenje ili izuvanje cipela i njihovo ostavljanje na ulazu smanjuje ulazak sitnih čestica olova u vaš dom.
 • Kupite kvalitetan usisavač - Usisavač s četkom je neophodan jer će bolje očistiti prostor u domu. 
 • Koristite učinkovite vrećice za usisavač - Kvalitetne dvostruko obložene filtar-vrećice filtriraju 99 posto čestica. 
 • 2-10 puta više zagađenja je unutar vašeg doma nego vani. 
 • 200 posto viša razina alergena nalazi se u super izoliranim kućama nego u običnima. Takvi domovi imaju i manju potrošnju
 • Pravilno usisavanje - Usisavanje treba obaviti detaljnije tamo gdje se ulazi u dom jer se ondje nakuplja većina čestica tla.
  Woman Standing In Kitchen Using Cleansing Product | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime
 • Kontrolirajte vlagu u domu - Grinje i prašina dva su najčešća alergena prisutna u vlažnijim prostorima. 
 • Grijanje i klima-uređaji - Koristite kvalitetne elektrostatičke filtre s naborom ili one za višekratnu uporabu kod klima-uređaja ili grijanja.
 • Očistite tepih - Čišćenje tepiha vrućom vodom uklanja i eliminira sitne čestice tla koje se nalaze duboko u vlaknima tepiha.
 • Očistite ostale mekane površine- Redovito čistite presvlake, zavjese, posteljinu i ostale tkanine. Perite posteljinu tjedno kako biste uklonili alergene.
 • 6-10 domova opasno je za zdravlje svih njihovih ukućana

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message