Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Muče vas dermatitis i ranice na koži? Evo koje biljke pomažu

Muče vas dermatitis i ranice na koži? Evo koje biljke pomažu
1

Od zrna zobi radi se kupka koja ublažava neurodermitis, a sok aloje ublažava opekline. Kod neurodermitisa pomaže i mješavina sljeza, nevena, preslice, maćuhice, maslačka i čestoslavice...

VIDEO

Koža se prvenstveno hrani iznutra, odnosno njen izgled i zdravlje uvelike ovise o izboru namirnica kojima se hranimo i ukupnom stanju organizma, no mnoge promjene i problemi mogu se ublažiti zahvaljujući biljkama i biljnim pripravcima. 

Tako je od davnina poznato da zob liječi neke kožne probleme, poput akni, što su potvrdila i novija istraživanja. 

Danas postoje cijele kozmetičke linije namijenjene koži s aknama, ekcemom ili neurodermitisom koje kao glavni sastojak sadrže zob. Vrlo je pogodna i za čišćenje kože, odnosno nježni piling, pa i masku, jer sadrži vitamine B i E, koji koži daju zdrav izgled i sjaj te pomažu da ostane hidratizirana.

Ne morate trošiti na skupe kreme: jednostavno usitnite zobene pahuljice u mikseru i pohranite ih u posudu u koju ne ulazi zrak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Rolled oats and oat ears of grain on a wooden table

Da biste pripremili masku za lice, dovoljno je žlicu-dvije usitnjene zobi namočiti u toplu vodu, dok se ne napravi pasta i lagano je umasirati na lice. Ostavite dvije-tri minute pa isperite hladnom vodom. Druga mogućnost je da skuhate zob u odgovarajućoj količini vode, ohladite pa nanesete na problematična mjesta na lice. Također ostavite nekoliko minuta i samo obrišite zob s lica.
Ovakve maske pogodne su za njegu suhe i iritirane kože, ali i protiv opeklina na koži od sunca. Nemojte bacati vodu u kojoj ste namočili ili kuhali zob, pohranite je u čistu bočicu pa je dva-tri dana možete čuvati na hladnome mjestu (ne u hladnjaku) i koristiti kao tonik za lice. Odlično će umiriti crvenilo i akne.

Evo koje čajeve bi trebali piti za zdravlje srca i krvnih žila
Evo koje čajeve bi trebali piti za zdravlje srca i krvnih žila

- Od zobene slame ili zrna zobi možete pripremiti i odličnu bazu za kupku koja će ublažiti neurodermitis ili atopijski dermatitis - kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica i fitoaromaterapeutkinja iz tvrtke Botana. 

Pripremite pola šalice zobi i dodajte podjednaku količinu hrastove kore, nevena, sljeza i preslice. Od tri jušne žlice takve mješavine i jedne litre vode skuhajte čaj, procijedite i dodajte vodi za kupanje. Uživajte 15-ak minuta, dok se voda ne ohladi. U kupku je dobro dodati i malo maslinovog ulja, da se spriječi isušivanje kože. Uživajte u tako pripremljenoj kupki svaki drugi dan, dok se problemi ne povuku, nakon čega to možete prorijediti, a da biste smanjili isušivanje kože, izbjegavajte šampone, sapune, gelove, proizvode na bazi alkohola, te prevruću ili prehladnu vodu.

Tea with wormwood in brown cup on dark board

Dodatna pomoć ‘iznutra’ može biti i čaj protiv neurodermitisa: pomiješajte sljez, neven, preslicu, maćuhicu, maslačak i čestoslavica u podjednakom omjeru, pa od žlice čajne mješavine skuhajte čaj koji ćete piti preko dana, pola litre do litru.
U liječenju problematične kože vrlo je korisna i aloe vera, koju možete uzgojiti i u loncu za cvijeće kod kuće. Koriste se listovi ubrani s biljaka starih dvije-tri godine. Kad zarežete list, dobit ćete sok, dok se želatina uzima iz središnjeg dijela lista, gdje se nalaze stanice bogate sluzi. Odlična je za liječenje kožnih bolesti, kao što su ekcemi i psorijaza; ublažava, vlaži i liječi opekline (uključujući one od sunca), pomaže zarastanju rana, čisti akne te posvjetljuje sitne pigmentirane mrlje.

U porodicu biljaka koje njeguju kožu spada i opuncija (žabica, indijska smokva ili svekrvin jezik, Opuntia ficus-indica), člankovita zeljasta trajnica koja raste i na našoj obali, uglavnom u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tu je i čuvarkuća (Sempervivum tectorum), jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, osobito kod kožnih oboljenja. Njezini listovi sadrže sluzavi sok koji ima ljekovito, umirujuće i rashlađujuće djelovanje na kožu. Svježe iscijeđeni sok iz listova još se od antičkih vremena koristi protiv kožnih tegoba.

Obje biljke izrazito su bogate vitaminima (posebno C i E vitaminom te betakarotenom) koji se često koriste u antiaging tretmanima, jer preveniraju bore i pomažu da dulje zadržite mladoliki izgled.

Riješite se žuljeva na stopalima uz pomoć domaćih sastojaka
Riješite se žuljeva na stopalima uz pomoć domaćih sastojaka

Zob umiruje rosaceu

Zobena maska korisna je i kod rosacee, a sami možete pripremiti i tonik koji ublažava crvenilo i smanjuje vidljivost kapilara na licu. Namočite 2 žlice korijena gaveza i 2 žlice korijena čička u decilitru vode, zakuhajte i lagano kuhajte 15-20 minuta. Pustite da se hladi pa nakon sat vremena procijedite i umivajte lice tim tonikom. To će ublažiti ljuskanje kože i potaknuti obnavljanje iz bazalnih slojeva.

Prirodni tonik za skidanje šminke

Za čišćenje lica i skidanje šminke na čistu vatu kapnite nekoliko kapi aloe vera gela i obrišite lice. Ponovite po potrebi. Nakon toga isperite lice vodom i namažite kremom koju inače koristite. Dobar izbor su hidratantne kreme, koje će dodatno hidratizirati kožu i učiniti je sjajnom.

Maska protiv akni

Za kožu s aknama, ekcemom, psorijazom i sličnim problemima pomiješajte 3 žlice aloe vera gela s jednom žlicom meda i nanesite na lice. Ostavite 20-ak minuta i isperite čistom vodom. Koristite masku dva do tri puta na tjedan.

Antiage gel od aloe vere

U gel iscijeđen iz lista aloe dodajte nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa i nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Stavite u staklenku i čuvajte u hladnjaku (traje oko 15 dana). Koristite svaku večer umjesto kreme ili kao masku dva puta na tjedan.

Za hidrataciju i protiv akni

Gel aloe vere možete dodati kupovnim kremama za lice te tako pojačati njihovo hidratizirajuće djelovanje, ali i prevenirati pojavu akni. Izvadite gel iz pola lista aloe vere, izmiksajte ga u blenderu, dodajte u kremu pa sve još jednom izmiksajte. Koristite tu kremu svakodnevno nakon čišćenja lica.

Ocat protiv akni

Apple vinegar

Zbog antibakterijskih svojstava, jabučni ocat idealan je i za čišćenje lica. Može pomoći u uklanjanju prištića i vraćanju ravnoteže pH kože. Otopite malo octa u vodi, umočite komadić vate i prebrišite lice. Nakon toga nahranite ga svojom kremom.

Protiv upale, čireva i ekcema

Sok iz članaka opuncije smiruje upalu kože, pospješuje sazrijevanje čireva te pomaže protiv ekcema, nadražene kože i hematoma.

Nevenovo ulje za osjetljivu kožu

Homemade Calendula Ointment

Osušene nevenove latice ili cvjetne glavice (oko 50 grama) lagano istrljajte između prstiju, stavite u staklenku i prelijte s 500 mililitara hladno prešanog maslinova ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna, uz svakodnevno protresanje. Koristite za njegu osjetljive kože.

Za opečenu kožu

Pripremite 50 mililitara ružine vodice, jednaku količinu glicerina i soka aloe vere te 1 do 2 žličice limunova soka. Stavite u staklenu bočicu i dobro protresite. Laganom masažom nanesite losion na ovlaženu kožu pa isperite. Losion možete koristiti od 3 do 5 dana, nakon čega treba pripremiti svježi.

Tinktura od čuvarkuće

Svježe listove čuvarkuće očistite, razrežite, izmjerite i prelijete jednakom količinom 70-postotnog alkohola ili dobre domaće rakije. Kad odstoji, koristite tinkturu na mjestima na kojima su vas uboli komarci, smirit će svrbež i ublažiti bol.

Hidrolati njeguju i ublažavaju probleme

Za njegu lica svakodnevno koristite i blagodati hidrolata ruže, tj. ružine vodice. Ako imate mladenačku kožu sklonu aknama, svakodnevno je možete očistiti tonikom na bazi nevena i gaveza ili hidrolatom čajevca, odnosno lavande. Povremeno lice možete umiti i u čaju od lipe, kamilice i majčine dušice.

Čudesna agava

Agavin list koji ste istukli da omekša položite na ranu ili opeklinu, što će umanjiti bol i ubrzati zarastanje.

Tonik za suhu kožu

Vrlo je važno osigurati hidrataciju kože, pa je aloe vera odlična baza za tonik za njegu takve kože. Dodajte neki od hidrolata koji će umiriti osjećaj zategnutosti, crvenilo ili perutanje kože, pri čemu ih možete i miješati, radi boljeg učinka. Prvenstveno se preporučuju lavanda, njemačka kamilica, bugarska ruža, sjeme mrkve i smilje. Hidrolat bušina kod suhe kože djeluje kao prevencija bora. Za pripremu tonika dodajte i biljni glicerol. Na primjer, recept za tonik mogao bi biti: 10 mililitara soka aloa vere, 15 do 20 kapi biljnoga glicerola, 50 mililitara hidrolata lavande te 40 mililitara hidrolata sjemena mrkve.

Proširene vene

Ako imate problema s venama, ujutro i navečer trljajte vene nerazrijeđenim octom. Uz to, pijte jabučni ocat, dvije žličice na dan.

Uklanjanje bradavica

Dreamstime

Namočite vatu jabučnim octom, prislonite je na bradavicu i učvrstite flasterom. Držite vatu na tome mjestu preko noći i nakon nekoliko dana bradavica bi trebala otpasti. Ponovite tretman nekoliko puta nakon što bradavica otpadne kako biste spriječili da ona iznova naraste na tome mjestu.

Bršljan za kožne bolesti

Sitno narežite bršljanovo lišće i njime napunite staklenku. Do vrha nalijte jabučnog octa i ostavite da stoji na toplome mjestu tjedan dana. Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti – oboljelo mjesto treba mazati tinkturom tijekom deset dana.

Zbogom staračkim pjegama

Ružin ocat može se pripremiti tako da u staklenki 125 g svježih ružinih latica prelijete 1 litrom kvalitetnog bijelog vinskog octa, zatvorite staklenku i ostavite da odstoji 9 dana. Tako pripremljen ocat preporučuje se za oporavak oštećene kože (oblozi i umivanje), ublažavanje svrbeža, uklanjanje staračkih pjega i ispiranje upaljenih desni.

Čudesna kadulja

Protiv čireva i nadražene kože Za vanjsku uporabu 3 velike žlice lista kadulje preliju se s 0,5 l kipuće vode, poklopi se i ostavi da stoji preko noći, a ujutro se procijedi. Ovaj pripravak dezinficira kožu, pospješuje brže zacjeljivanje rana te pomaže kod nadražene kože, ekcema, lišaja, akni, upala kože te uboda komaraca.

Zeleni čaj čisti kožu

Zeleni čaj blagotvorno djeluje i na kožu, pa ga je uz pijenje preporučljivo upotrebljavati u kupkama ili za čišćenje lica jer se pokazao učinkovitim protiv akni. Nježne kupke od zelenog čaja djeluju terapijski na ozbiljna upalna stanja kože, poput psorijaze i lupusa.

Sprečava strije

Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv nastanka strija. No budite oprezni jer trudnicama se ne preporučuje pijenje čaja od gospine trave.

NEMOGUĆE IM JE ODOLJETI: Ovi horoskopski znakovi su najzgodniji i najviše seksi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima