Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

10 super savjeta kako pametno i šarmantno urediti mali stan

10 super savjeta kako pametno i šarmantno urediti mali stan

Skromna kvadratura izgledat će lijepo i šarmantno ako se držite par jednostavnih pravila, od kojih je prvo da izbjegavate tamne boje. A uz ogledala ćete optički povećati prostor

VIDEO

1. Birajte svijetle boje

Izbjegavajte tamne nijanse i pretjerano upečatljive uzorke, osobito kada je riječ o većim površinama poput zidova, ormara i sličnih elemenata u prostoru.

Odlučite se za bijelu koja je najbolji izbor za podlogu, a onda se detaljima i sitnijim komadima namještaja slobodno poigrajte kojim god bojama ili uzorcima želite. 

2. Oslonite se na namještaj po mjeri

Ovo može zvučati kao skuplja varijanta, ali je  višestruko isplativija od gotovog namještaja. Ako vam je svaki centimetar važan, svakako se odlučite za namještaj koji će biti rađen točno prema mjerama vašeg životnog prostora.

Ovo osobito vrijedi za kuhinje i dnevne boravke ili pak garderobne ormare.

3. Povežite svaku prostoriju

Imajte na umu svoje navike i životni stil te u skladu s time gradite interijer. Volite li gledati filmove i serije, pripazite da se TV može gledati iz svih zona te da je internet signal stabilan i jednak u svim dijelovima stana. 

4. Povežite materijale i boje

Najjednostavniji način da izbjegnete greške jest da prije radova i kupovine namještaja točno odredite kolorit i držite ga se. Ako ste odabrali primjerice sivu, plavu i žutu boju, ljubičasti stolić najvjerojatnije neće pasati, ma koliko vam se sviđao i povoljan bio.

screenshot/YouTube

Posebnu pažnju posvetite podnim oblogama – neovisno o tome koju ćete vrstu odabrati, neka se proteže što većom površinom. Tako će prostor djelovati vizualno veće i povezanije. 

5. Pazite kakav namještaj kupujete

Zaboravite na masovnu kutnu garnituru koja vam je zapela za oko ako niste sigurni hoće li stati u dnevni boravak. Ovo je ujedno najčešća greška koju rade Hrvati kada biraju namještaj za sjedenje.


Umjesto toga, odaberite dvosjed jednostavnih linija, originalnu fotelju i tabure. Imat ćete jednako sjedećih mjesta i ljepši, smisleniji dnevni boravak. 

6. Multifunkcionalno uvijek pali

Fotelja koja se rasklapa u dodatni ležaj, stolići za dnevni boravak koji se mogu skupiti jedan pod drugi ili pak po potrebi rastegnuti, tabure koji skriva prostor za časopise ili igračke vaših klinaca – poduži niz prednosti ovakvog namještaja vjerojatno nije potrebno objašnjavati ili naglašavati, no štednja prostora i novca svakako su pri vrhu popisa. 

7. Oprezno s detaljima

Mali prostori ne trpe previše detalja i ukrasa, zato pažljivo odaberite one koje ćete izložiti i pokazati. Kako biste uštedjeli na prostoru i istovremeno dobili na stilu, oslonite se na nekoliko jednostavnih zidnih polica.

homedit.com

Ukrasite ih knjigama, suvenirima, sitnicama i drugim omiljenim ukrasima. Čak i manje slike ili okviri mogu odlično izgledati.

8. Ogledala su vaš najbolji prijatelj

Tko kaže da ne smijete malo varati? Ogledala i druge reflektirajuće površine odličan su saveznik.

Smjestite nekoliko manjih ogledala na jedan zid ili odaberite jedno veće koje će, osim dojma veće prostorije, dati prostoriji i veliku dozu stila. Inače, ovo je jedan od provjerenih trikova kojim se služe mnogi stilisti i dekorateri, pa zašto ne biste i vi. 

9. Pokažite karakter!

Možete imati najljepši stan na svijetu, no ako se vi ondje ne osjećate dobro, to jednostavno nije ugodan dom. Učinite prostor svojim i dajte mu dozu  karaktera – tada se ni najmanji stan na svijetu neće doimati premalenim ili skučenim. 

10. Iskoristite zidove cijelom dužinom i visinom

Manjak skladišnog prostora jedan je od osnovnih problema s kojim se susreću vlasnici malih stanova. 

Najbolje rješenje svakako su veliki ormari koji zauzimaju cijeli zid – poslužit će za spremanje svega, od odjeće i obuće pa sve do kućanskih aparata i stvari s kojima jednostavno nemate gdje – a svi znamo da je takvih stvari u malim stanovima previše. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku