Obavijesti

Lifestyle

Komentari 96

14 odličnih i praktičnih trikova koje možete napraviti s jajima

14 odličnih i praktičnih trikova koje možete napraviti s jajima

Od poširanja jaja do brzinskog obroka iz mikrovalne, igre s jajima koja stoje do provjere jesu li jaja svježa te dobra za jelo - otkrijte brzinske i jestive trikove koji vam mogu olakšati posao u kuhinji

Jaja su jedna od omiljenih i lako dostupnih namirnica, a daju nam potrebne proteine i vrlo su zasitan obrok. Ako vam je dosadilo uvijek ih jesti na jednak način - kajganu, kuhana ili na oko, otkrijte zabavne trikove koji će vas inspirirati.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto su jaja sve važna?

Pokretanje videa ...

 • Trik s balansirajućim jajem nije recept, već čista zabava - svježe jaje treba postaviti na ravnu površinu te pronaći točku u kojoj ono samo održava ravnotežu. Možda će vam trebati nekoliko minuta, no ne odustajte - nije nemoguće!
 • Jaje možete brzinski pripremiti u mikrovalnoj. Prvo treba zagrijati u njoj čisti tanjur 2 minute na najvećoj temperaturi, a potom na njega namazati maslac koji će se otopiti. Potom se jaje razbija na tanjur, a nožem treba nježno probušiti vrh žumanjka kako ono ne bi eksplodiralo. Potom se jaje vraća u mikrovalnu na 45 sekundi, a ako nije gotovo, samo ga stavite još malo u mikrovalnu.
 • Jednostavan način da provjerite jesu li jaja još uvijek dobra za jelo je taj da ih stavite u visoku staklenu čašu s vodom. Ako jaje stoji uspravno tako da uži dio dodiruje dno - trebalo bi ih pojesti čim prije. Jaja koja odmah potonu su svježa, a ona koja plutaju su pokvarena.
 • Pečena jaja iz restorana se dobivaju tako da pjenjačom pomiješate tri velika jaja i 1/4 šalice mlijeka, malo papra i soli. Stavite jaja na tavu sa zagrijanim maslacem i promiješajte nakon što se kajgana počne formirati. Tada treba smanjiti temperaturu te lagano miješati da se sve ravnomjerno ispeče.
Zaposlenici restorana otkrili sve 'mračne tajne' švedskog stola
Zaposlenici restorana otkrili sve 'mračne tajne' švedskog stola
 • Jaje se može brzinski poširati tako da u staklenu posudu za mikrovalnu natočite pola šalice vode. U nju razbijte jaje te pokrijte s tanjurom. Stavite u mikrovalnu na najjaču temperaturu od 60 do 80 sekundi.
 • Jaja se mogu izmućkati dok su još u ljusci. Stavite ga u rukav čiste majice. Krajeve oko jaja treba zavezati gumicom i samo dobro izvrtjeti rukav. Skuhate li takvo jaje, ono neće imati žumanjak i bjelanjak.
 • Kod razbijanja jaja jednom rukom treba odabrati njegovu bočnu stranu, kvrcnuti u rub posude te razdvojiti ljusku palcem prema gornjoj, a ostalim prstima prema donjoj strani.
 • Jednostavno odvojite žumanjak od bjelanjka uz pomoć prazne plastične boce koju treba okrenuti naopačke te "usisati" žumanjak.
 • U mikrovalnoj se može pripremiti i kajgana, tako da se izmiješa jaje i stavi u mikrovalnu na jednu minutu na najvišu temperaturu. Potom se izvadi, promiješa i ponovno vrati u mikrovalnu na 30-ak sekundi.
 • Savršeno jaje na oku možete napraviti na strujnom grijaču - na tavu se stavi maslac, izlije jaje, bjelanjak razlijeva po tavi, a nakon što je pobijelio - prekrije s poklopcem. Nakon dvije minute je gotovo.
Recepti iz davne 1942. godine: Jaja možete kuhati na 2 načina
Recepti iz davne 1942. godine: Jaja možete kuhati na 2 načina
 • Jaja se mogu "skuhati", odnosno tvrdo peći u pećnici tako da se bez prethodnog zagrijavanja postave na rešetke. Ispod se može staviti alu folija i tava za slučaj nezgode. Pećnicu zagrijavate na 160 stupnjeva, a jaja se peku maksimalno pola sata i stavljaju u hladnu vodu.
 • Jaja možete brzinski oguliti tako da u posudu stavite kuhano jaje i vode toliko da ga pokrije. Poklopite i snažno protresite - ljuska bi trebala sama otpasti.
 • Jaja možete ispoširati u vrećici ili prozirnoj foliji - tako da u manje kalupe stavite najlon koji ste prethodno premazali uljem, stavite jaje unutra, začinite, zavežete i stavite u kipuću vodu da se kuha oko tri minute.

Pogledajte ih u videu: