Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

15 mitova i istina o začeću: Kako do djevojčice ili dječaka

15 mitova i istina o začeću: Kako do djevojčice ili dječaka
1

Ženski orgazam pomaže začeću djevojčica, kao i više voća te više kalorija. Lijepe žene navodno češće rađaju curice, kao i one koje izbjegavaju doručak

VIDEO

Jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji traže na Googleu je kako dobiti dečka ili curicu. Iako je šansa 50-50 i bez medicinske intervencije je teško na to utjecati, mnogi se kunu u mitove i narodne priče te su voljni pokušati. 24sata za vas je skupio najpoznatije mitove, ali i znanstvene činjenice.

Brojni faktori utječu na spol djeteta. Dok neki imaju barem donekle znanstvenu težinu, drugi su potpuno bez objašnjenja i prenose se s koljena na koljeno. Iako su neutemeljeni, ljude zabavljaju, pa pokušavate li dobiti bebu, možete i sami testirati neke od teorija i savjeta. Znanstvena je činjenica, primjerice, da se jajna stanica može oploditi maksimalno 12 sati od ovulacije. S tom informacijom može se pokušati utjecati na spol bebe, iako je vrlo važno znati točno vrijeme ovulacije.

- Ako je ovulacija neposredno prije snošaja, veća je vjerojatnost da će se začeti muško dijete jer su spermiji s Y kromosomom brži. Ako su spermiji već u jajovodu, a jajna se stanica kasnije oslobodi, šansu imaju cure jer X spermiji mogu dulje preživjeti - objašnjava ginekolog Erden Radončić. 

Za djevojčice, žena treba jesti hranu bogatu magnezijem, kalcijem te kisele namirnice.

Znanstvenici sa sveučilišta Oxford i Exeter ustanovili su 2008. da vrsta i količina hrane mogu biti presudni. Kako hrana utječe na kiselost ili lužnatost vaginalne flore, može biti odlučujući kad je riječ o spolu djeteta. Navijate li za dečka, jedite manje mliječnih proizvoda a više povrća i svježeg voća - posebno banane jer sadrže kalij te ostale lužnate namirnice koje pogoduju Y kromosomima. Za djevojčice, žena treba jesti hranu bogatu magnezijem, kalcijem te kisele namirnice, a izbjegavati hranu koja smanjuje kiselost (banane i krumpir).

Dreamstime

Savjeti liječnika: Knjiga o načinima biranja spola napisana je još ‘70-ih

Evolucijski psiholog dr. Satoshi Kanazawa iz Londonske škole ekonomije zaključio je da fizički privlačne žene imaju veću šansu da će roditi djevojčicu. U istraživanju je sudjelovalo 17.000 Britanaca rođenih 1958. godine. Njihov izgled ocjenjivao se kad su imali 7 godina. Kad su navršili 45, opet su ih ispitali te došli do ovog zaključka. Kanazawa je to objasnio kao evolucijski trik jer je ženama fizička privlačnost korisnija nego muškarcima pa te gene prenose na kćeri. 

Ova kontroverzna studija potaknula je brojne rasprave i samo je jedna u moru teorija. Upitno je, naime, što se gdje smatra privlačnim i u kojoj mjeri. Knjigu o mogućnosti biranja spola djeteta napisao je još ‘70-ih godina prošlog stoljeća američki stručnjak za umjetnu oplodnju, dr. Landrum Shettles. Knjiga je doživjela više izdanja, a on tvrdi da je uspješnost od 75 do 90 posto. S obzirom na to da je inače šansa 50 posto, procijenite sami ima li slučajnost veze s ovim postotkom. 

U knjizi se, između ostalog, spominju opet alkalnost i lužnatost rodnice kao glavni faktori. Prema dr. Shettlesu, teže je začeti djevojčice i proces može potrajati jer bi parovi trebali prekinuti odnose najmanje dva dana prije ovulacije kako bi više spermija s X kromosomom ostalo oko jajašca. Ipak, to bi moglo parovima koji pokušavaju dobiti dijete smanjiti mogućnost začeća. 

Dreamstime

1. Stres nosi curice

Prema istraživanju Sveučilišta Oxford, žene koje su pod velikim stresom prije i u vrijeme začeća imaju 75 posto manje šanse da će roditi dječaka. Stoga, ako ste već obojili sobu u plavo, manje se živcirajte.

2. Više kalorija

Žene koje jedu žitarice za doručak i tijekom dana unose više kalorija imaju veću vjerojatnost da začnu dječaka nego žene koje ne doručkuju i unose manje kalorija, zaključak je istraživanja na Oxfordu

3. Meso vs. voće

Želite li dječaka, jedite avokado, brokule, mrkvu, tikvice, grejp, mahune, kivi, med, krastavce, češnjak... Da začnete djevojčicu, treba konzumirati meso, perad, jaja, žitarice, plodove mora, kikiriki, čokoladu, kavu, gazirano... 

4. Misionarski

Važna je dubina penetracije i udaljenost sjemena od jajašca. Misionarski položaj vjerojatno donosi curice, a za začeće dječaka sigurnija je poza odostraga, savjetuju ginekolozi. Penetracija je dublja, a Y spermiji su manje izdržljivi.

5. Ženski orgazam

Ako žena postigne orgazam prije muškarca, možete početi kupovati ružičasto. Ženski orgazam pomaže u približavanju spermija jajnoj stanici, što pogoduje spermijima s X kromosomom, kažu znanstvenici.

6. ‘Y’ je puno brži

Trebalo bi imati odnose 24 sata prije ovulacije. Kako su Y spermatozoidi brži i pokretniji, stići će na cilj prije X spermatozoida. Tako možete biti sigurni da ste napravili sve kako biste dobili dječaka.

Fotolia

7. Sjever za dečka

Iako bez posebnog objašnjena, postoji teorija koja se prenosi narodnom predajom i kaže da je dječak zagarantiran ako je ženina glava tijekom seksualnog odnosa okrenuta prema sjeveru. Zato, kompas u ruke!

8. Parni dani su za začeti curice 

Iako žene nemaju ovulaciju u isto vrijeme, jedna od narodnih predaja uvjerena je da seksualnim odnosom u parne dane povećavate šansu za djevojčicu, dok su vruće noći u neparnim danima više stvorene za začeće dječaka. Pa tko vjeruje, možda je seks svaki drugi dan najbolji i najsigurniji za željeno potomstvo. 

9. Seks po noći 

Zakažite partnera u podne ili predvečer, nikako usred noći želite li roditi djevojčicu. Jedno narodno vjerovanje kaže, naime, da je noć idealno vrijeme za začeće dječaka. Tako, imate li već jednog, a želite promjenu, radije pričekajte do jutra. Još bolje poslijepodneva...

10. Ležite na leđima

Lezite na leđa nakon odnosa i ostanite tako neko vrijeme. Navodno to daje priliku spermiju koji je ključan za dječaka da pobijedi na putu do jajne stanice. Naime, iako su brži, nisu toliko otporni kao oni koji odlučuju o curicama.

11. Bokserice ili slip

Zagrijanost testisa može odigrati ključnu ulogu. Tako želite li dječaka, nosite bokserice jer Y kromosomi vole hladnije. Sukladno tome, višoj temperaturi pomažu slip gaće, pa ih se držite želite li ipak djevojčicu. 

12. Pun mjesec

Vodite ljubav kad je pun Mjesec pokušavate li proširiti obitelj djevojčicom. Preferirate li sinove, suzdržite se na pun Mjesec jer vaše idealno vrijeme za strasti je samo četvrt Mjeseca na nebu. Još ako se uz to i seksate stojećki, definitivno ste povećali šansu za muško.  

13. Ako žena inicira, stiže curica

Inicira li žena seks, automatski su veće šanse da se začne djevojčica. Nije jasna znanstvena utemeljenost ove tvrdnje, ali svakako je zabavno pokušati. Još ako se uzmu u obzir položaj, vrijeme i mjesto radnje, šansa je velika da uspijete pobijediti majku prirodu i dobiti baš ono što želite.

14. Kosa djeteta

Imate li već jedno dijete, stvari su navodno puno jasnije. Barem ako je vjerovati narodnim predajama i mitovima. Neki tvrde da ako je kosa na potiljku djeteta koje već imate ravna, pripremite se da je sljedeće muško. Ako je pak kosica kovrčava, sljedeće dijete će biti djevojčica. 

15. Drvena žlica ispod kreveta

Njemačka narodna predaja kaže da treba staviti drvenu žlicu ispod kreveta tijekom seksa kako bi se začela djevojčica. U nedostatku drvene žlice navodno može poslužiti i ružičasta vrpca ispod jastuka. Nema spoznaja o žlici ispod jastuka. Isto tako, navodno je dječake lakše nego djevojčice  začeti u jesen. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski
DOMAĆI PONOS

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski

Na listi top 10 vrsta krumpira u svijetu, naš je zauzeo 8. mjesto. Pogledajte o kojem je krumpiru riječ i koje su još zemlje na listi. Jeste li imali prilike uživati u ovom krumpiru?
Dnevni horoskop za subotu 13. travnja: Ovan neka se kloni tračeva, Blizancima treba mir...
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 13. travnja: Ovan neka se kloni tračeva, Blizancima treba mir...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 13. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje