Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

12 odličnih savjeta kako riješiti nesuglasice u braku bez urlanja

12 odličnih savjeta kako riješiti nesuglasice u braku bez urlanja

Prije razgovora zadovoljite osnovne potrebe kao što su voda, hrana i san. Držite se teme za koju postoji problem i ne spominjite greške iz prošlosti. Ne okrivljujte drugog već recite kako se osjećate

VIDEO

Ako mislite da ignoriranje svađe i guranje riječi pod tepih stvara skladan odnos varate se. Svađa s partnerom itekako može imati mnogo koristi za vaš odnos sve dok vi i vaša voljena osoba to činite na konstruktivan način pun ljubavi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Davor Šuker 01:16

Svađa je uobičajena pojava u odnosima, a kako biste o problemu normalno razgovarali i riješili ga na najbolji mogući način ove savjete biste trebali slijediti: 

1. Zakažite vrijeme i mjesto za razgovor o problemima

Ako osjećate da se stvari počinju zahuktavati, trebali biste odabrati trenutak i mjesto za razgovor o problemu. Iznesite svoje probleme i normalno pričajte o njima. Nemojte povisivati ton niti svaki razgovor pretvoriti u bijesno i ljutito vikanje. 

2. Provjerite jesu li vaše osnovne potrebe zadovoljene

Prvo provjerite jeste li spremni za razgovaranje ili konstruktivnu svađu. Svađa s voljenom osobom je izuzetno teška stvar na koju moramo biti spremni. Zato stručnjaci savjetuju ljudima da se pobrinu da im osnovne potrebe, kao što su hrana, voda, zrak i san, budu zadovoljene prije nego što prođu kroz težak razgovor.

3. Držite se teme i ne spominjite prošlost

Tijekom svađe postoji vjerojatnost da ćete iznijeti greške iz prošlosti i skrenuti temu na druge probleme o kojima ste planirali pričati kasnije. Ali to samo pogoršava situaciju jer trebate rješavati jednu po jednu stvar. Umjesto toga, držite se teme i razgovarajte o trenutnoj situaciji, a nakon što riješite prvi problem, možete se pozabaviti drugim u različitim okolnostima.

Evo kako usavršiti i one tehnike koje ne volite raditi u krevetu
Evo kako usavršiti i one tehnike koje ne volite raditi u krevetu

4. Pažljivo slušajte prije nego nešto kažete

Kada partner kaže nešto s čime se ne slažete, vjerojatno ćete odmah nešto uzvratiti. Ali najbolje je slušati dok vaš partner ne prestane govoriti. Time mu pokazujete poštovanje, spremnost na suradnju, i što je najvažnije, čin slušanja partnera. Također, zapamtite da im i pravilan govor tijela može otkriti slušate li ih ili ne.

5. Nemojte okrivljavati drugog

Jedna laka, ali vrlo učinkovita tehnika je korištenje 'ja' umjesto 'ti'. Drugim riječima, reći: 'Nisi došao na rođendan mog prijatelja' puno je drugačije nego reći: 'Bila sam tužna jer nisi bio na rođendanu od prijatelja'. To pomaže da podijelite svoje osjećaje bez da ikoga okrivite.

6. Izbjegavajte 'uvijek' i 'nikad'

Jednom kada netko počne koristiti generalizirajuće riječi, poput 'uvijek' i 'nikad', automatski preuveličava situaciju, tjerajući drugu osobu na obranu. Ova se situacija može izbjeći ako se usredotočite na to da mirno podijelite svoje osjećaje ili možda koristite manje agresivne riječi, poput 'povremeno'.

Četiri znaka Zodijaka koji će se vjerojatno odljubiti usred veze
Četiri znaka Zodijaka koji će se vjerojatno odljubiti usred veze

7. Učinite svoju kritiku konstruktivnom

Kritika je normalan dio veze jer osoba ispred vas može imati mnogo mana i neka neprihvatljiva ponašanja. Međutim, kada svoje frustracije izražavate oštrim verbalnim napadima, partneru oduzimate samopoštovanje i stvarate emocionalnu distancu između vas dvoje.

Umjesto toga, komunicirajte na prijateljski način koji se usredotočuje na samo ponašanje, a ne na osobu ispred vas. 

8. Budite svjesni svojih emocija

Svađe su teške i ako ne naučimo kontrolirati svoje emocije u teškim vremenima, mogli bismo razoriti vezu i odnos. Moramo naučiti kontrolirati svoje emocije i biti ih svjesni, posebno u teškim trenutcima. Zbog toga je meditacija jako hvaljena među stručnjacima za odnose.

9. Uzmite pauzu ako vam treba

Stvari mogu brzo eskalirati usred svađe, a ponekad netko od vas može doći do točke ključanja koja bi mogla dovesti do prozivanja, uvreda ili čak nasilja. U tom slučaju, najbolje je uzeti pauzu od rasprave kako bi se ohladili i riješili sukob na pristojan način. Stručnjaci kažu da pauza ne bi trebala biti duža od 24 sata, inače će se stvari jednostavno gurnuti pod tepih.

10. Zrcaljenje

Zrcaljenje nekoga odnosi se na čin usvajanja držanja, gesta i riječi te osobe. Prema psihološkim istraživanjima, ovo ponašanje je znak jake povezanosti jer nam zrcaljenje nekoga pomaže da dobijemo bolju predodžbu o tome što drugi doživljava iz njihove perspektive. Kada se to dogodi, oboje osjećate oblik empatije, utjehe i povjerenja jedno prema drugome.

11. Zapamtite da ste u istom timu

Kada odlučite biti s nekim, ostavljate svoj ego po strani kada rješavate probleme, što znači da se zapravo ne fokusirate na to tko je u pravu, a tko u krivu, već oboje zajedno radite na rješavanju problema. Sve postaje bolje kada priznate da ste suigrači, a ne neprijatelji.

Kako preboljeti prekid u sedam jednostavnih smislenih koraka?
Kako preboljeti prekid u sedam jednostavnih smislenih koraka?

12. Postavite međusobna pravila za svoje argumente

Nakon nekoliko svađa, počinjemo učiti razumjeti jedni druge i poštivati granice jedni drugih. Na primjer, vaš partner možda ne voli da ga se prekida ili da netko odlazi usred svađe, a vi mrzite da vas stalno okrivljuju. Sljedeći put ćete oboje izbjegavati ta štetna ponašanja i postaviti pravila o tome kako želite razgovarati o stvarima, piše Brightside.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam