Lifestyle

Komentari 1

15 savjeta kako pomoći sebi i djeci s atopijskim dermatitisom

15 savjeta kako pomoći sebi i djeci s atopijskim dermatitisom

Kako biste smanjili utjecaj vanjskih faktora poput deterdženata, izbacite omekšivač i stavite rublje na dvostruko ispiranje prilikom pranja. Također, izbjegavajte i plišane igračke

Crvenilo i nadražena koža uobičajena za oboljele od atopijskog dermatitisa, značajno mogu utjecati na kvalitetu života. 

Pogotovo je teško mališanima koji boluju od ove upalne bolesti jer si često ne mogu pomoći, a da se ne češu zbog čega im bude još teže. Danas, 14. rujna 2019. je Svjetski dan atopijskog dermatitisa, drugi po redu.

Riječ je o kroničnoj (dugotrajnoj) bolesti, uglavnom nasljednoj, a od nje najčešće boluju djeca i mladi. Ponekad se može nastaviti i u odrasloj dobi. Bolest obično ima aktivne tj. plamteće periode i remisijske, kada se koža oporavlja i čisti. 

POGLEDAJ VIDEO:

Reakcije su različite, ali najčešći simptomi su suha koža koja svrbi, kraste iza ušiju te osip na obrazima, rukama i nogama. Atopijski dermatitis može zahvatiti i kožu oko očiju, kapke, obrve i trepavice. Češanje pogoršava svrbež, a i izgled kože. 

Liječenje obično obuhvaća smanjenje vanjskih faktora koji utječu na svrbež i pogoršanje atopijskog dermatitisa te korištenje emolijentnih kupki i odgovarajućih krema, posebno namijenjenih za atopiju. No liječenje u svakom slučaju treba prepustiti liječniku.

Kako biste svojim mališanima ili sebi olakšali donosimo nekoliko praktičnih savjeta:

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci