Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 stvari koje možete raditi da u očima djece budete 'superheroj'

10 stvari koje možete raditi da u očima djece budete 'superheroj'
1

Bez obzira hoćete li otići u šumu, postaviti šator u dvorištu ili napraviti šator s dekama u dnevnoj sobi, kampiranje će vama i djeci svaki dan učiniti posebnim

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Najbrojnija britanska obitelj otkrila kako se zove 22. dijete

To što nemate posebne moći i ne nosite plašt ne znači da ne možete biti superheroj - pogotovo u očima svoje djece. Svaki roditelj svaki dan ima priliku biti heroj kojem se dijete divi, a za to ne treba puno: dovoljno je pokazati interes i povremeno djetetu pročitati priču ili se s njim poigrati kad to ne očekuje i kad nije 'zakazano vrijeme' za igru. 

POGLEDAJTE VIDEO o propustima u odgoju; 7 najčešćih pogrešaka roditelja.

Pokretanje videa...

01:19

1. Organizirajte plesni party

Upalite muziku, pojačajte i plešite dok provodite vrijeme s djecom. Prema riječima profesorice obiteljskih studija sa Sveučilišta u New Hampshireu dr. Jill M. Trumbell, malo spontanog plesanja napravit će od vas heroja u dječjim očima. 

2. Zajedno nešto skuhajte 

Smiling mother and daughter 8, 9 years old cooking together in kitchen vegetable salad. Healthy home food, communication parent and child.

Dijeljenje obroka s djecom je super, ali možete im pokazati i neke kulinarske vještine, a dr. Trumbell savjetuje i da djetetu dopustite da samo odabere recept, zbog čega će se osjećati još više uključeno u proces.

3. Odite na kampiranje

Fotolia

Bez obzira hoćete li otići u šumu, postaviti šator u dvorištu ili napraviti šator s dekama u dnevnoj sobi, kampiranje će svaki dan učiniti posebnim. Pričajte priče, istražujte i zajedno se zabavite.

Zaradio milijune do 35. godine i otišao u mirovinu: Ne morate biti financijski genij da uspijete
Zaradio milijune do 35. godine i otišao u mirovinu: Ne morate biti financijski genij da uspijete

4. Krenite skupa u lov na blago

Dr. Trumbell predlaže i da organizirate 'lov na blago', odnosno na neke sitnice koje ćete pronaći oko kuće ili u prirodi. Ako će djeci biti preteško nešto naći, uvijek se možete zavući npr. ispod kauča i pomoći im da 'sami' nađu što traže. 

5. Pomozite im da ostanu povezani s drugima

Dreamstime

Pomažući djetetu napisati pismo prijatelju ili članu obitelji pomažete mu da ostane povezano s vanjskim svijetom i da gradi odnose s drugima, dok istovremeno i vježba neke društvene vještine.

- Iako je sjajno i povezivanje uz tehnologiju, radije ponekad djetetu pomozite da rukom napravi vlastita umjetnička djela ili da napiše pismo nekome tko mu nedostaje i o kom razmišlja - kaže dr. Trumbell.

6. Osmislite i izradite nešto novo 

To ne mora biti na razini Iron Man odijela Tonyja Starka, ali ako ste kreativni i nešto gradite sa djecom, učite ih razmišljati i poboljšavate im motoričke sposobnosti. Razmišljajte 'izvan okvira' i pretvorite kartonsku kutiju u sjedište superheroja i pokažite im kakvu moć čovjek ima samo ako slijedi upute i doda nešto svoje.

7. Odaberite knjigu i čitajte 'u dvoje'

Čitanje s djecom zabavan je i edukativan način da zajedno provedete kvalitetno vrijeme, a ako dijete zna čitati možete čitati 'u dvoje' i izabrati neke izazovnije knjige. Možete se izmjenjivati npr. nakon svakog poglavlja ili stranice, a ako se osjećate posebno 'moćno', počnite skupa pisati vlastitu priču.

8. Skupa zasadite i održavajte biljku

Bilo da se bavite vrtlarstvom ili samo držite malu biljku na prozoru, briga o biljkama zahtijeva strpljenje.

- S velikom 'moći' i sposobnosti dolazi i velika odgovornost pa možete s djetetom napraviti plan kako ćete skupa odraditi posao i pravilno njegovati biljku. Čak i ako ne uzgojite sljedećeg Groota, to je sjajna prilika za njihov osobni razvoj.

Odlični savjeti kako da vam grudi izgledaju savršeno u haljini ili majici dubljeg izreza
Odlični savjeti kako da vam grudi izgledaju savršeno u haljini ili majici dubljeg izreza

9. Pokažite interes

Profesorica dr. Erica Scharrer sa Sveučilišta u Massachusettsu kaže da čak i gledanje djetetovih omiljenih TV serija ili filmova s njim pomaže da ono osjeti da ga podržavate. Bez obzira je li vama možda glupo ili dosadno, pokažite djetetu da vas može zanimati sve ono što njega zanima. 

10. Učinite dijete superherojem

Profesorica i autorica dr. Roberta Golinkoff preporučuje da djetetu oko vrata zavežete 'plašt' (ručnik) i kažete mu da je superheroj i da vam može pomoći u svemu što radite u kući.

- Nek se dijete osjeća kao superheroj, to je najbolji način da ga zainteresirate za razne poslove - kaže Golinkoff.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Tipična hrvatska obitelj: Za svekrvu posebno mjesto u kući

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'