Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

10 životnih navika koje vode sretnoj i dugoj ljubavnoj vezi

10 životnih navika koje vode sretnoj i dugoj ljubavnoj vezi

Lijepo je kada su partneri povezani i žele provoditi zajedno, ali u tome ne treba pretjerivati jer to može biti kontraproduktivno. Ne možete non-stop biti 'zalijepljeni' jedno za drugo, to nije dobro za vezu

VIDEO

1. Poštujete jedno drugo i vjerujete si

Poštovanje i povjerenje su dva izuzetno važna čimbenika za sretnu i dugu vezu.

- Imate li pokraj sebe partnera koji vas poštuje i vjerujete mu, tada takvu vezu treba njegovati. Ali, ukoliko nemate povjerenja u tu osobu i ne možete se osloniti na nju, ta veza neće potrajati - kaže Rachel Sussman, psihoterapeutkinja i stručnjakinja za odnose iz New Yorka.

Dodala je da se zna događati da povjerenje i poštovanje nestane tijekom braka zbog nekih stvari koje su se dogodile, no u tom slučaju treba razgovarati o tome, jer je dobra komunikacija još jedan jako važan čimbenik kvalitetne veze.

POGLEDAJTE VIDEO Savjeti kako u životu biti sretniji:

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

2. Dobri ste prijatelji

Govori se kako najbolje ljubavne veze proizlaze iz prijateljstva. No zdrav i dugotrajan brak možete imati i ukoliko vaša veza nije plod ranijeg prijateljstva, već ste to prijateljstvo izgrađivali sa samim početkom veze.

- To ne znači da vi i vaš partner morate imati sve iste interese, ali važno je da na život općenito gledate na podjednak način. Ljudi se mijenjaju s godinama pa što ste skladniji na početku veze, veća je šansa da će to potrajati - kaže ova američka psihoterapeutkinja.

Jeste li ovisni o ljubavi? Teško je za skužiti, ali može vam život pretvoriti u emocionalni pakao
Jeste li ovisni o ljubavi? Teško je za skužiti, ali može vam život pretvoriti u emocionalni pakao

3. Ljubazni ste jedno prema drugome

Iako bi to trebalo biti nešto što se podrazumijeva, Rachel Sussman kaže dau praksi vidi jako puno slučajeva gdje nije tako, odnosno, partneri su zlobni i bezobrazni jedno prema drugome.

- Partneri koji jedno drugo optužuju da su sebični i usredotočeni samo na svoje potrebe, to je češća pojava nego bi čovjek pomislio. Ljubaznost je zbilja važna osobina u dobroj vezi - rekla je.

4. Osjećate da možete otvoreno razgovarati

- Postoje tri ključna aspekta komunikacije. Prva je sposobnost da se osjećate kao da s partnerom zaista možete biti otvoreni o tome tko ste, što želite, da mu možete govoriti o svojim potrebama i željama te da je i vaš partner otvoren za to - objasnio je klinički psiholog dr. Bukky Kolawole.

- Drugi aspekt je razina udobnosti u takvoj otvorenoj komunikaciji, a treći reakcija vašeg partnera, odnosno da on zna kako će vam se u takvim, možda stresnim, trenucima približiti, kako će vam pružiti utjehu i biti uz vas tako da se možete osloniti na njega - dodao je.

5. Partnera doživljavate kao najboljeg prijatelja

Sa njime želite dijeliti sve, i vesele teme, ali i tužne. Parovi u dobrim i kvalitetnim vezama međusobno se doživljavaju kao najbolji prijatelji. Šale i razne priče su ono što grade vezu.

- Zbog toga je važno dijeliti detalje iz svojeg radnog dana, smiješne anegdote, čak i one manje bitne poput toga, na primjer, kako vam se kolegica na poslu izbezumila jer joj je netko sa stola maznuo dijetnu Coca Colu - objašnjavaju psihoterapeuti Charles i Elizabeth Schmitz u svojoj knjizi 'Building a Love That Lasts' (Izgradnja ljubavi koja traje).

6. Ne treba sve dijeliti na pola

Nije zdravo u vezi strogo paziti jesu li zadaci pravedno podijeljeni, ispunjava li svaka strana svoj dio posla baš uvijek i svađati se oko toga. Važno je zajedno sudjelovati u svemu, ali još važnije je imati međusobnog razumijevanja. 

Suzdržite se od brojanja što ste vi napravili u danu, a što partner, kao da se natječete i sakupljate bodove. Opustite se.

- Nije sve u brojanju toga koliko je tko pelena bebi promijenio ili koliko je suđa oprao. Važno je imati odnos u kojemu otvoreno možete reći da ste preopterećeni, a ne samo iskaliti se jer je partner možda zaboravio izbacio smeće - kaže stručnjak za veze Charles J. Orlando.

Jamie o ljubavi sa Jools: 'Ona je moj najbolji prijatelj i podrška'
Jamie o ljubavi sa Jools: 'Ona je moj najbolji prijatelj i podrška'

7. Još uvijek znate iznenaditi sami sebe

Lijepo je kada su partneri povezani i žele provoditi zajedno, ali u tome ne treba pretjerivati jer to može biti kontraproduktivno. Ne možete non-stop biti 'zalijepljeni' jedno za drugo, to nije dobro za vezu. Važno je da svaka strana zadrži ponešto od svoje osobnosti na način da ponekad radi što želi, i to bez partnera.

Na primjer, želite li upisati tečaj plesa, a partneru to nije napeto - odite sami. Ili, pridružite se katkad prijatelju ili prijateljici na izletu, kratkom putovanju ili odlasku na nečiju svadbu.

- Prekomjerna povezanost među partnerima neprijatelj je romantike pa je rad na osobnom rastu i razvoju važan za brak - kaže dr. Shauna Springer.

8. Ne bojite se sukoba

Zdravi parovi znaju kako izbaciti sve iz sebe, raspraviti, posvađati se ako treba i tako riješiti neke probleme. To je puno bolji način od držanja svega što vas muči u sebi, kažu stručnjaci.

Veze takvih parova, koji se ne boje sukoba i ne izbjegavaju ih, su trajnije i stabilnije.

- Stvar je u tome da ne treba dopustiti da se problemi gomilaju i postaju sve veći. Ljutnja je sasvim zdrava emocija. U redu je upasti u nju, sve dok se obije znate ispričati i krenuti dalje - savjetuje stručnjakinja za odnose Gilda Carle.

Zbog čega se parovi prestaju seksati? Prevara je na dnu liste
Zbog čega se parovi prestaju seksati? Prevara je na dnu liste

9. Vjerujete da će veza trajati

Kao što se kaže u bračnim zavjetina, neće sve biti med i mlijeko, neće uvijek cvjetati ruže u braku. Bit će tu uspona i padova, ali to je normalno i to tako treba shvatiti. 

Treba biti svjestan da će veza ponekad biti na kušnji, ali važno je vjerovati da se sve to može riješiti i da će povezanost i ljubav trajati.

Sposobnost partnera da zajedno prežive teška razdoblja i njihova veza se ne raspadne, to je nešto čemu treba težiti. Studija iz 2011. godine pokazala je da su brakovi parova koji vjeruju da će njihova veza trajati, duži i sretniji za razliku od onih koji su sumnjičavi u vezi toga.

10. Možete se opustiti jedno kraj drugoga

Istraživanja pokazuju da su parovi koji imaju naviku zajedno raditi različite stvari i uživati u tome, opustiti se, čak i ako je to nešto jednostavno poput okopavanja biljaka, sretniji su od onih koji u vezi stalno očekuju neko uzbuđenje kao na početku veze.

- Na početku veze obilazite razna nova zanimljiva mjesta preplavljeni dozom nesigurnosti o tome kako se druga strana osjeća što pak doprinosi pojavi onih leptirića u trbuhu. Ali, s vremenom se u vezi opustite jedno uz drugo i zadovoljni ste manjim, svakodnevnim stvarima - kaže psihijatar Scott Halzman

- Ne trebaju vam nužno više uzbuđenja tipa bungee jumpinga i sličnog, jer se dobro osjećate jedno uz drugo i kad ne radite baš ništa spektakularno - dodaje, a prenosi womansday.com.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje