Lifestyle

Komentari 3

12 trikova kako da prepoznate lažni nakit - žigovi, ocat, jod...

12 trikova kako da prepoznate lažni nakit - žigovi, ocat, jod...

Lažni nakit već dugo postoji na tržištu. Srebro se može prodati kao bijelo zlato, a lažne oznake mogu biti naknadno uklesane. Saznajte kako ćete sami provjeriti autentičnost

Oznake za plemenite metale (žigovi)

Na svakom komadu nakita za koji se tvrdi da je od plemenitog metala treba stajati jasno vidljiva oznaka (žig). Brojevi se odnose na količinu plemenitog metala u nakitu, na primjer, ako na prstenu stoji oznaka 750 to znači da je prsten napravljen od 75% plemenitog metala, 583 - 58,3 posto plemenitog metala. Ovo su oznake za plemenite metale: 

Zlato - 375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

Srebro - 800, 830, 875, 925, 960, 999

Platina - 850, 900, 950, 999

Magnet

Prekrivanje željeza ili neke druge legure zlatnim premazom je vrlo česta pojava kod proizvodnje nakita. Komad nakita s visokom koncentracijom plemenitog metala se neće magnetizirati. Magnet će privući pozlaćeni metal, pravi neće.

Oštećenja

Srebro i platina slično izgledaju stoga je lako ljudima srebro predstaviti kao platinu. Ova dva metala je moguće razlikovati zahvaljujući dvjema karakteristikama: srebro s vremenom dobiva crnu 'sjenu' i savitljivo je, a platina nema ta svojstva, piše Brightside.

Zlato ostavlja zlatni trag na nepečenoj i neglaziranoj keramici ili porculanu, dok će krivotvorine ostavljati sivi ili crni trag.

Kreda

Još jedna jednostavna metoda za utvrđivanje plemenitih metala je pokus s kredom. Protrljajte srebrni komad nakita s kredom. Ako počne tamniti u pitanju je pravo srebro.

Jod

Zlato se može provjeriti s jodom. Na štapić za uši treba nakapati par kapljica joda i protrljati na stvar za koju se sumnja da nije od zlata. Ako nakon trljanja ostane mrlja na nakitu, znači da nije od zlata već od neke legure. 

Kapljica joda na platini će ostaviti tamni trag, što je trag tamniji to je komad nakita od većeg postotka platine.

Ocat

Lažno zlato vrlo brzo potamni u octu. Kako bi provjerili je li u pitanju zlato najlakše je uliti malo octa u čašu i staviti komad nakita unutra. Legure će već nakon pet minuta potamniti.

Krema sa sumporom

Srebro se može provjeriti pomoću kreme koja u sebi ima sumpora. Ako je nakit napravljen od pravog srebra, mjesto na koje stavili malo kreme će poplaviti. Kasnije ćete lako odstraniti mrlju.

Amonijak

Od kasnog 19. stoljeća ljudi čiste zlato pomoću amonijaka. Prilikom čišćenja, zlato će malo potamniti. Amonijak nema nikakav utjecaj na platinu, pa se nju ovako ne može provjeriti. 

Evo kako provjeriti imate li nakit sa skupocjenim draguljima

Dijamant

Kad izdahnete na pravi prirodni dijamant on se neće zamagliti jer ima visoku toplinsku vodljivost.

Smaragd

Pravi smaragd ne provodi toplinu pa će uvijek biti hladan. Također, ako uzmete povećalo, smaragd nema cjevaste ili spiralne uzorke.

Biseri

Da bi se utvrdila vjerodostojnost bisera, bit će dovoljno provjeriti ga zubima. Ako pokušavate ugristi biser, osjetit ćete da škripi poput pijeska. Umjetni biseri ne škripe.

Jantar

U čašu vode od dva decilitra stavite tri jušne žlice soli. Pravi jantar će plutati u čaši jer je njegova gustoća manja od gustoće slane vode. Lažni nakit napravljen od stakla, plastike ili epoksija će potonuti.

VIDI OVO! 5 jesenskih trendova koji vladaju modnim pistama.

VIDI OVO! Tučnjave poznatih: 5 zvijezda koje su se pošorale u javnosti!

Najčitaniji članci